La por del capital encareix el deute públic espanyol i enfonsa un 5,9% la borsa

La caiguda de l'Íbex és la major des del novembre del 2008, en ple col·lapse per la fallida de Lehman Brothers

El director del departament de renda variable de Banif, David Cortina, va explicar ahir que els inversors estrangers estan «venent de manera indiscriminada tot el que fa olor d'Espanya», sense diferenciar entre els valors purament espanyols o les grans multinacionals amb gran part del seu negoci a l'exterior. Aquest pot ser el cas del Santander, que va baixar un 9,4% malgrat haver presentat uns bons resultats anuals.

Des de Renda 4, van insistir que la borsa espanyola està «cotitzant una situació complicada» per a l'economia, que s'ha traduït en una «pèrdua de confiança» entre els inversors, de manera que la situació té «mala pinta a curt termini» perquè s'ha posat «en dubte la capacitat d'Espanya de sobreposar-se a la crisi». Això explicaria la forta caiguda de la cotització dels bancs espanyols, «grans creditors de l'economia espanyola» i sensibles a un empitjorament de la situació.

Fonts d'Ahorro Corporación van afegir que l'augment del diferencial del deute espanyol en relació amb el bo alemany té un impacte directe sobre la renda variable.

Més deute autonòmic

L'agència Standard & Poor's (S&P) va advertir ahir que les administracions locals i autonòmiques espanyoles són les d'Europa que han estat més perjudicades per la crisi econòmica i va vaticinar per aquest any noves rebaixes en la seva qualificació creditícia. S&P apunta que pel 2010 són «relativament estables» en termes generals, les administracions locals i autonòmiques de l'Estat espanyol i Rússia hauran d'afrontar aquest any noves «pressions». Explica que a l'Estat espanyol les autonomies estan rebent una pressió significativa sobre la seva qualitat creditícia pel descens «brusc» de l'activitat econòmica, que s'ha traduït en una caiguda dels ingressos, i preveu que els ajuntaments acumularan el 2010 uns nivells de deute «sense precedents» i es convertiran en els segons majors emissors de deute a Europa, només per darrere de les administracions alemanyes.

El BCE manté els tipus

El Banc Central Europeu (BCE) va mantenir ahir els tipus bàsics d'interès de la zona de l'euro en l'1%, per donar suport a la recuperació econòmic. El Banc d'Anglaterra tampoc va tocar els tipus, i els va mantenir en el 0,5%, i als Estats Units el preu del diner continua entre el 0 i el 0,25%.

El BCE ha deixat clar que la retirada de la liquiditat il·limitada dependrà de la recuperació dels mercats financers, però preveu que els mercats puguin tornar a finals d'any a les exigències de garanties anteriors a la crisi que va esclatar amb la fallida de Lehman Brothers, el setembre del 2008. La majoria dels experts preveuen que el BCE no apujarà els tipus almenys fins al quart trimestre d'aquest any.

Salgado contra Almunia

La ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, va considerar ahir que el comissari europeu d'Afers Econòmics i Monetaris, Joaquín Almunia, va ser «poc prudent» dimecres quan va posar en el mateix sac Espanya i Grècia, perquè són situacions que «no tenen res a veure». La ministra va recordar que la decisió de la CE de vigilar que Grècia posi ordre en els seus comptes públics no té res a veure amb l'Estat espanyol, i va recordar que hi va haver un «problema» amb les estadístiques que elabora el govern grec, cosa que no passa amb l'Estat espanyol, ja que «reflecteixen absolutament les nostres dades». També va insistir que el govern no té cap intenció d'allargar deu anys el període de cotització per calcular les pensions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.