Política

NUCLEAR

El PSC proposa ara un magatzem de residus català

Una proposta de resolució demana també que el govern tingui veu en la renovació dels permisos de les centrals

El PSC s'ha despenjat al Parlament presentant una proposta de resolució que insta el govern de la Generalitat a demanar el traspàs dels fons d'Enresa –l'empresa estatal que gestiona els residus nuclears i que promou la instal·lació del polèmic magatzem temporal centralitzat (MTC)– corresponent al combustible gastat dels tres reactors catalans perquè Catalunya pugui decidir “quina solució dóna” als seus residus, que “en cap cas seria mantenir-los en piscines [com en l'actualitat] sinó en sec”, segons afirma l'impulsor de la proposta i portaveu adjunt del PSC Xavier Sabaté. Això, en última instància, implicaria la construcció d'un MTC català, o d'una infraestructura de característiques similars, i tot plegat després que el PSC mateix, junt amb CiU, ERC i ICV, hagin votat fins a dues ocasions en contra de la candidatura d'Ascó a l'MTC que ha d'acumular els residus de totes les plantes de l'Estat.

La síndrome Fukushima

Sabaté ho justifica en part perquè l'accident de Fukushima haurà marcat un abans i un després, també en la gestió dels residus: “A la central japonesa també els tenen guardats en piscines; això s'ha demostrat que és un problema i no podem ser imprudents durant més temps”. La proposta seguirà el seu tràmit parlamentari, però Sabaté, que revela que ja ha començat a negociar amb CiU, creu que té possibilitats de prosperar. El líder tarragoní també creu que un magatzem català minimitzaria el risc del transport dels residus.

A més a més, la mateixa proposta insta el govern a demanar a l'Estat més capacitat d'influència a l'hora de renovar els permisos d'explotació de les plantes nuclears catalanes, que decideix el govern espanyol a partir de l'opinió del Consell de Seguretat Nuclear (CSN). “Ara no tenim possibilitat d'intervenir i no és lògic que la Generalitat no tingui opinió i que aquesta no sigui determinant”, argumenta Sabaté, que també creu que cal exigir a Madrid la part proporcional de l'Institut de Diversificació i Estalvi Energètic, un altre ens estatal, “per impulsar les energies renovables”.

Mena minimitza l'incident d'Ascó

El conseller d'Economia i Empresa de la Generalitat, Francesc Xavier Mena, va respondre a ICV en el ple del Parlament que l'afectació als 14 operaris que es van mullar els peus en el vessament de 25.000 litres d'aigua radioactiva en un embornal a Ascó I ha estat nul·la: “Se'ls va fer el control radiològic oportú, amb un resultat de contaminació zero”, va insistir, i va explicar que les dades facilitades pel Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) i per les estacions de mesura de la Generalitat a l'entorn de la central demostren que la radioactivitat no va sortir de la planta. “Hi ha hagut una síndrome de Fukushima, sí, però no hi ha raó per projectar alarmisme sobre la població”, va dir el conseller a la diputada ecosocialista Hortènsia Grau.

Sobre el mateix succés, el CSN continua pendent de l'informe que emetin dos dels seus inspectors, però ahir fonts de l'autoritat radiològica de l'Estat també van confirmar que l'afectació als treballadors va ser molt baixa: “El titular no va especificar les dosis perquè estaven per sota d'un llindar molt baix i per tant no està obligat a notificar-ho”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.