Economia

barcelona

Barcelona bat el seu rècord de nits d'hotel tot i la crisi

La ciutat tancarà l'exercici del 2010 amb 13,85 milions de pernoctacions i 7 milions de turistes, segons Turisme de Barcelona

L'organisme diu que el 2010 és l'any de la recuperació

Barcelona tancarà l'any de la crisi com l'any de la recuperació del turisme. I ho farà batent el seu propi rècord de pernoctacions, segons les estimacions de tancament de l'exercici amb què treballa Turisme de Barcelona. Així, a falta de consolidar els mesos de novembre i desembre, Barcelona haurà rebut aquest 2010 un total de 7milions de turistes i 13,85 milions de pernoctacions en establiments hotelers, un 8,1% més que un any abans, tant en l'un com en l'altre indicador. Si es compleixen les previsions, la quantitat de nits d'hotel superarà la registrada durant l'exercici del 2007, quan es van batre tots els rècords i que va portar a la ciutat de Barcelona 7,108 milions de turistes, que van fer 13,62 milions de pernoctacions. I ho farà en un context de crisi que, en el cas del turisme a la ciutat, ja es veu superat. Cal tenir en compte, a més, que a les nits d'hotel cal afegir les pernoctacions registrades als apartaments de la ciutat. I també que cada any la ciutat incorpora més places hoteleres, per això les ocupacions mitjanes en aquest tipus d'establiment han oscil·lat entre el 79% del mes d'abril, el 90% de l'agost i el 88% de l'octubre, segons dades proporcionades pels hotels.


Comença la recuperació

Així doncs, la reunió d'ahir del comitè executiu de Turisme de Barcelona a l'Ajuntament de la ciutat va donar per iniciada la recuperació de la normalitat, després que a un exercici d'èxit (2007) li seguissin dos anys de resultats positius però –tot i així– menors, amb 12,48 milions de pernoctacions en hotels de la ciutat l'any 2008 (i 6,66 milions de turistes) i 12,817 milions de nits d'hotel l'any 2009 (i 6,47 milions de turistes) durant l'exercici del 2009. El 2010, doncs, amb 7 milions de turistes i 13,85 milions de nits d'hotel, recupera el nivell del 2007. Des de l'any 1990, quan la ciutat rebia 1,7 milions de turistes i 3,8 milions de nits d'hotel, els resultats mai havien estat tan bons.

A banda de batre rècord en les pernoctacions totals al llarg de l'any, els mesos de juliol, agost i octubre s'han superat els 1,4 milions de nit d'hotels: 1,491 el mes de juliol, 1,464 milions a l'agost i 1,435 el mes d'octubre. Mai abans, en cap altre exercici anterior, s'havia superat en un únic mes els 1,4 milions de pernoctacions (tot i que s'hi havia estat ben a prop) i enguany s'ha complert, i tres vegades seguides.

L'alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, que ahir va presidir la reunió del comitè executiu de Turisme
de Barcelona i del consell general, va valorar positivament l'evolució seguida per la ciutat com una
destinació de qualitat.
“En un context general ben difícil, Barcelona s'exposa amb més força que mai”, va dir.

LA XIFRA

13,85
milions de nits d'hotel
s'hauran registrat en tot l'exercici del 2010 a la ciutat de Barcelona, tot i la crisi.
Les claus

La Fira i l'aeroport del Prat s'incorporen a Turisme de Barcelona

eva g. pagán

El comitè executiu de Turisme de Barcelona va aprovar ahir la incorporació de nous membres observadors a aquesta entitat publicoprivada, entre els que hi ha l'aeroport del Prat, la Fira de Barcelona, el Port de Barcelona, el Gran Teatre del Liceu, el Reial Club de Tennis de Barcelona i la Diputació de Barcelona. Aquestes incorporacions donen resposta a una de les propostes contingudes dins el pla estratègic de turisme de Barcelona 2010-2015, que aposta per una nova governança del turisme a la ciutat de manera que hi estiguin implicats tots els agents que se'n beneficien. “Reforcem una governabilitat transversal i demanem que molta més gent s'hi involucri, independentment que això tingui o no conseqüències econòmiques”, va dir ahir l'alcalde de Barcelona. A aquestes incorporacions, els seguiran en el futur algunes altres, segons fonts municipals, que no van concretar ni terminis ni candidats.

Per Jordi Hereu, el turisme a la ciutat té “uns actors principals, però tota la ciutat s'ha de veure implicada”. “De la ciutat, tots n'hem de ser corresponsables, perquè tots ens en beneficiem i el concepte de turisme es va ampliant”, va dir Hereu, que va qualificar les incorporacions “d'un camí molt important”.

Vol ser destinació Biosphere

Barcelona vol liderar una xarxa de grans ciutats del món sostenibles i responsables i ja ha iniciat els tràmits per obtenir la certificació Biosphere World Class Destination. Ahir mateix, es va adherir a la Carta de Turisme Responsable promoguda justament per l'Institut de Turisme Responsable (ITR) de la Unesco, organisme que farà el control i seguiment de la certificació. Per Tomás Azcárate, president de l'ITR, Barcelona compleix amb la gran part dels requisits que la certificació demana per ser sostenible. “El que es demana a una destinació és que sigui sostenible socialment, econòmicament i mediambientalment i que sigui autèntica”, explicava.

Actualment, no hi ha cap gran ciutat al món que tingui aquesta certificació, que sí que tenen l'illa de Pasqua, a Xile, i la Palma, a Canàries, i empreses privades.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.