Cultura

A córrer més món

Després d'anys d'espera, la pel·lícula de ‘Les tres bessones' arrenca amb 6 milions de pressupost i Cesc Gay com a codirector

“Volíem un director de ficció reputat, i a Cesc Gay li interessava fer animació”, diu el productor

Els 104 capítols de Les tres bessones produïts per Televisió de Catalunya i Cromosoma converteixen aquesta sèrie en una de les més llargues d'Europa. Les 35 llengües en què s'ha traduït i els 158 països on s'ha arribat a veure la fan sens dubte el producte audiovisual català més popular, el que ha corregut més món. Però ja fa set anys que no es produeixen nous capítols, una situació d'inactivitat de les germanes Anna, Teresa i Helena que és a punt de trencar-se: s'ha desencallat el vell projecte de convertir les seves aventures en una gran producció de cinema (almenys segons els paràmetres de la indústria del país).

Daniel Martínez, productor executiu d'aquesta pel·lícula, que es titularà Les tres bessones i la màquina del món, confirma que, tal com s'havia apuntat, “Cesc Gay codirigirà la pel·lícula, juntament amb Baltasar Pedrosa”. “Tractant-se d'un director que viu la seva primera aventura en el món de l'animació, ens va semblar més convenient que hi hagués dos codirectors: un aporta la seva experiència en ficció i l'altre en dirigir animació”. El productor reconeix que la seva tria “va ser una mica un experiment, volíem un director de ficció català reputat; també va ser per interès seu. Ja el coneixia de fa temps i sabia que tenia interès en l'animació”.

Ara mateix el projecte està en fase de preproducció. Es calcula que la pel·lícula estarà enllestida d'aquí a uns 24 mesos, és a dir, s'estrenarà dins el 2013. El pressupost és de 5,9 milions d'euros, i la producció ha estat viable gràcies a l'ajut especial de l'Institut Català d'Indústries Culturals (ICIC) de 400.000 euros per a grans produccions en versió original catalana i també l'ajut de Televisió de Catalunya, que a més hi participa com a coproductor. Segons Daniel Martínez, estan buscant algun coproductor estranger i alguna televisió estatal perquè entrin també en el projecte.

Contràriament al que s'ha dit, “no és segur que la pel·lícula es faci en 3D”, afirma el productor executiu. “No descartem res, pot ser que es faci en dibuixos artesanals, en animació generada per ordinador en 2D o bé en 3D”. En qualsevol cas, una altra raó per engegar ara un projecte del que ja se'n parlava fa deu anys és que “les tècniques d'avui en dia permeten abaratir costos respecte a fa uns anys, la pel·lícula es pot produir amb la qualitat que es volia per menys diners”.

Arreglar el món

Cesc Gay, Francesc Orteu i Anna Mansó treballen encara en el guió.“La màquina del món del títol té un sentit metafòric –explica Daniel Martínez–, hi ha una màquina que fa funcionar el món: que els mars tinguin aigua, que plogui... La màquina s'espatlla i les tres bessones intenten arreglar-la. És una història que també vol fer prendre consciència dels problemes del medi ambient i del món”. Els personatges creats de Roser Capdevila, el 1983 i inspirats en les seves pròpies filles trigèmines, sempre ha incidit en els valors cívics i educatius. Recentment, Roser Capdevila ha estat notícia per l'anunci que farà donació de tot el seu arxiu a la Biblioteca de Catalunya.

Possible film del 1714

D'altra banda, el director general de Cromosoma, Daniel Clivillé, va puntualitzar ahir, en relació amb la informació que produiran una pel·lícula històrica ambientada al 1714 en imatge real, que és només “un projecte que estem estudiant entre d'altres possibles”. “Seria un projecte gran”, afirma, en cas que es fes, però de moment no hi ha res en ferm sobre aquesta pel·lícula amb vocació de convertir-se en una mena de Braveheart a la catalana. Cromosoma ha entrat en el terreny de la producció de pel·lícules en imatge real amb Bicicleta, cullera, poma (documental premiat amb el Gaudí) i el film de ficció Caracremada, basat en el darrer maqui en actiu i dirigida pel cineasta figuerenc Lluís Galter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.