L'atur torna a augmentar al febrer i a Catalunya ja voreja les 600.000 persones

L'afiliació a la Seguretat Social puja després de sis mesos, però hi ha 125.601 cotitzadors menys que un any abans

Aquest febrer la pèrdua d'ocupació ha perdut intensitat amb relació a un any abans. El febrer del 2009 el nombre de desocupats es va incrementar de 23.730 persones, un 5,2%, i el febrer del 2008, amb relació al mes anterior del mateix any l'augment va ser de 8.015 persones, un 2,83% més. També ha estat menor el creixement de l'atur en termes intermensuals; un 2,3%, per sota del 2,83% del febrer de fa dos anys i molt per sota del 5,2% de destrucció de llocs de treball del mateix mes de l'any passat.

Per sectors, el dels serveis absorbeix 347.022 persones del total de desocupats; la indústria aporta 108.285 persones; la construcció, 105.425 persones, i l'agricultura, 8.171. El nombre de persones sense una ocupació anterior que per primera vegada es van adreçar al Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per demanar feina va ser de 28.384, gairebé un increment de l'11% en un mes.

Amb relació al mes anterior, el dels serveis és el sector amb més destrucció de llocs de treball, amb un increment de 7.953 persones en el conjunt de Catalunya. La indústria se situa en segon lloc d'aquest rànquing de destrucció d'ocupació, amb una aportació de 1.296 persones més a l'atur. La construcció se situa en tercer lloc, amb un augment de l'atur de 1.197 persones. Per últim, l'agricultura aporta 560 persones més, amb una especial aportació de les comarques de Tarragona que contribueixen amb aquest total amb 253 persones, poc menys del 50% del total. El director del SOC, Joan Josep Berbel, va destacar que «Catalunya ja encadena cinc mesos en què el creixement de l'atur és inferior al dels mateixos mesos de l'any anterior».

En el conjunt de l'Estat espanyol, el nombre mitjà d'afiliats a la Seguretat Social va augmentar en 26.340 persones al febrer, i es va situar en 17.572.351 treballadors, un 2,98% menys que un any abans. L'afiliació a la Seguretat Social va augmentar després de sis mesos de descensos consecutius, i va destacar l'increment del nombre d'ocupats en el sector de la construcció, 14.051 més que al gener, l'1,25% més, i en educació, 11.827 afiliats més, el 1,71%.

El contracte a la francesa de la CEOE

El director de relacions laborals de CEOE, José de la Cavada, va defensar ahir davant la comissió de Treball del Congrés la proposta d'aquesta patronal d'un contracte de reinserció per a joves, en la línia amb el que hi ha a França, «amb una durada entre sis mesos i un any, sense protecció d'atur i amb quotes empresarials zero».

Els sindicats CCOO i UGT van defensar per la seva banda que les bonificacions a la contractació siguin selectives per evitar el «pes mort», que les incentiva sense necessitat perquè s'haurien fet en qualsevol cas. Paloma López, de CCOO, va advocar perquè sigui el treballador qui es pugui arribar a beneficiar d'aquestes bonificacions, que si són generalistes, només suposaran la rebaixa del cost laboral de les empreses. A més, va considerar que tindria poc efecte sobre les pimes, i per això va advocar per combinar grandària d'empreses i col·lectius de treballadors. Des d'UGT, Toni Ferrer va assegurar que cal simplificar la llista de col·lectius de treballadors que recullen les bonificacions per evitar la universalització i assolir els objectius per a les quals estan previstes. Va reiterar que és imprescindible per millorar el sistema de bonificacions eliminar la cultura de la temporalitat, i va demanar que es dirigeixin cap a un model de més valor afegit.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.