Política

CiU fa un doble pacte amb el PP i el PSC a Girona pel cartipàs

Puigdemont exemplifica “la ciutat dels pactes” que havia professat i obté una àmplia majoria en l'aprovació del nou organigrama municipal

El govern en minoria es garanteix així suport per tirar endavant diversos projectes

El nou govern de CiU a Girona va aconseguir tirar endavant el nou cartipàs municipal amb una àmplia majoria plenària gràcies a un doble pacte que va assolir al matí d'ahir per separat amb els grups municipals del PP i del PSC. Això va permetre al govern que lidera Carles Puigdemont aprovar el nou organigrama municipal amb vint vots a favor (CiU, PSC i PP) i només els tres vots en contra de la CUP i les dues abstencions d'ICV.

Puigdemont va voler subratllar en la seva primera intervenció que el doble pacte palesava la voluntat de col·laboració i de “pactes sense exclusions” que ha reiterat en campanya i també en l'assumpció del càrrec. Va agrair la posició de socialistes i populars “per responsabilitat” per aprovar “no només el cartipàs, sinó també les línies estratègiques en grans temes de ciutat”. Això sí, l'alcalde de CiU va admetre que els acords “no són cap xec en blanc” i va voler posar en relleu que “no és un pacte de govern”, “no ho vol ser i ho hem proposat”, va afegir.

Malgrat això, els documents signats al matí aplanen a Puigdemont poder tirar endavant diversos projectes, com l'increment del nombre d'agents policials, la voluntat de rebaixar taxes i impostos, l'elaboració del pla de mobilitat, la reforma de l'ordenança de civisme o la creació d'una comissaria al barri de Santa Eugènia.

El PSC i el PP, responsables

Els dos grups que van acabar donant suport al govern en minoria van apel·lar a la responsabilitat per explicar el seu vot afirmatiu en el cartipàs. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va circumscriure el vot favorable “al moment complex que vivim i des d'una actitud responsable per afavorir la governabilitat i evitar posar pals a les rodes perquè sí.” Això sí, Bosch va advertir que l'acord no suposava que s'haguessin casat amb ningú i va expressar el desig que malgrat ser a l'oposició puguin tirar endavant el seu programa electoral. Per la seva banda, la portaveu del PP, Concepció Veray, va aplaudir “el nou diàleg que s'ha obert a la ciutat” i va indicar que l'acord “marca línies estratègiques i de prioritats per Girona. La popular va voler deixar clar, però, que “no és ni un acord de mandat ni de govern”.

En la seva intervenció, Veray va reiterar que malgrat tot veu un govern “dèbil i inestable” i com ja ha fet en diverses ocasions va oferir a Puigdemont la possibilitat que els populars puguin entrar a formar part del govern de la ciutat per garantir una majoria de govern.

Discòrdia pel gerent

La creació de la figura del gerent va ser el punt de més discòrdia, com ho demostra que només rebés els 13 vots a favor de CiU i el PP, mentre que el PSC es va abstenir i la CUP i ICV hi van votar en contra.

El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va expressar el temor que el model gerencial “faci entrar criteris economicistes i d'empresa privada” i va criticar, a més, que sigui triat a dit. Des d'ICV, Joan Olòriz es va mostrar contrari a les atribucions del nou càrrec i va advertir que “es contradiu amb el bon govern i podria distorsionar el bon funcionament”.

Pel que fa als pactes previs al ple, Navarro va afirmar que els acords amb el PSC i el PP havien desacreditat Puigdemont per ser l'alcalde del canvi, ja que creu que no es pot pactar “amb els que fa tres dècades que governaven ni amb la dreta espanyolista”. Olòriz va criticar que els pactes recullin aspectes més enllà del cartipàs, per bé que va fer notar el vot a favor de diversos dels punts i l'abstenció en altres, més enllà el vot contrari al gerent. També va generar debat el reconeixement institucional de Pia Bosch com a cap de l'oposició. Veray va acusar Bosch de pactar “protagonismes” i va lamentar que es diferenciï entre portaveus a l'oposició, però es va abstenir. ICV i la CUP van votar contra aquest reconeixement i Olòriz va acusar d'incongruent Bosch “quan diu que no està d'acord amb l'organigrama i hi vota a favor”. El portaveu de CiU, Carles Ribas, va enaltir “el diàleg i entesa” posats en pràctica i va reclamar als grups “la voluntat de sumar”, i veu bàsica “la nova manera de fer per liderar la ciutat”.

LA VISIÓ DE L'OPOSICIÓ

Hem optat per una actitud responsable pel context de crisi actual i per afavorir la governabilitat de la ciutat de Girona
Pia Bosch
portaveu del PSC a Girona
No és ni un acord de govern ni de mandat, és un acord marc que dóna un vot de confiança al govern per responsabilitat
Concepció Veray
Portaveu del pp a Girona
Vol dir que el voldran, al club d'alcaldes independentistes, amb aquests companys de viatge?
Jordi Navarro
Portaveu de la cup a girona
La creació del gerent podria distorsionar el bon funcionament i no s'adiu amb l'estructura municipal
Joan Olòriz
Portaveu d'icv a Girona

El nou hospital Trueta, a Girona

Un dels punts importants de l'acord entre CiU i el PSC és el compromís que adquireix la federació nacionalista perquè el futur hospital Josep Trueta es construeixi al terme municipal de Girona. En plena campanya electoral l'ara alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va defugir respondre amb claredat on s'acabarà fent el nou edifici hospitalari. En el tercer punt de l'acord amb els socialistes s'explicita que el nou hospital es farà dins de la capital gironina. No deixa de ser curiós que un tema com el Trueta, que era un dels punts de més tensió entre el PSC i CiU durant la campanya electoral, acabi formant part d'un acord programàtic. CiU sempre ha defensat el nou hospital, però Puigdemont considera que cal replantejar el projecte existent fins ara per un edifici més auster i que cobreixi les necessitats. CiU també aposta per no tirar a terra l'actual centre hospitalari i donar-li un nou ús com a centre sociosanitari, donant valor a la construcció i atribuint-li un nou ús en temps de crisi com l'actual.

Acords de CiU amb el PP

Lluita contra la crisi i crear ocupació

Reducció de la burocràcia
Reduir taxes i impostos, en la mesura de les possibilitats.

Nou model de col·laboració públic i privat.

Ajudar sectors com ara el turístic i comercial amb un pla estratègic i crear l'agència de promoció econòmica de Girona.

Infraestructures

Ser exigents amb l'Estat i la Generalitat perquè les infraestructures educatives, culturals, sanitàries, viàries, ferroviàries i aeroportuàries tinguin un full de ruta.

Seguretat i convivència

Fer prevenció de la delinqüència, el vandalisme i el civisme.

Incrementar la plantilla de policies municipals per acostar-se a la ràtio de dos agents per cada mil habitants.

Ser exigents amb la Generalitat perquè hi hagi més mossos.

Nova ordenança de civisme.

Mobilitat i medi ambient
Recuperar i ampliar la taula de mobilitat i redactar un pla.

Millorar la neteja i soterrar contenidors.

Benestar

Millorar el finançament dels serveis bàsics, complir la llei de la dependència i suprimir barreres arquitectòniques.

Transparència, participació i austeritat

Més participació dels ciutadans en la vida política de la ciutat.

Millorar la gestió dels recursos municipals.

Millorar els mecanismes de control per garantir la transparència dels càrrecs electes i el personal municipal.

Política institucional

El nou equip de govern es regirà pel principi de lleialtat i respecte institucional amb la resta de grups i s'obre a l'oposició l'accés a organismes.

Acords de CiU amb el PSC

Pla estratègic Pacte per Girona

Iniciar treballs del nou pla estratègic del segle XXI de l'àrea urbana de Girona, per consensuar com ha de ser la ciutat dels propers 15 anys amb tots els agents públics i privats. El PSC tindrà una vicepresidència amb funcions de direcció executiva.

Pla d'ocupació juvenil

Compromís de l'alcalde i l'equip de govern de dissenyar i executar conjuntament amb tots els grups municipals un pla d'ocupació juvenil pels propers 4 anys. Seguiment i impuls del pla des del Cesgi.

Hospital Josep Trueta

Compromís de l'alcalde i l'equip de govern de manifestar-se clarament a favor de la construcció del nou hospital Josep Trueta. Compromís també del manteniment del nou hospital Trueta al terme municipal de Girona.

Nova comissaria a Santa Eugènia

Instal·lació de la comissaria de proximitat al barri de Santa Eugènia, a l'edifici municipal en construcció de la plaça Leonor Joher. Compromís que es mantingui una comissaria dels Mossos al centre de la ciutat.

Incorporació de l'Ajuntament a l'ARC

Estudiar l'entrada de l'Ajuntament de Girona a l'Airport Regions Conference (ARC). Hi haurà un representant del primer grup a l'oposició. Passarà el mateix si es crea un comitè de rutes de l'aeroport de Girona.

Creació del càrrec de cap de l'oposició

El portaveu del principal grup a l'oposició serà designat per decret cap de l'oposició i tindrà tractament institucional de tinent d'alcalde. No implica cap retribució addicional a la resta de portaveus de l'oposició.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.