Política

Els fantasmes de les llistes

extensió

El PP i el PSC aquest cop s'hi han abonat i presenten desenes de candidats de fora

El PSC recorre a gent de l'àrea de Barcelona i el PP, de Madrid

No és una pràctica il·legal ni una estratègia nova, però el debat sobre l'ètica de presentar gent de fora –els anomenats candidats fantasma– a les llistes de les municipals ha revifat les últimes setmanes. I és que el PP i el PSC s'hi han abonat de valent en aquests comicis, cosa que fins i tot és criticada, sense fer soroll, per candidats d'aquests partits que sí que són d'on es presenten, perquè opinen que això danya la imatge del partit.

Però no tots els casos són iguals. Hi ha diferents categories de fantasmes: els que es presenten al poble del costat; les llistes comarcals; les candidatures mixtes –amb gent del poble als llocs elegibles i de fora al final per completar-les–; i els forans que els partits situen en pobles petits on hi ha llistes obertes per dir que han fet més candidatures i rascar, amb sort, algun vot que els ajudi a tenir més representació als consells comarcals i les diputacions. La implantació territorial també reverteix en més subvencions.

El PSC ha recorregut a desenes de noms de l'àrea de Barcelona, sobretot per presentar candidats solitaris a pobles petits, i el PP ho ha fet amb militants i càrrecs de Madrid, tant per completar llistes com per tenir candidat en localitats petites.

Alt Empordà

És una de les comarques més afectades. Només 4 les 20 candidatures del PP se salven de l'ombra dels fantasmes. Al PSC, afecta gairebé la meitat de les 33 candidatures que hi ha fet.

Albanyà

El PP, que el 2011 no va fer candidatura i el 2007 hi va tenir un vot, hi presenta de nou algú que al poble no coneixen de res, Francisco Romero Acosta.

Avinyonet de P.

La llista del PP és comarcal, amb gent de Figueres, Santa Llogaia i Boadella. I també de Girona, Sant Feliu i Santa Cristina. L'alcaldable sí que és del poble.

Boadella i les E.

El PSC hi presenta Antonio Fortes Gutiérrez, conseller del districte de Sant Andreu, a la comissió de qualitat democràtica.

Cabanelles

El del PSC, Julio Jiménez López, és de Cerdanyola.

Espolla

Al poble no coneixen l'alcaldable del PSC, Sergi Pérez Samos, que és de Figueres. Una carta al director va denunciar fa uns dies a aquest diari que ni Pérez tenia clar qui més hi havia la llista. Una recerca a internet mostra que provenen de pobles com ara la Jonquera i Vilajuïga.

La Jonquera

Només els tres primers de la llista del PP són del poble. Després hi ha gent de Madrid, Getafe, Saragossa i Conca. El 2011 el PP ja va recórrer a forans per acabar la llista després de fer una crida pública, sense èxit, a mitjans locals per trobar gent al poble.

La Selva de Mar

El candidat del PSC, José Domingo Rivera Pérez, és de Roses i viu a Girona, i el del PP, Óscar Serrats Ollé, és de Figueres i el 2011 va anar de 5 a Avinyonet.

La Vajol

El PSC hi presenta candidat itinerant, Jorge Mansergas Lartuna, que fa quatre anys va aconseguir 3 vots a Sant Ferriol i fa vuit, 3 vots també, a Santa Maria de Besora (Osona).

Mollet de Peralada

Els veïns afirmen que no coneixen el candidat del PSC, Juan Aguilá del Campo. Pel que fa al PP, Josep Pujol Rubio va anar de 2 a la Jonquera el 2007.

Palau-saverdera

El PP hi presenta una llista de nou persones i al poble diuen que no saben qui són. La 3 (Valeria López Rodríguez), però, sí que hi té relació. El cap de llista, Manuel Gónzalez Solano, i la 7, Marta Torres Cruz, anaven el 2011 a la llista de Vilamalla.

Palau de Santa E.

Un altre candidat que des del territori s'ha acusat de ser fantasma és el del PSC d'aquest poble, José Fernández Domènech.

Pedret i Marzà

El candidat del PSC, Víctor Delgado Rodríguez, no hi té vincles coneguts.

Peralada

El PP hi presenta una altra llista comarcal, amb els tres primers llocs amb gent de Roses. L'alcaldable, Eduardo Macias del Olmo, havia anat a les llistes de Castelló d'Empúries tant el 2007 com el 2011.

Pont de Molins

L'exregidor socialista Manuel Pino González torna a encapçalar la llista del PP i és l'únic del poble. La 3, Maria Gloria Domínguez de Miguel, és vocal del PP al districte de San Blas-Canillejas de Madrid.

Pontós

El candidat del PSC, José de la Rubia Mota, és de Sant Boi de Llobregat.

Rabós

El PSC hi presenta Adrián González Roselló, també de l'àrea de Barcelona.

Sant Llorenç de la M.

Aquí el candidat del PSC, Enrique Gutiérrez Guillén, és de Badalona.

Sant Mori

El del PP, Pablo Casado Chacón, és de Figueres.

Santa Llogaia

La llista del PP combina gent del poble i de la comarca. El cap de llista, Manuel Garrido Lepe, és de Roses, on havia anat a les llistes el 2007 i 2011. El penúltim havia anat a la llista de Llançà el 2011.

Siurana

El PSC hi presenta Juan Antonio Ortega Hidalgo, de Sant Boi, i el PP, Josep Veray Cama, germà de l'alcaldable de Girona.

Ventalló

El cap de llista del PP, Marcos Domingo Asensio, és de l'Estartit i el 2003 va ser alcaldable a Torroella. Tanca la llista Miguel Ángel López Lozano, que havia estat conseller adjunt d'Esports a Getafe.

Vilafant

La llista del PP barreja veïns del municipi, de Figueres i gent que el 2011 anava a les llistes de pobles com Avinyonet i Roses.

Vilamalla

Els veïns han denunciat que no coneixen els set candidats del PP. El cap de llista torna a ser Julio Rodríguez Rodríguez, que el 2011 aquest diari ja va explicar que és de Roses i l'única relació que té amb Vilamalla és ser amic de l'exalcalde Ferran Prat. El número dos és de Majadahonda i hi ha també gent de Madrid. L'últim es va presentar el 2011 a Lezama (Biscaia).

Vilamaniscle

El candidat del PSC, José Calvo Gómez, també és un desconegut al poble.

Vila-sacra

La llista del PP inclou diversos noms de l'àrea de Madrid. Destaca la 5, María del Carmen Martín Irañeta, que és diputada a l'Assemblea de Madrid.

Vilaür

El candidat del PP, Luis Miguel Zamorano Cobos, viu a Figueres. La del PSC, Ángela Altozano Verdejo, és de Sant Feliu de Llobregat i justament va escriure una carta al director a aquest diari fa dos anys que es titulava “Recuperar la confiança en la política”.

Baix Empordà

És la comarca gironina on hi ha més llistes sense fantasmes.El PSC en fa 21 i el PP 16, i només han recorregut a gent de fora en alguns pobles petits.

Colomers

No són del poble ni el candidat del PP, Sebastián Mateo Villarroya, amb negoci a Platja d'Aro, ni la del PSC, Núria Asensio Valls, que és de Barcelona i el 2011 es va presentar a Sant Mori i va tenir un vot.

Fontanilles

El PSC hi presenta Marta Gavaldà Garcia, que forma part del partit a Sant Joan Despí, i el PP, Hipólita Adoración Herrero Tena, que el 2011 era la número 16 a Palafrugell.

Garrigoles

El PP s'hi estrena amb un nom aliè al municipi, Alejandro Fernández Garza.

La Pera

Només els tres primers del PP, germans, són del poble.

Rupià

La candidata del PSC, Beatriz Riera Román, és de Sant Joan Despí.

Serra de Daró

El PSC presenta Francisco Manuel González Muñoz, que fa quatre anys a la Vajol va tenir zero vots.

Torrent

El PP té com a candidat Javier Martín Calderón, a qui al poble no coneixen.

Ultramort

La candidata del PSC, Cristina Lecina Gimeno, també és desconeguda pels veïns d'Ultramort.

Vilopriu

El PP hi presenta Josep Toribio Cusso, que va ser regidor a Girona del 2003 al 2007 i que el 2011 anava de número 3 a Cruïlles.

Cerdanya

A la Cerdanya és complicat establir qui és fantasma. Molts candidats són de l'àrea de Barcelona, però podrien tenir-hi una segona residència. El PSC fa 11 candidatures i el PP, 6.

Alp

El 2 de la llista del PSC, Pedro Juan Lloret López, és el president del partit a Sarrià-Sant Gervasi, i el 7, Blas Navalón Fernández, és a l'executiva d'aquest districte també. Tanca la llista Núria Pey de la Iglesia, tresorera de la Fundació Rafael Campalans.

Bolvir

El cap de llista del PSC, Enric López Jurado, és de Nou Barris, i l'últim es va presentar el 2011 a Taradell. El PP hi fa una llista comarcal, amb gent de Puigcerdà, Fontanals...

Fontanals de C.

El cap de llista del PSC, Antonio Montseny Domènech, és vocal de la sectorial de medi ambient del partit a Barcelona; el 4, Domingo Soto Valdezate, havia estat regidor a Sant Adrià de Besòs, i el 5, Jordi Pedret Grenzner, és el president del consell de la federació PSC-Barcelona i havia estat diputat al Congrés per Barcelona durant sis legislatures.

Ger

El cap de llista del PSC, Juan Cristóbal Avilés García, és membre de la permanent del consell de la igualtat del PSC i el 2011 es va presentar a Oliola (Noguera). Als dos últims llocs hi ha José Luis Jimeno Saez, que va ser alcalde de Badia del Vallès (1999-2009), i Ivan Estébanez Núñez, de la JSC de Sant Andreu de la Barca.

Guils de Cerdanya

L'alcaldable del PSC, Jonatan Garcia Coll, havia estat líder de la JSC de l'Hospitalet. Altra gent de la llista és de Barcelona, l'Hospitalet i Cornellà.

Isòvol

L'alcaldable del PSC, Aida Busquet Estany, és secretària d'organització del PSC d'Esparreguera, i el número 3, Francisco Javier Marín Vázquez, és el director de l'escola de formació política Xavier Soto. Altres són de Mollet, Sabadell i Barcelona.

Llívia

A la llista del PSC hi ha gent de Girona, Sant Joan Despí i l'Alt Penedès. El 4, Nil López Palahí, és el primer secretari de la JSC de Sant Martí, a Barcelona.

Urús

No coneixen ni el candidat del PSC, Antonio Jesús Jiménez Rodríguez, ni el del PP, Juan Ortiz Ledesma.

Garrotxa

El PSC hi presenta sis candidatures i només una és fantasma. El PP només en fa a Olot i ha necessitat persones de fora per omplir-la.

Olot

En els últims llocs de la llista del PP hi ha gent de municipis de l'àrea metropolitana de Madrid, com ara Alcobendas.

Sant Ferriol

El PSC hi presenta Guillem Vals Garcia, membre del PSC de Gràcia.

Gironès

La de Girona és l'única de les 12 llistes del PP en què tots són del municipi. En canvi, només hi ha dos casos de fantasmes en les 10 llistes del PSC.

Bescanó

Tots els del PP són de fora. El cap de llista, Miguel Martí Alofré, és de Bordils i n'hi ha dos que el 2011 s'havien presentat a Cruïlles. La resta prové sobretot de la zona de Valladolid i Madrid.

Cassà de la Selva

Els primers de la llista del PP són del poble però per completar la llista s'ha recorregut a gent de Gavà, Toledo i Pontevedra.

Fornells de la Selva

La llista del PP –amb només la 2 del poble– és una mina de fantasmes. Hi ha un membre de la junta del districte de San Blas-Canillejas de Madrid (el 3, Marcos Ricardo Navarro); un exregidor d'Alcorcón (el 9, Antonio Sayago del Viso); una coordinadora de Cultura de Boadilla del Monte (la 10, Carla Aragón Castillo), una diputada per Osca al Congrés (la 11, María Blanca Puyuelo del Val), a més de gent de Burgos, Madrid i Valladolid.

Llagostera

Només els primers de la llista del PP són del poble. Hi ha gent de Madrid, Lleó i Galícia. El 6, Antonio M. López Polo, forma part de l'executiva provincial del PP de Guadalajara.

Llambilles

Cap candidat del PP és del poble. El president del PP del Gironès, Jaume Veray, és l'alcaldable. Sílvia Ramos Lerma, al 3, també és gironina. La resta és de l'àrea de Madrid i hi ha un noi de Saragossa. L'últim, Héctor Ayala Quintana, és a la direcció del PP del districte de Tetuán, de Madrid.

Quart

La llista combina gent de Quart amb candidats de Saragossa, Valladolid i Madrid.

Salt

El cap de llista és el diputat al Parlament per Girona Sergio Santamaría Santigosa, que és de Girona i admet que l'únic vincle que té amb Salt és que hi té clients.

Sant Andreu Salou

La candidata del PSC és María Pilar Lara Cardeña, la secretària de l'oficina de l'expresident Montilla.

Sant Julià de Ramis

Gairebé tots són de fora: Lleó, Getafe, Madrid... El 2, Federico Zarza Núñes, és exalcalde de Cubas de Sagra (Madrid); la 4, María Pilar Méndez-Rocafort Area, va tancar el 2011 una llista de set persones a Amezketa (Guipúscoa) que va tenir un vot.

Sant Martí Vell

El PP hi presenta Josep Maria Bosch Ros, que va tenir un vot (2011) a Sant Miquel de Campmajor.

Vilablareix

Només l'alcaldable del PP és del poble. El número 7, Rodrigo Sanabria Conesa, és membre de la direcció del PP de Villanueva del Pardillo (Madrid), i la 9, María Piñeiro Pardal, ho és de la de Cambados (Pontevedra).

Viladasens

El PP torna a presentar-hi Fausto Moreno Hernández, que el 2011 només va obtenir un vot. Del candidat del PSC, Manuel Ortega Sevilla, no hi ha cap rastre.

Osona

Dels tres pobles de la demarcació de Girona que pertanyen a la comarca d'Osona, el PSC presenta un candidat en dos i tots dos són de fora. A Espinelves presenta Esther Soto Serrano, que és membre de la comissió de control financer del PSC de l'Hospitalet, i a Vidrà, Marc Raurell Bassagaña, que el 2011 es va presentar a la localitat de Granyena de Segarra, on va tenir tan sols un vot.

Pla de l'Estany

Tant el PP com el PS hi han presentat dues llistes i totes són amb fantasmes.

Banyoles

La penúltima de la llista del PP, Uxia Álvarez Zúñiga, és de Pontevedra.

Crespià

El PSC hi presenta Albert Roger Herreros, militant del PSC a Cerdanyola.

Porqueres

En la llista del PP només la cap és del poble. La 2, Mercedes Cama Armengol, s'havia presentat el 2011 a Serinyà, el 2007 a Port de la Selva i el 2003, de suplent a Girona. El 3, Víctor Pampliega Pedreira, és el coordinador de presidència de Nuevas Generaciones de Madrid. La resta són de fora de Catalunya.

Sant Miquel de C.

El candidat del PSC, Renato Marín López, és de Vilanova i la Geltrú i és vocal de la sectorial de Medi Ambient del PSC.

Ripollès

El PSC ha fet tres llistes ben fetes a Camprodon, Ripoll i Setcases, i ha presentat 8 candidats de fora a 8 pobles petits. El PP ha fet quatre candidatures i en els pobles grans ha recorregut a gent de Madrid per completar-les.

Campelles

El candidat del PSC, César Millán Marfil, forma part de l'executiva del PSC a Sarrià-Sant Gervasi.

Gombrèn

El candidat del PSC, Bernardo Fernández Martínez, és de Barcelona i va ser diputat del 1999 al 2007.

Les Llosses

El PSC presenta Jordi Biel Linares, de Viladecans.

Ogassa

El PSC presenta Aroa Arauzo Pérez, de Badalona, que és la responsable de l'oficina del Parlament Europeu del PSC a Catalunya i secretària de participació i qualitat democràtica del PSC. El 2011 va presentar-se a Palau de Santa Eulàlia i va treure un vot.

Pardines

La candidata del PSC, María Soledad Cardona Raso, és de Barcelona i el 2011 es va presentar a Fornells.

Queralbs

Àlex Coy Santiago, el candidat del PSC, també és de Barcelona. Fa quatre anys no va tenir cap vot a Vidrà.

Ripoll

Excepte els primers llocs, la llista del PP està formada per gent de Madrid i Pontevedra. Per exemple, n'hi ha tres –els 6, 9 i 12– que estan a l'executiva del PP al districte de Tetuán.

Sant Joan de les A.

El PP també ha recorregut a persones de fora per tancar la candidatura, sobretot de Madrid i Getafe.

Toses

El PSC hi ha situat Sheila María Guerra Andrés, de Nou Barris i que és la filla de Carmen Andrés, la segona de Collboni. El candidat del PP, Miguel Oscariz Faraut, fa quatre anys va ser cap de llista a Pals.

Vallfogona del R.

La del PSC, Almudena Linares Quintanilla, és exregidora de Montmeló.

Selva

El PSC hi presenta 17 llistes, més de la meitat sense candidats fantasma, que apareixen bàsicament en alguns pobles petits. El PP, per la seva banda, hi fa 9 llistes i recorre a gent de fora per completar les que necessiten més noms.

Brunyola

El PSC s'hi estrena posant com a alcaldable Juan Andrés Prieto Muriel, conseller de Sant Martí a Barcelona. A la llista hi ha gent de Girona i Sant Feliu.

Hostalric

La major part de la llista del PSC és del poble però als últims llocs hi ha gent de Sabadell i l'escriptora África Lorente Castillo, que va ser regidora i tinent d'alcalde a Castelldefels i diputada al Parlament.

Maçanet de la Selva

L'últim de la llista del PP, Luis Tejedor Benedicto, és el coordinador del grup del PP a la Federació de Municipis de Madrid.

Osor

Com a Brunyola, el cap de llista, Francesc Xavier Bañon Fábregas, és conseller de Sant Martí i a la llista hi ha gent de Sant Feliu i també de Palafrugell.

Riells i Viabrea

El PP s'hi estrena amb una llista nodrida de gent de Sant Celoni.

Riudarenes

Els tres primers de la llista del PSC són de Sils i els dos primers van presentar-se a Sils el 2011 per altres partits: Francisco Jurado Pérez, que ara és el cap de llista del PSC a Riudarenes, era el 7 d'Units per Sils, i Francisco José Baeta Sánchez, ara 2 del PSC a Riudarenes, era el sisè d'ICV-EUiA a Sils. A la llista també hi ha gent de Blanes i Maçanet.

Sant Feliu de B.

El cap de llista del PSC és del poble però a la llista
hi ha gent de Girona i de Figueres.

Santa Coloma de F.

El PP ha recorregut a gent de Madrid i Getafe per als últims llocs de la llista.

Susqueda

El candidat del PSC, Miguel Lorente Martínez, és un desconegut al poble.

Tossa de Mar

Tant el candidat del PP, José Cortés Rovira, com la del PSC, Natàlia Martínez Colomo, són de Lloret i fa quatre anys anaven a la llista del PSC de Lloret. Cortés va sortir de regidor i al cap de poc va deixar el grup i ha seguit com a regidor no adscrit. Fa temps que també milita al PP. A la llista hi ha gent de Madrid i Getafe i un nom, el novè, Iris Sabina Antoranz Miralles, que és igual a un de la llista que el PP presenta a Azpeitia (Guipúscoa). Pel que fa al PSC hi ha també noms de Barcelona.

Vidreres

Només els tres primers del PP són del poble. La 4, Alicia María Garcia Alhambra, és de l'executiva provincial del PP a Conca. Hi ha gent de Blanes, Lloret i de Madrid. Destaca també en el 8, Marta Hervás Fernández, vocal del PP a la junta municipal del districte de San Blas-Canillejas de Madrid.

ELS CASOS MÉS DESTACATS

La secretària de Montilla, a Sant Andreu Salou.
La candidata del PSC en aquest poble del Gironès és María Pilar Lara Cardeña, que és la secretària de l'oficina de l'expresident Montilla.
Un exalcalde madrileny a Sant Julià.
El número 2 del PP, Federico Zarza Núñes, havia estat alcalde de Cubas de Sagra. La 4 anava el 2011 a una llista de Guipúscoa de 7 noms que va tenir un sol vot.
De l'Assemblea de Madrid a Vila-sacra.
La número 5 del PP en aquest municipi de l'Alt Empordà és María del Carmen Martín Irañeta, que és diputada actualment a l'Assemblea madrilenya.
Nova ocasió després dels zero vots.
El candidat del PSC a Serra de Daró, Manuel González Muñoz, va tenir zero vots a la Vajol el 2011, i el de Queralbs, Àlex Coy Santiago, tampoc en va tenir a Vidrà.
La filla de Carmen Andrés, a Toses.
Sheila Guerra Andrés, la candidata del PSC a Toses, és militant del partit a Nou Barris de Barcelona i filla de la número 2 a la llista de Collboni a la capital catalana.
Càrrecs de Madrid i Pontevedra, a Vilablareix.
A Vilablareix es presenten membres de les direccions del PP a Villanueva del Pardillo i a Cambados. A Llagostera, un de l'executiva de Guadalajara.
Del barri madrileny de Tetuán a Ripoll i Llambilles.
La llista del PP a la capital del Ripollès inclou tres membres de l'executiva del PP de Tetuán. També en forma part l'últim de Llambilles.
La responsable de qualitat democràtica del PSC a Ogassa.
Aroa Arauzo és responsable de l'oficina del Parlament Europeu del PSC a Catalunya. El 2011 va treure un vot a Palau de Santa Eulàlia.
Un ‘itinerant' a la Vajol.
Jorge Mansergas Laturna es presenta pel PSC en aquest poble després de fer-ho el 2011 a Sant Ferriol i el 2007 a Santa Maria de Besora. Els dos cops va tenir tres vots.
L'exregidor de Girona Toribio a Vilopriu
. Josep Toribio va ser regidor a Girona del 2003 al 2007. El 2011 anava a la llista de Cruïlles, amb gent que ara es presenta a Llambilles, Bescanó i Benicarló.
Una ‘mina' a Fornells.
A la llista del PP hi ha un exregidor d'Alcorcón, una diputada per Osca al Congrés, una coordinadora de Cultura de Boadilla del Monte i un líder del PP a San Blas-Canillejas.
Del districte de Sant Martí a Osor i Brunyola.
Els caps de llista del PSC a Brunyola i a Osor són consellers del districte de Sant Martí de Barcelona. I en les dues llistes hi ha gent de Sant Feliu de Guíxols.
De Sant Andreu, de Barcelona, a Boadella.
El candidat del PSC a Boadella, Antonio Fortes Gutiérrez, és conseller de districte a Sant Andreu i està a la comissió d'acció veïnal de qualitat democràtica.
De la Federació de Municipis de Madrid a Maçanet.
L'últim del PP a Maçanet de la Selva, Luis Tejedor Benedicto, és el coordinador del grup del PP a la Federació de Municipis de Madrid.
El coordinador de NNGG de Madrid a Porqueres.
El número 3 de la llista del PP a Porqueres, Víctor Pampliega Pedreira, és el coordinador de presidència de les joventuts del PP a Madrid.
África Lorente a Hostalric.
L'escriptora i política que va ser regidora i tinent d'alcalde de Castelldefels, i diputada i secretària segona del Parlament (1984-88) és la número 9 del PSC a Hostalric.
Càrrecs barcelonins a la Cerdanya.
El president del PSC a Sarrià-Sant Gervasi (Alp), el president de la Federació PSC-Barcelona (Fontanals), i un exalcalde de Badia (Ger) són alguns dels casos.
Els germans Veray Cama.
A més de Concepció, que és l'alcaldable del PP a Girona, Jaume (president del Gironès) es presenta a Llambilles; Júlia, a Fornells; Jordi, a Quart, i Josep, a Siurana.
Els de Sils a Riudarenes i els de Lloret, a Tossa.
L'1 i 2 del PSC a Riudarenes es van presentar el 2011 a Sils (d'on son) per altres partits. A Tossa els caps del PP i PSC són de Lloret, on el 2011 anaven pel PSC.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia