Economia

265.000 vots en la tercera onada de consultes sobre la independència

Els organitzadors anuncien que la participació ha estat del 20,2% aquest 25 d'abril i destaquen que la dada és positiva si es té en compte que s'ha entrat a ciutats grans. Ja són 500.000 els catalans que s'han pronunciat sobre la qüestió des que es va fer la primera consulta, a Arenys de Munt

La participació global en l'onada de consultes sobre la independència d'aquest diumenge 25 d'abril és del 20,2%, segons les dades donades pels organitzadors. La xifra ha estat considerada positiva, tot i ser inferior a la d'altres onades, ja que aquesta vegada s'ha arribat a ciutats grans, on costa més de mobilitzar l'electorat.

La consulta s'ha fet en 212 municipis i hi havia 1,3 milions de ciutadans cridats a les urnes, dels quals uns 265.600 hi han acudit. Aquest resultat seria molt similar a la participació que hi va haver el 28 de febrer, que es va situar sobre el 21% . En canvi, el 13 de desembre van acudir a les urnes més d'un 27% dels ciutadans amb dret a vot, inclosos els estrangers i els joves de 16 anys a 18 anys, que no poden votar en les eleccions oficials.

En la roda de premsa per donar les dades de participació, els organitzadors ha explicat que, tenint en compte les tres onades de consulta i el primer dels referèndums a Arenys de Munt, la participació acumulada és del 22%. Això significa arribar a la xifra de 500.000 vots emesos en la consulta en les diferents onades realitzades. A les onze de la nit, però, el diputat d'ERC i membre de la coordinador Uriel Bertran ha anat més lluny, i ha afirmat és gairebé segur que els vots a favor del sí a la independència arribaran a aquest mig milió quan es completi l'escrutini.

De moment, amb els resultats tancats en 172 poblacions (que representen un 75% de l'escrutini), el sí ha obtingut un 92,16% dels vots, el no han estat triat per un 5,34% dels participants i el vot en blanc, per un 2,5%. A més, hi ha hagut un 0,25% de vots nuls.

Segons Bertran, la consulta "té més participació que els vots que obtenen quatre dels sis partits polítics amb representació al Parlament", per la qual cosa ha demat "respecte per tot aquest procés de consulta i pel treball de més de 30.000 voluntaris".

Bertran ha destacat que la d'aquest diumenge ha estat l'onada de la consulta sobre la independència amb un major nombre de persones amb dret a vot. En aquest sentit, ha declarat que la coordinadora s'ha enfrontat amb una realitat complexa: fer la consulta sobre la independència a capitals com Reus, Lleida, Manresa, Girona i Granollers. Ha destacat que ara ja s'ha donat "definitivament un caràcter nacional a la consulta sobre la independència".

Un pas per consolidar la consulta a Barcelona
Per Bertran, tenir aquesta participació en capitals catalanes "és el que es necessitava i el pas definitiu per apuntalar i consolidar la gran consulta sobre la independència a Barcelona", que es farà l'abril del 2011. "Ara ja no tenim cap mena de por i neguit a portar la consulta a la capital del nostre país", ha indicat.

Pel diputat republicà, l'"èxit important" de la tercera onada de les consultes i "ha de fer feliç al poble de Catalunya". Segons ha dit, "s'està dibuixant un nou horitzó i en aquests moments demostrem que el nou consens del catalanisme no és un Estatut ni defensar que un Tribunal Constitucional opini o deixi d'opinar sobre què hem de decidir els catalans, sinó que ja volem exercir el dret a l'autodeterminació". En aquest sentit, ha afirmat que "el nou consens del catalanisme passa per poder decidir i exercir la nostra llibertat".

Dades locals
Entre les dades locals que ha es coneixen, hi ha la participació a Sant Just Desvern, la ciutat on viu el president de la Generalitat, José Montilla. El president, igual que l'alcalde socialista i com han fet la resta de càrrecs del PSC, no han participat en la votació. Però a Sant Just, en ple Baix Llobregat, s'ha arribat a una participació del 19,77%.

A Reus, han acudit a les urnes un 14,72% dels que hi estaven cridats; a Martorell, un 12,28%; a Granollers, un 10.91% i a Lleida, un 8,21%.

Fins a les sis de la tarda
Abans del tancament de les urnes, a les sis, la participació a la consulta per la independència de Catalunya a la ciutat de Girona era del 17,73% a les sis de la tarda, segons ha informat la junta electoral de la plataforma Girona Decideix. En número total de persones, haurien passat avui pels 19 col·legis electorals de la ciutat, 13.920 -d'un cens de 78.521-. La plataforma també ha facilitat dades de vot tant entre el col·lectiu immigrant com entre els joves menors d'entre 16 i 17 anys. Així, en el primer cas, a Girona han votat més de 250 estrangers, mentre que els joves que s'han acostat fins a les urnes freguen el centenar.

Un total de 6.941 persones, un 25,12% de les persones de les 27.633 amb dret a vot, han votat a Olot fins a les sis. El coordinador, el notari Alfons López Tena, ha destacat que Olot lidera la participació entre les capitals de comarca i grans ciutats.

Fins a 7.985 lleidatans -el 6,82%- han exercit ja el seu dret a decidir en la consulta a la ciutat de Lleida a les sis de la tarda. Aquest diumenge han passat pels 23 col·legis electorals un total de 4.871 persones fins a les sis de la tarda, que sumats als 3.114 vots anticipats, dóna aquesta xifra pròxima als 8.000.

Figueres ha superat les expectatives que auguraven a l'organització que la participació rondaria el 10%. A les sis el 12,39% dels figuerencs empadronats a la ciutat i majors de setze anys ja havien votat. Unes xifres que aboquen optimisme als membres de la plataforma Figueres Decideix que no veu com un objectiu inassolible arribar al 15%.

Un 10,76% de la població d'Igualada ha anat a votar fins a les sis. Aquest tant per cent, sumat als vots anticipats, dóna una xifra d'un 18,56% d'igualadins que ja han exercit el seu dret a vot. La participació a Reus a les 6 de la tarda se situa en el 12%.

Supervisors internacionals

El grup d'observadors internacionals que són a Manresa per supervisar el desenvolupament democràtic de la consulta han destacat la "rigorositat" que han vist al llarg de la jornada en les diferents meses que han visitat.

Pieter Vandernoere, de Flandes, ha felicitat els organitzadors per la tasca feta i ha explicat que està "profundament impressionat" per la cultura democràtica de Catalunya, que sovint s'oblida a la resta de l'Estat.

Tasio Erkizia, dirigent abertzale basc, ha explicat que en les visites que han fet a diversos col·legis els han sorprès la gran quantitat de voluntaris treballant i el control "escrupolós" de cadascun dels vots per garantir la qualitat democràtica del referèndum.

Vandemoere ha explicat que ha visitat la Sagrada Família de Barcelona i que aquesta obra és una metàfora de la voluntat popular per tirar endavant objectius ambiciosos. Ha dit que "és una obra que la gent està construint i potser, quan estigui acabada, Catalunya també serà independent".
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.