Política

El POUM centra el debat dels candidats de Sarrià

El PSC va criticar que encara no s'hagi aprovat i ERC diu que durant aquest mandat hi havia altres prioritats

CiU vol que es faci amb participació ciutadana i el PP vol requalificar el pla d'en Xuncla

L'elaboració pendent del pla d'ordenació urbana de Sarrià de Ter va ser el tema que va ser present, d'alguna manera, en tots els apartats del debat electoral d'ahir. Els candidats (Roger Torrent, ERC; Roger Casero, PSC; Marc Marquès, CiU, i Antonio Marín, PP) van referir-s'hi en algun moment del debat, al qual van assistir una setantena de persones. Pel que fa al grup de l'oposició amb presència al consistori, el PSC, Casero va retreure als grups de l'equip de govern que el POUM no s'hagi enllestit durant el mandat que ara acaba. El socialista va considerar que era “paradoxal” que quatre anys més tard es torni a fer una campanya amb el POUM com a tema principal, i va defensar que “fa dos anys que hauria d'estar aprovat i aplicant-se”. Per la seva banda, el candidat d'ERC i actual alcalde de Sarrià, Roger Torrent, va defensar que el gran creixement que ha experimentat Sarrià els darrers anys ha obligat el municipi a “assimilar socialment i també urbanísticament” la nova realitat social, i que aquesta situació ha fet que el POUM, que va qualificar “d'eina i no una finalitat en si mateix”, hagi passat a un segon terme. Altres arguments que va fer servir Torrent van ser els canvis en el territori que estan suposant les obres del TAV i de l'ampliació de l'AP-7. El candidat de CiU va assegurar que el seu grup “fa anys que reclama el POUM i ja és hora que el tirem endavant”. Va dir que la participació ciutadana en la seva elaboració era una condició per la seva formació per fer-lo. El candidat del PP va proposar que la zona industrial del pla d'en Xuncla es requalifiqués en una zona d'equipaments lúdics i comercials. “En una mena d'Espai Gironès en petit”, va dir, “per crear feina i atraure gent”.

Tots els candidats van coincidir en la necessitat de tenir una cura especial dels equipaments educatius de Sarrià. Marín demanava que es dupliqués la capacitat de l'escola bressol. Marquès va dir que també li agradaria però que s'ha de tenir en compte que la situació econòmica no ho permet tot. Torrent i Casero es van mostrar partidaris d'elaborar un mapa escolar per conèixer a fons les necessitats presents i de futur de l'educació a Sarrià. Casero va reclamar la reserva de sòl per una escola d'infantil i primària. Torrent va parlar de fer una segona escola “i potser un institut”.

Pel que fa als serveis a les persones, més enllà de l'educació, Casero va parlar de potenciar la participació dels ciutadans en la governació del municipi, a través de diferents consells creats amb aquesta finalitat. Torrent va dir que durant aquest mandat s'ha triplicat el nombre de famílies ateses a domicili pel que fa a la gent gran. Marquès va assegurar que els converses per obrir un centre de dia “estan avançades” i que si no s'ha fet encara és a causa de la situació econòmica. Marín va insistir en la necessitat d'adequar places per als casals d'avis.

Un altre dels temes que van provocar desavinences entre les posicions dels dos grups majoritaris al ple, ERC i el PSC, va ser el nou centre de visitants del Gironès. Casero va considerar que no aportava “res” al municipi i que suposava hipotecar un espai “durant 20 anys” que es podria haver utilitzat per fer un viver d'empreses per a emprenedors. Torrent li va respondre dient que durant l'anterior mandat, quan Casero era tinent d'alcalde, van cedir durant 25 anys uns espais al Consell Comarcal per fer la deixalleria comarcal. El candidat del PSC li va dir que aquest equipament “sí serveix” per als sarrianencs, i va tornar a qualificar el centre de visitants d'equipament “inútil” per al municipi. El debat va concloure amb un minut per a tots els participants per demanar el vot.

‘Empollant' el POUM

El candidat del PP va admetre a l'inici que havia passat el cap de setmana “empollant” tota la informació sobre el POUM. En un moment determinat va malinterpretar unes paraules de Marquès i va entendre que el candidat de CiU deia que a Sarrià hi vivien “unes 9.000 persones”, donant la dada per bona. Més tard li van aclarir que no era així, i que la població de Sarrià és d'uns 5.000 habitants. Marquès va intervenir poc en els debats, i Marín va fer intervencions curtes. Casero i Torrent van capitalitzar bona part del debat i eren els que tenien les posicions més enfrontades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.