CiU opta per rebaixar un 5% el sou dels regidors de Figueres i descol·loca el PSC

Aquest fet ha obert una crisi en el govern encara que les dues parts esperen que es recondueixi

La decisió de rebaixar els sous dels regidors era una voluntat manifestada des del primer moment pel regidor d'Hisenda i portaveu del CiU, Albert Ollé, quan es va confeccionar al pressupost. Però el PSC s'hi va girar d'esquena perquè, segons el seu primer tinent d'alcalde, la reducció dels salaris havia d'anar acompanyada d'una revisió de les dedicacions exclusives i els càrrecs de confiança. Aquestes reticències va fer que la mesura que tenia el suport de tot el grup de CiU i del regidor d'ICV, que també forma part del govern, no s'inclogués en el pressupost que es va aprovar inicialment fa un mes. En aquell moment es va justificar com «manca de consens polític». Mentrestant, el principal grup de l'oposició, ERC, entre diferents al·legacions que ha presentat al pressupost, n'hi ha una en què demana una reducció del 20% a les assistències i a les retribucions dels regidors. Aquesta demanda va ser resposta dilluns amb una proposta d'alcaldia per rebaixar un 5% i això ha destapat la capsa dels trons a l'equip de govern municipal.

Tot i que cap dels responsables dels dos grups, CiU i PSC, han volgut fer declaracions, s'han donat de termini fins demà, dijous, quan s'ha de celebrar el ple per l'aprovació definitiva del pressupost per «consensuar» una actuació unitària, però cap, de moment, vol cedir en els seus plantejament. Els socialistes estudien abstenir-se en la votació del pressupost, si finalment no hi acaben votant a favor. Per la seva part, ERC segurament també optarà per l'abstenció.

En relació amb la continuïtat de l'actual composició del govern, totes dues parts també confien que es pugui reconduir la crisi que ha provocat aquest tema, però cada cop les relacions entre CiU i PSC són més tibants i sorgeixen més enfrontaments que evidencien la dificultat en la continuïtat del pacte de govern que van subscriure convergents, socialistes i el regidor d'ICV, el setembre del 2007.

S'acosten les eleccions

També la posició de Pere Casellas com a candidat a encapçalar la propera llista del PSC a les eleccions municipals de l'any 2011 –vol que el seu nomenament es faci efectiu a les properes setmanes– fa que vulgui marcar «perfil propi» davant la seva executiva i militància. La història municipal a Figueres també certifica que gairebé tots els pactes de govern que s'han produït en els darrers anys s'han trencat abans que finalitzés el mandat.

Eliminen un pas de vianants de ressalt

Un dels dos passos elevats que es van construir fa menys de tres mesos a l'entrada de Figueres per l'N-260 –la carretera de Llançà– s'eliminarà pels problemes que ha causat a la circulació a causa de l'excessiva alçada. En concret, és el situat a tocar el giratori del carrer Ricard Giralt. Pel que fa referència a l'altre, el que hi ha al semàfor del carrer Via Làctia, es rebaixarà el grau de desnivell fins al 8%. L'alcalde va adoptar aquesta decisió en el transcurs d'una reunió celebrada amb tècnics municipals després que diumenge un camió provoqués una gran bassa d'oli a la calçada com a conseqüència d'haver topat el motor amb el desnivell. L'endemà els tècnics van fer diferents comprovacions i van reconèixer que tenia una alçada excessiva. Aquests passos elevats, tenen l'objectiu de fer reduir la velocitat als vehicles. En els darrers mesos se n'han construït a moltes cruïlles, considerades perilloses, a l'interior de la ciutat amb la finalitat de donar prioritat als vianants, i també a la ronda Sud, a la carretera de Roses –al barri de la Marca de l'Ham–, i els dos referits de la carretera N-260, aprofitant les diferents obres de reforma que s'han fet en aquests espais. La construcció d'aquests passos va provocar moltes queixes de ciutadans i el grup municipal d'ERC ja va alertar de l'alçada desproporcionada que tenien i que en algun punt arribaven als 20 centímetres, així com de la deficient senyalització. El Ministeri de Foment, l'any 2008, va establir unes recomanacions perquè les rampes d'accés a la plataforma no fessin més de 10 centímetres d'alçada.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.