Més de 60 municipis ja preparen referèndums locals sobre la independència

L'Ajuntament de Berga aprovarà avui una moció de suport

L'esperit d'Arenys de Munt s'expandeix a poc a poc arreu de Catalunya i localitats com Berga, Figueres, Argentona, Torelló, Torredembarra o les Borges Blanques ja han iniciat els preparatius per a les consultes sobre la independència. Un dels municipis que té el procés més avançat és Berga: el consistori, governat per CiU, preveu aprovar avui una moció de la CUP per donar suport a una consulta impulsada per entitats locals.

Decidim.cat, grup que aplega regidors i alcaldes d'ERC, CiU i algunes EPM (Entesa pel Progrés Municipal, properes a ICV), vol crear un full de ruta per a les consultes seguint l'exemple arenyenc. En espera que es decideixi una data definitiva, el més probable a hores d'ara seria fer dues tongades: una, per als que tenen el procés engegat, al novembre, i, una altra, a realitzar el 6 de desembre coincidint amb el Dia de la Constitució. Això es decidirà en la reunió de Decidim.cat del proper 3 d'octubre. Un dels portaveus del grup, Jordi Fàbrega, explica que volen coordinar els municipis perquè siguin «garantia» de consultes «rigoroses i amb fiabilitat» més enllà de l'autocomplaença. «El procés ha de ser com el d'Arenys, amb un cens, una comissió de control i garanties legals». Els ajuntaments assessorats per Decidim.cat no convocaran la consulta per evitar els entorpiments judicials, sinó que acompanyaran les entitats cíviques que l'assumeixin. Dilluns passat el govern municipal de Santa Coloma de Farners (la Selva) –amb CiU, PSC i ERC– va aprovar una moció de suport a la possibilitat de fer una consulta, mentre que el ple de Vilanova i la Geltrú (Garraf) va rebutjar una moció similar amb els vots del PSC, el PP i ICV.

Paral·lelament, Esquerra decidirà dissabte la seva estratègia unitària en una convenció extraordinària dels seus 1.500 regidors i alcaldes a Santpedor, que s'inaugurarà amb un discurs del president del partit, Joan Puigcercós. ERC, que no vol quedar despenjada del procés, prepara avui un model genèric de consulta amb una reunió del seu consell municipal assessor.

Osona.
Després de la primera reunió d'ahir a Vic, l'entitat Espai.cat vol organitzar consultes en almenys la meitat dels 51 municipis osonencs. A Sant Pere de Torelló o Calldetenes, entre altres llocs, està garantida.
Pla d'Urgell.
La Comissió Onze de Setembre ha començat a reunir-se per promoure consultes a tota la comarca, inclosa la capital, Mollerussa.
Torredembarra.
El grup EPM-Alternativa Baix Gaià, proper a ICV-EUiA, busca el suport de grups locals i entitats afins al Camp de Tarragona per impulsar la consulta.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.