La justícia autoritza que la Falange es manifesti el mateix dia del referèndum

Els comerciants obriran les portes tot i les amenaces que han rebut els propietaris d'alguns bars si ho fan aquest diumenge

El tribunal, que ahir va donar el vistiplau a la protesta falangista, considera que posposar-la una setmana «priva el dret de reunió» i la seva finalitat essencial, que és la d'expressar públicament les seves idees. A més, apunta que fer-la més tard deixaria de tenir sentit. Tot i admetre «el risc d'enfrontaments violents», el tribunal no veu prou motius d'alarma i defensa que «l'administració pot adoptar mesures limitatives alternatives» a través de la policia perquè es mantingui «l'odre i la pau socials». El tribunal també considera que el canvi de dates de la protesta la «desnaturalitza» i critica que s'hagi fet «sense cap justificació procedimental».

La decisió judicial per autoritzar la concentració de la Falange el mateix dia del referèndum, tal i com havia demanat inicialment el col·lectiu, va encendre els ànims, després que la formació hagi repartit un altre cop pamflets per tot arreu convidant els veïns a participar en la manifestació de diumenge a la plaça Catalunya. L'escrit puntualitza que a la convocatòria hi ha lloc per a «todos los españoles bien nacidos». «Només volen posar la por al cos, però nosaltres obrirem com tots els diumenges, només faltaria.» Així de clar es va pronunciar ahir la vicepresidenta dels botiguers, Nuri Paituví, després de les amenaces que han rebut alguns establiments per evitar que obrin la jornada del referèndum. Segons va explicar, en els últims dies tres bars del centre del poble han rebut trucades anònimes amenaçant-los que tanquin. Arran d'aquests fets, molts comerciants s'han adreçat a l'associació per saber què han de fer, i per aquest motiu va tenir lloc una trobada amb els cossos de seguretat per assegurar-se que hi haurà vigilància i que el fet d'obrir no serà cap perill.

L'alcalde d'Arenys de Munt, Carles Móra, va carregar contra una decisió judicial que «dóna aixopluc a associacions com la Falange», i va afegir-hi que si és així com sembla, la classe política «té molts deures a fer per canviar el marc legal». Móra va assenyalar també que al poble «el franquisme va provocar moltes víctimes i que encara hi ha gent que ho recorda amb penúria» i que és del tot «reprovable» que ara vingui gent de la Falange a recordar-ho.

«No és una provocació»

La Falange Española de las JONS va declarar ahir que la seva presència el diumenge a Arenys de Munt no serà en cap cas un acte de provocació, sinó que respondrà al «dret legítim» d'un partit polític «legal» a expressar la seva opinió. Segons el secretari general d'aquest partit a Catalunya, Norberto Pico, afiliats i simpatitzants de la Falange estan rebent amenaces per part de grups independentistes perquè no assisteixin diumenge a la població maresmenca. La Falange està mobilitzant tots els seus afiliats perquè vagin a Arenys de Munt.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.