Economia

Treball defensa que els nous programes oferiran més places que les escoles taller

El departament assegura que s'arribarà fins al triple d'alumnes

El Departament de Treball de la Generalitat preveu que l'any vinent els nous programes de formació i ocupació donin cabuda al triple d'alumnes dels que tenien les escoles taller. Després d'anunciar-ho el mes de març, a l'abril el govern va aprovar aquests projectes, que a través del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC), el seu objectiu és «millorar la inserció laboral dels joves». El director del SOC, Joan Josep Berbel, assegura que amb els nous projectes s'oferiran 12.000 places per a joves menors de 25 anys, mentre que, segons les dades del SOC, les escoles taller atenien 2.300 alumnes. «És la major inversió per millorar l'ocupació que s'ha fet en els últims 20 anys», sentencia. El director del SOC considera que les escoles taller han funcionat bé i insisteix que el govern no deixa de subvencionar aquest tipus de centres per a joves, sinó que el que canviarà serà el format. El programa Noves cases per a nous oficis tindrà un «esquema semblant al de les escoles taller», segons diu el director del SOC, malgrat que aquests programes duraran només un any –un menys que les escoles taller–; un temps que els formadors consideren insuficient per atendre l'alumnat d'aquests centres. El projecte, destinat a 2.500 joves, oferirà formació en oficis de sectors «emergents», com per exemple el medi ambient o les noves tecnologies. «Els nous programes necessitaran docents», assegura Berbel, que hi afegeix: «No puc assegurar que les persones siguin les mateixes, tot i que podrien ser-ho.»

Apostar pels sectors emergents

Les escoles taller que no es dedicaven exclusivament a la construcció –la rehabilitació es mantindrà– podran renovar-se apostant per sectors emergents, segons preveu el SOC. Un altre dels nous plans és el projecte Suma, que oferirà contractes de pràctiques de sis mesos per a 5.000 joves entre 16 i 24 anys que també hauran de cursar 480 hores de formació: 380 vinculades a la feina que hauran de fer i 100 de competències com ara llengües o competència digital. El projecte Suma disposa d'un pressupost de 35 milions d'euros i l'hauran d'implementar tots els ajuntaments participants.

El director del SOC explica que es tracta d'un projecte innovador per facilitar la incorporació de joves al mercat laboral. A banda dels nous programes –Noves cases i Suma– es potenciaran també els plans de qualificació professionals inicials (PQPI) que, segons s'ha explicat des del SOC, atendran uns 3.300 alumnes que acaben l'ESO sense obtenir el graduat escolar, així com, també, l'«orientació especialitzada» per a joves sense formació.

En vistes de l'augment de la taxa d'atur juvenil –que a Catalunya és del 40 pen cent, 132.900 joves, segons les dades de l'enquesta de població activa del primer trimestre del 2010– s'aposta, segons el SOC, per millorar l'ocupació juvenil a través d'uns programes que s'escurcen però que es pretén que arribin a un nombre més elevat de joves.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.