Economia

Tres espais més d'interpretació turística s'obriran al Baix Camp

Les obres, a punt de ser posades a licitació, impulsades pel Consell del Baix Camp dins el pla de foment turístic per dinamitzar els pobles de muntanya, s'han d'enllestir abans d'acabar l'any

A Riudecanyes, Arbolí i Pratdip

El Centre d'Interpretació dels Fruits del Camp, a Riudecanyes; el Centre Públic d'Escalada, a Arbolí, i el Punt d'Acollida i d'Informació Natural i Etnogràfic de la Serra de Llaberia, a Pratdip, formen part dels quatres espais d'informació i dinamització turística –juntament amb el Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades, inaugurat l'abril de l'any passat– que el Consell Comarcal del Baix Camp, amb la col·laboració dels respectius ajuntaments, vol posar en marxa el 2012. Aquesta és una de les actuacions més destacades dins el pla de foment turístic que des del 2009 desenvolupa l'ens comarcal sota la marca Muntanyes de la Costa Daurada, amb la voluntat de completar l'oferta de sol i platja i aportar valor als atractius naturals i paisatgístics de la dinovena de pobles de muntanya i d'interior que inclou el pla. L'objectiu, apunta Jordi Gomà, coordinador del projecte, “és que el flux de visitants és distribueixi millor pel territori”.

Un joc de sentits

Els centres d'interpretació turística, les obres dels quals s'han d'executar abans de final d'any –i la posada a licitació a primers d'abril–, permetran explicar les característiques del territori, “si més no, fer-lo més atractiu, posant-lo en relació amb l'espai natural”, assenyala Gomà. En aquest sentit, els mitjans audiovisuals i elements expositius del recorregut museogràfic de què es dotaran aquests equipaments poden ser de molta ajuda, convidant a la descoberta.

Precisament, escoltar el soroll dels ocells que habiten a les muntanyes de Prades, és una de les activitats interactives que proposa el Centre d'Interpretació de les Muntanyes de Prades, l'únic operatiu dels quatre que es preveuen posar en xarxa i que té a les mateixes instal·lacions l'oficina de turisme del municipi, una agrobotiga i el nou centre cívic. Els nous espais d'informació turística que es crearan s'habilitaran també en infraestructures ja existents, per tal d'optimitzar els recursos.

Així el Centre d'Interpretació dels Fruits del Camp s'ubicarà a l'antiga cooperativa de Riudecanyes. Aquest futur espai serà un clar exponent de com el projecte també pretén relacionar el paisatge del Camp i els productes locals de qualitat.

Quant al Centre d'Escalada que s'obrirà a Arbolí, el que es pretén és donar a conèixer l'activitat que es desenvolupa a la zona, una de les més importants al món, creant un espai multidisciplinari, un lloc de trobada per als escaladors, on es facin seminaris, cursos, i que inclogui servei de bar, amb la possibilitat també de poder obrir un alberg.

Pel que fa al Punt d'Acollida i d'Informació Natural i Etnogràfic de la Serra de Llaberia a Pratdip, que es preveu ubicar a la mateixa seu del Consorci de la Serra de Llaberia compartint espai amb l'oficina de turisme, la intenció, apunta Gomà, “és donar-li un contingut més divulgatiu, on, a més d'explicar les característiques naturals d'aquest espai natural, s'incidirà en els mites i llegendes que l'envolten”.

Altres actuacions que s'estan duent a terme en el marc del pla és la senyalització i creació de rutes a peu i en bicicleta, i l'estrena de la nova web, muntanyescostadaurada.cat.

Impulsen a la Conca el projecte 5.1

L'Associació Sobiranista de Montblanc 96 Graus impulsa el projecte La Conca 5.1, que té per objectiu elaborar un document audiovisual que serveixi de comunicació del sector econòmic i social, per tal d'elaborar un diagnòstic que detecti els punts forts i febles, les oportunitats i amenaces actuals del sector. Les converses enregistrades amb vídeo amb els diversos agents implicats, cellers, cases rurals, restaurants que mostren les relacions amb les administracions i la societat en general, han d'aportar suficient informació per permetre trobar vies de creixement en el sector de l'enoturisme pels propers anys i afavorir que aquest creixement sigui sostenible. Augmentar el coneixement dels productes autòctons entre els ciutadans de la comarca i d'arreu de Catalunya, és un altre dels propòsits del projecte, que també busca facilitar la intercomunicació entre els diversos agents i reflexionar sobre la necessitat de potenciar el consum de productes locals, valorant els pros i els contres, així com situar la comarca de la Conca com un indret idoni per al turisme rural, cultural, gastronòmic i vitivinícola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.