La societat civil diu que ja ha demostrat de sobres la viabilitat de la vegueria del Penedès
Els empresaris lamenten les conseqüències econòmiques i les entitats critiquen els interessos polítics de la nova llei
Les entitats i associacions del Penedès no han rebut amb bons ulls la decisió del govern d'aprovar un projecte de llei que no reculli la vegueria del Penedès ni en faci cap menció específica, malgrat que ERC insisteix que s'han modificat els mecanismes per crear una vegueria nova exclusivament pensant en el Penedès. La Unió Empresarial del Penedès (UEP) considera que un moment de crisi econòmica com l'actual no és l'indicat per obrir un debat sobre una llei fonamental com aquesta, que suposa la reestructuració de tot l'aparell administratiu del país. Francesc Simó, gerent de la patronal adverteix que el que no es podria tolerar ara és que aquest debat es convertís en un episodi de discrepàncies com el que ja s'ha viscut amb l'Estatut. Simó considera que aquesta hauria de ser una llei de consens i veu que encara hi ha moltes discrepàncies per resoldre. El gerent de la UEP recorda que la patronal va decidir donar suport a la campanya de la vegueria amb la intenció que el projecte de llei inclogués aquest territori en la nova ordenació. Per ell, les vegueries haurien de servir per desenvolupar estratègies basades en el potencial de cada territori i en el cas del Penedès ja no es compleix. El president de l'Adeg (Associació d'Empresaris del Garraf i el Penedès), Xavier Cardona, no va amagar ahir la seva indignació davant el projecte de llei aprovat pel govern. La proposta del conseller Ausàs provoca una situació al Penedès «molt pitjor que l'anterior». Segons ell, fins dimarts passat les comarques del Penedès tenien l'esperança que algú hagués escoltat les seves demandes. «Però ara veiem o que ells són insensibles o que nosaltres hem estat cridant a la lluna», va dir Cardona. Segons ell, el més decebedor és que les comarques del Penedès han fet tot el procés per explicar les motivacions, les causes i la conveniència que el govern reconegués aquest territori com una unitat, però «ha estat un diàleg de sords». Cardona creu que si la llei es desenvolupa tal com està redactada en aquest moment, el Penedès perdrà tota la seva personalitat absorbit pel forat negre de la marca Barcelona, que ningú no posa en dubte. Cardona creu que el model territorial que vol desenvolupar el govern generarà una tendència a la macrocefàlia que no serà bona per al país. Segons el president de l'Adeg, «tindrem un país amb un gran cap gros i unes cames primes.»
El malestar que expressaven ahir els empresaris també es fa notar en les entitats. N'hi ha algunes que aquesta setmana han iniciat contactes amb l'objectiu d'organitzar mobilitzacions a les comarques del Penedès. Per algunes entitats «el projecte de llei no és res més que una presa de pèl», tal com va dir ahir Jaume Claramunt, de la Comissió Onze de Setembre, adherida a la campanya per la vegueria pròpia. Claramunt creu que la llei s'ha fet «per tapar les vergonyes del tripartit i velar els projectes que no han tirat endavant abans que arribi la campanya electoral». De fet, per la Comissió Onze de Setembre, la vegueria del Penedès només serà possible amb la independència de Catalunya, ja que l'entitat independentista considera poc probable que el Congrés espanyol doni el vistiplau per a la revisió dels límits provincials necessari tant per configurar la vegueria del Penedès com algunes de les que ja s'han previst en la redacció de la llei. Claramunt creu que la nova llei només es desplegarà per fer el canvi de placa a les diputacions.
L'associació cultural la Fornal de Vilafranca considera que aquesta llei és una prova més de la voluntat del govern d'escoltar el que demana la ciutadania. David Sánchez afirma que aquesta llei «només beneficiarà els interessos expansionistes de Barcelona i la seva àrea metropolitana». Segons ell, el Penedès tornarà a quedar per servir els interessos de la capital, com demostren els projectes dels polígons logístics o el CIM del Baix Penedès. Precisament, aquest projecte és un dels arguments que també fan servir els ecologistes per criticar l'actitud del govern respecte al futur del Penedès. Mònica Hill de l'associació Bosc Verd va assegurar ahir que aquesta entitat estarà davant de qualsevol iniciativa que serveixi per impulsar la vegueria i va demanar als polítics del territori que facin una profunda reflexió sobre la manca de maduresa democràtica que ha demostrat el govern català. «Aquest projecte de llei és un insult a la democràcia real», va dir. Segons ella, el fet que el projecte de llei no contempli la vuitena vegueria posa en perill el model socioeconòmic que una clara majoria de la ciutadania ha demanat per al Penedès. Per Hill, qui pot i hauria d'exercir més pressió en aquest moment són els polítics del territori que tenen representants dels seus partits al govern perquè si no ho fan, en un futur no gaire llunyà «no podran defensar un Penedès diferent del que imposi el model socioeconòmic de l'àrea metropolitana. Pels ecologistes, ara són els polítics del territori els que han de demostrar «fins a quin punt s'estimen la vegueria del Penedès». Mònica Hill recorda que l'àmbit funcional que es vol aprovar és una «enredada» que ha servit de moneda de canvi en algun moment de tensió, però que mai no revertirà en benefici de la unitat del Penedès.
La coherència política i la campana
cati morellEn tot el procés de redacció del projecte de llei de vegueries, ERC ha insistit molt a recordar que els set àmbits que defensa ICV i el PSC són els mateixos que va establir CiU l'any 1995, quan els republicans van proposar per primera vegada al Parlament la constitució de la vegueria del Penedès. Aleshores, CiU governava i el PSC i ICV estaven a l'oposició. Ara la situació ha canviat i CiU, des de l'oposició, defensa la vegueria del Penedès com una qüestió imperdonable en el nou mapa de Catalunya. És cert que la correlació de forces favorables a la vegueria del Penedès dóna una majoria estable al Parlament (CiU, ERC i el PP), però també és cert que els ciutadans cada dia viuen l'espectacle del doble discurs. Si el PP al Penedès defensa la vegueria pròpia però després recorre al Tribunal Constitucional la part de l'Estatut que fa referència a la reordenació de Catalunya en vegueries, es pot dir que alguna cosa grinyola. Si ERC diu que defensa la vegueria i recorda constantment que ells van ser els primers que en van parlar, però a l'hora de la veritat no la vol aprovar amb el PP perquè diu que els populars no se la creuen, alguna cosa grinyola. Si ICV defensa la vegueria del Penedès des del territori, però al Parlament hi està en contra, alguna cosa grinyola. I tot plegat fa pensar que els polítics –els del Penedès i els del país– tenen molta feina pendent i que el dia que a l'escola van explicar el concepte de coherència van fer campana. I la campana també grinyola.