Serveis

Transport

Instal·len càmeres al Nitbus per garantir-hi laseguretat

Al juny, els 151 autobusos nocturns de l'Entitat Metropolitana del Transport tindran videovigilància

L'objectiu és evitar els actes incívics i vandàlics

Sis-centes quatre càmeres de videovigilància vetllaran per a la seguretat de passatgers i conductors dels 151 autobusos nocturns del servei de Nitbus de l'Entitat Metropolitana del Transport (EMT) a partir del juny, quan acabarà la instal·lació del nou sistema pressupostat en 809.000 euros.

De moment, s'han equipat 28 busos, vuit dels quals ja estan en funcionament al Baix Llobregat. Segons el president de l'EMT, el socialista Antoni Poveda, la mesura pretén “garantir-hi la seguretat i evitar les tensions que s'han pogut viure entre passatgers o amb els conductors dels vehicles, a més de donar resposta a urgències sanitàries”. Poveda deixava clar ahir, en la presentació del sistema, que els incidents al Nitbus són “puntuals” i normalment afecten “les línies que cobreixen la sortida de les zones de discoteques i bars durant els caps de setmana”. Afegia: “No és una situació urgent que es doni, ni de bon tros, cada cap de setmana, però volem evitar problemes”. En aquest sentit, el director de serveis de l'EMT, Josep Soler, explicava que “la seguretat és essencial en el cas del Nitbus per garantir la qualitat del servei”, que fins ara ha obtingut una bona valoració per part dels usuaris, segons les enquestes de l'entitat.

El Nitbus dóna servei a Barcelona i a 17 municipis més de l'àrea metropolitana. Funciona els 365 dies de l'any amb una freqüència de pas de 20 minuts i hi ha 1.600 parades. La videovigilància s'instal·larà de manera progressiva, d'ara fins al juny, a les 17 línies que, segons dades del 2010, utilitzen 5,8 milions de viatgers. Mohn SL, que opera sis línies al Baix Llobregat, i Tugsal, que té 11 línies de Barcelona ciutat i el Barcelonès Nord, són les empreses que tenen la concessió d'aquest servei. L'EMT va aprovar la implantació del sistema al maig del 2010. Per Poveda, es tracta de fer un pas més en la implantació de les noves tecnologies en el transport públic.

LA XIFRA

604
càmeres de videovigilància
s'instal·laran als 151 autobusos del servei de Nitbus de l'EMT.

LA FRASE

Es pretén garantir-hi la seguretat i evitar les tensions que s'han pogut viure amb els conductors
Antoni Poveda
President de l'entitat metropolitana del transport

Quatre càmeres a cada vehicle

En els propers mesos s'aniran instal·lant quatre càmeres a cada vehicle que cobriran tots els angles possibles de gravació. En condicions normals, el sistema enregistra les imatges en un disc dur que es troba al mateix bus i que s'esborraran automàticament passats 30 dies. Quan hi hagi alguna incidència, però, el conductor podrà trepitjar un polsador que activarà la comunicació amb el centre de control perquè s'estudiï la situació i es decideixi com cal actuar i gravarà, en alta qualitat, les imatges. A més, des del centre de control també es pot accedir directament a les càmeres i gravar. Si cal es pot descarregar una part de les imatges gravades per fer alguna identificació o estudiar una situació conflictiva concreta.

Els responsables del nou sistema, a més, esperen que aquest tingui efectes dissuasius. Per informar els usuaris de la instal·lació de càmeres es posaran adhesius a l'entrada dels vehicles. El fet d'equipar cada vehicle suposa dur a terme una inversió de 5.400 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.