Els projectes urbanístics sota sospita

Garzón investiga si els implicats van invertir diner negre per comprar terrenys i tirar endavant grans obres fetes a mida

Com a mínim tres grans projectes urbanístics, dos dels quals, a Santa Coloma i un a Llavaneres, estan sota sospita, segons el jutge.

El Cúbics.

El complex residencial i d'oci Cúbics és un dels projectes urbanístics que han fet enorgullir més l'alcalde Muñoz, però és el que ha provocat més polèmica entre l'opinió pública. Encara en obres, el projecte inclou tres edificis: dos gratacels de pisos de lloguer públics i privats –de 14 i 25 plantes cadascun– i un hotel, a més de dotze sales de cinema. Els terrenys on s'aixequen, a l'avinguda Pallaresa i coneguts com la Joia de la Corona, eren públics però l'Ajuntament se'ls va vendre fa uns set anys a un hòlding d'empreses anomenat Centre Comercial Gramenet SL. Curiosament, segons consta al Registre Mercantil, un dels administradors d'aquesta empresa havia estat Josep Singla Barceló, detingut ahir i president de Proinosa, l'empresa que va adquirir els terrenys a aquest hòlding. També hi figura com a administrador mancomunat l'advocat Francisco Pretus Labayen, un dels principals implicats en el cas BBV Privanza, del qual ha acabat derivant l'operació de Garzón. Aquest, tot seguit, va vendre els terrenys a la constructora Proinosa, curiosament, implicada en la trama de corrupció. L'empresa Proinosa va ser l'encarregada d'executar el projecte, fins que es va haver de desentendre de l'obra per problemes «interns» amb la promotora, que és Prosavi. Després d'un mes i mig d'aturades –a principi de l'any passat–, la constructora Galasa i la subcontractada Urbasa se'n van fer càrrec. L'aturada de les obres va provocar tot tipus de recels entre els partits de l'oposició, i més quan, poques setmanes després, la promotora va demanar a l'Ajuntament un canvi de projecte –més places hoteleres i més pisos privats–, que va acceptar. La promotora es va comprometre a compensar la ciutat amb un milió d'euros.

La Ciba II.

La Ciba II està cridada a ser un altre punt central de la ciutat i de la transformació definitiva de la façana fluvial. El consistori ha previst la modernització de la zona, amb tres edificis singulars, una escola bressol i més de 4.000 m² destinats a zona comercial. La intervenció, que suposarà una inversió total de 60 milions d'euros, es completarà amb la construcció d'una gran plaça i prop de sis-centes places d'aparcament. El projecte té proposta arquitectònica, però encara falta adjudicatària, ja que el concurs que l'Ajuntament va convocar va quedar desert. L'empresa municipal Gramepark ha optat per fer-se'n càrrec. Agents de la Guàrdia Civil tenien ordres ahir de comissar tota la documentació relacionada amb aquest projecte, segons van revelar fonts judicials a aquest diari.

Gramepark.

La immensa majoria de les operacions urbanístiques que a hores d'ara es fan a Santa Coloma les executa l'empresa municipal Gramepark: promocions d'habitatge públic, gran part dels darrers processos d'expropiacions o la gestió de la Torre Sònia per als afectats del Fondo. Amb un pressupost de 60 milions d'euros –prop del 40 per cent del pressupost de l'Ajuntament– i un deute de més de tres milions d'euros l'any passat, l'ens signa avals i operacions per valor de quinze milions i adjudicacions directes a empreses –entre les quals, Proinosa– per 6 milions. Aquests números es van fer públics al consell d'administració la setmana passada. La Guàrdia Civil ahir va comissar documentació d'aquesta empresa municipal, presidida pel regidor Manuel Dobarco, un dels detinguts.

Portal de la Vila.

Un dels altres projectes que podrien ser objecte d'investigació és el Portal de la Vila, que encara es projecta al bell mig de la ciutat, a pocs metres de l'ajuntament i de la plaça de la Vila. L'actuació consisteix en un gran edifici d'estructura simbòlica destinat a usos comercials, d'una superfície aproximada de 14.500 metres quadrats, a banda de construir habitatges privats. El mes de març passat, el ple de l'Ajuntament va aprovar amb els vots del govern una modificació d'aquest projecte per ampliar-ne la superfície. Els metres que va guanyar el Portal de la Vila provenen del projecte Cúbics. L'obra del Portal de la Vila, la du a terme l'empresa colomenca Construcciones y Promociones Ortega, de la qual ahir es va especular que s'havien escorcollat les oficines, tot i que després no es va poder confirmar. El Portal de la Vila inclou establiments de decoració, de restauració, d'alimentació i tèxtils tant de marques multinacionals com de petits botiguers locals, i l'espai també servirà per connectar dues grans avingudes de la ciutat amb el barri del Centre. L'operació de l'àrea comercial es completa amb la construcció d'un pàrquing amb capacitat per a set-cents vehicles. Tot i ser una actuació d'àmbit privat, l'alcalde Bartomeu Muñoz sempre l'ha destacat i defensat pels beneficis que tindrà en l'urbanisme de la ciutat. (Informació elaborada per Josep M. Flores, Isabel Martínez, Lluís Martínez i José G. Navarro)

«Luigi», Pretus i els negocis de Llavaneres

La documentació requerida per Garzón a l'Ajuntament de Llavaneres fa referència a un conveni urbanístic signat entre l'anterior consistori (PP i PSC) i una promotora immobiliària que havia de construir pisos en una finca coneguda com a Can Rivière. Segons aquest conveni, l'Ajuntament permetia augmentar l'edificabilitat a canvi que la promotora es comprometia a destinar 1,3 milions a arranjar el parc que envolta la zona, a rehabilitar la masia de Can Rivière i a cobrir part de la riera de Sant Andreu. Resulta que l'empresa promotora era Niesma Corporació SL, en la qual consta com a administrador l'exdiputat socialista i un dels detinguts de la trama, Luis Garcia Sáez. També hi figura el lletrat Francisco Pretus Labayen, que juntament amb el seu germà Gabriel té un bufet d'advocats a partir del qual es va descobrir la trama. L'empresa de Garcia Sáez va comprar la finca de Can Rivière de Llavaneres per 3,2 milions d'euros l'any 200, juntament amb un propietat contígua per la qual va pagar 1,5 milions més. Després d'haver firmat el conveni amb l'Ajuntament, Niesma Corporació SL es va fer enrere amb els acords i es va vendre la propietat a una altra promotora per 9,7 milions d'euros, triple del que havien pagat. Aquesta estranya operació urbanístic ja va aixecar moltes sospites aleshores i fins i tot la fiscalia anticorrupció va obrir una investigació contra l'exalcalde del PP de Llavaneres, Víctor Ros, i l'exregidor d'urbanisme del PSC, Antoni Jiménez Gómez, però es va acabar arxivant. Precisament l'exregidor socialista, Antoni Jiménez, havia treballat a l'Ajuntament de Santa Coloma.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.