Política

L'ONU i els EUA insten Mubàrak a fer reformes

La policia egípcia torna a dispersar manifestants

Mig miler de persones ja han estat detingudes, mentre continuen les protestes

Calen foc a un edifici governamental a Suez

El secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon, ha demanat avui al govern egipci que abordi les preocupacions “legítimes” que han provocat en els dos últims dies violentes protestes contra el règim del president del país, Hosni Mubàrak.

“El secretari general demana a tots que la situació a Egipte no condueixi a més violència i insta les autoritats a què la vegin com una oportunitat per a abordar les preocupacions legítimes de la població”, ha dit en una breu declaració el portaveu de l'ONU, Martin Nesirky.

Així mateix, ha indicat que l'organització multilateral segueix de prop els esdeveniments a Egipte, així com en altres països de la regió, i està disposada a ajudar si es considera necessari.

La petició de l'ONU s'afegeix a la feta també des dels EUA la secretària d'Estat, Hillary Clinton. Clinton ha insistit que se segueix amb atenció la situació a Egipte i ha destacat que el govern egipci té ara una important oportunitat per dur a terme reformes polítiques, econòmiques i socials.

Milers d'egipcis han desafiat aquest dimecres la prohibició de manifestacions decretada pel govern i han tornat a sortit als carrers del Caire i de diverses ciutats del país per protestar contra l'executiu, en una jornada en la qual també hi ha hagut enfrontaments amb la policia. Les últimes informacions apunten que hi ha hagut 55 ferits.

Els activistes havien reclamat als egipcis que continuessin amb les manifestacions pel final del règim que lidera Hosni Mubàrak, l'endemà de les protestes en el marc de l'anomenat 'Dia de la ira', que van congregar unes 20.000 persones i van acabar amb tres manifestants i un policia morts, a més de cinc-cents detinguts, segons ha informat avui l'executiu.

El primer ministre egipci, Ahmed Nazif, ha assegurat que el govern està compromès a permetre la llibertat d'expressió per “mitjans legítims” i ha defensat l'actuació de la policia davant de les protestes. “El govern pretén garantir la llibertat d'expressió per mitjans legítims”, ha assenyalat Nazif, citat per l'agència estatal MENA.

En la segona jornada de mobilitzacions antigovernamentals, la policia ha dispersat amb furgons antiavalots uns 3.000 manifestants que s'havien congregat a les afores del Caire davant d'un complex judicial.

També a la capital egípcia, centenars de persones s'han reunit davant del sindicat de periodistes, on les autoritats solen autoritzar la celebració de protestes. Els manifestants han intentat trencar el cordó policial, el que ha provocat que la policia carregui amb porres, i han respost amb el llançament de pedres.

A la ciutat de Suez, en què han mort tres persones en enfrontaments amb les forces de seguretat durant les protestes, centenars de persones s'han manifestat a l'exterior del dipòsit de cadàvers per reclamar el lliurament d'un dels tres cadàvers, segons testimonis. Els congregats asseguren que un manifestant va morir per ferides de bala i reclamen el cadàver per fer l'autòpsia.

“El govern ha matat el meu fill”, han assegurat les persones reunides davant del dipòsit de cadàvers. “Oh Habib, digue-li al teu senyor que les teves mans estan tacades de sang”, han afirmat, referint-se al ministre de l'Interior, Habib al Adli. En aquesta ciutat, han calat foc en un edifici governamental i han intentat també cremar una oficina del partit governamental a la població.

La xarxa social Facebook, que ha estat un dels mitjans de comunicació més utilitzats pels manifestants, ha estat aquest dimecres bloquejada, després que dimarts ocorregués el mateix amb Twitter. El govern egipci, però, nega haver-ho bloquejat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.