Societat

Vilanova, ànima del carnaval

El Caramel, rei del carnaval infantil, va ser rebut pels més petits ahir a la tarda

La ciutat viurà avui la jornada del carnaval amb més visitants amb les comparses, que ompliran de caramels els carrers

Avui, a partir de les nou del matí, milers de comparsers repartiran caramels per la ciutat

Amb sa majestat el Rei Carnestoltes proclamant la disbauxa a tort i a dret des de divendres, Vilanova i la Geltrú va rebre amb els braços oberts el Ball dels Malcasats, el rei Caramel i el Moixó Foguer ahir. Milers de ciutadans van sortir al carrer per participar o assistir com a públic a les diferents activitats del carnaval, que van omplir de gom a gom el centre del municipi des del matí fins a la nit.

“La cosa és que aquesta dona, de mi, al llit ja no en vol res. Abans era una cosa bona: seixanta polvos al mes! I ara no sé si és l'edat o què em passa amb el carall la cosa se m'ha quedat com les fulles d'espigall!” El diàleg és del Ball dels Malcasats, una representació teatral còmica, crítica i amb moltes al·lusions sexuals en què els actors van caracteritzats de personatges de principis del segle passat. El lleter i la lletera, el regidor, l'agutzil, l'alcalde i un arquebisbe més que políticament incorrecte van interpretar els seus versos arreu de la ciutat, al matí i al vespre. L'Agrupació de Balls Populars, responsable del ball, renova cada any els diàlegs per incorporar-hi l'actualitat local, però els versos sempre acaben amb la mateixa sentència, coherent amb tota la representació: “I per acabar la història us voldria recordar que la merda sempre sura encara que la vulguis enfonsar!!!”

El carnaval infantil va arribar a les cinc de la tarda amb el rei Caramel, un enorme dolç que cada any arriba a la ciutat gràcies a les arts culinàries d'un grup de xefs. Indis, pallassos, marietes, vaques, papallones, pirates, llops i pallassos van ballar a la plaça del Mercat amb el Caramel i els seus músics a dalt de l'escenari. El bon temps va permetre una excel·lent participació a la festa. Després del ball, el rei del carnaval infantil va recórrer la ciutat amb el seu caramelmòbil, una bicicleta gegant admirada i desitjada pels més petits.

A les set de la tarda molts vilanovins ja estaven expectants per veure aparèixer el Moixó Foguer, un personatge que disfruta untant-se de mel el cos nu per cobrir-lo després de plomes; el Moixó es passeja per la ciutat entrant i sortint del seu bagul, acompanyat per una comitiva vestida de blanc que, com ell, llença contínuament plomes entre els espectadors. Les activitats es van cloure amb la Nit de Mascarots i diversos balls.

Avui Vilanova viurà la jornada amb més visitants gràcies a les comparses. Les entitats i col·lectius de la ciutat trauran al carrer les banderes de comparsers per repartir caramels a partir de les nou del matí. Els homes, amb barretina, i les dones, amb clavells i mantó de Manila, saltaran al ritme d'El Turuta, la marxa militar que fa les funcions de banda sonora del carnaval vilanoví. A dos quarts de dotze del migdia començaran les guerres de caramels infantils, a la plaça de la Vila, i entre tres quarts d'una i les tres de la tarda, aproximadament, tindran lloc les guerres d'adults, al mateix lloc. El crit de guerra sempre serà el mateix: “Comparsers, la plaça és vostra!”

M Més fotografies a www.elpunt.cat

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.