Economia

vilanova i la Geltrú

La DO Penedès estudiarà la creació de la subzona Garraf

El president de la DO, Francesc Pascual, vol arribar a un acord amb els viticultors del Garraf aquest mateix any

La fira enogastronòmica reuneix productors catalans per articular estratègies per sortir de la crisi

El president de la denominació d'origen Penedès, Francesc Pascual, estudiarà la demanda formal de l'Associació de Viticultors del Garraf per a la creació d'una subzona específica a la comarca costanera. Pascual ha reconegut que es tracta d'una demanda que s'arrossega des de fa massa anys i s'ha compromès a arribar a un acord que “satisfaci totes les parts” aquest mateix any. Els viticultors del Garraf volen que es reconeguin les especificitats del territori i la singularitat dels seus productes pel fet d'elaborar-se en un massís de roca, amb sòls calcaris i una vegetació formada pel típic sotabosc mediterrani.

Francesc Pascual entén perfectament la petició dels viticultors del Garraf: “Fa massa temps que tenim sobre la taula aquest tema, però és una situació complexa, perquè hi ha qui advoca per defensar el Penedès en la seva totalitat i hi ha qui diu que cada punt té la seva idiosincràsia”. El president de la DO explica: “Hi ha grans professionals dins de la zona als quals miro amb estima i hem de parlar amb calma i serenitat per arribar a un acord que ens satisfaci als del Garraf i a la resta de la DO”. En aquest sentit, Pascual no vol que s'eternitzi el debat i espera reunir-se properament amb els viticultors del Garraf: “No ens hem de tancar en una idea sola, hi poden haver altres conceptes que poden ser satisfactoris. S'ha de parlar i ser productius en les converses per no eternitzar-ho”. La intenció del president de la DO és poder enllestir aquest tema abans de l'estiu perquè aquesta situació no li agrada: “Una cosa que no ens satisfaci a tots no té cap raó de ser, perquè tenir gent descontenta dins de casa m'empipa molt”.

Pascual va assistir ahir a la primera edició de la fira enogastronòmica Vinya & Tast de Vilanova i la Geltrú, on el gerent d'Albet i Noya, Josep Maria Albet, també va participar-hi per defensar els cultius ecològics i la competitivitats dels vins que segueixen aquesta disciplina: “Són vins més sans, amb les aromes més concentrades, no fan mal de cap”. Albet i Noya es va mostrar convençut que aquests cultius ecològics s'aniran estenent entre els viticultors, “perquè en vinya, si no es fa és perquè no es vol”. Albet i Noya van ser els precursors d'aquest model de cultiu que actualment ja segueixen una vuitantena de cellers a Catalunya: “La gent està més preocupada pels temes mediambientals i el futur del vi és ecològic”. Per Josep Maria Albet, aquesta fórmula és totalment competitiva en el mercat i si no s'estén més és perquè els viticultors no han fet el canvi de mentalitat, que ara mateix és el principal problema de l'agricultura ecològica: “La por i el desconeixement sempre ens fan dubtar dels canvis, però la informació és clau per fer-ho desaparèixer”.

LES FRASES

Hem de parlar amb calma i serenitat per arribar a un acord que ens satisfaci a tots, als del Garraf i a la DO
Francesc Pascual
President de la DO Penedès
El sector s'ha de moure perquè la crisi passarà i qui no s'hagi situat ara ja no hi serà a temps
Sílvia Tascón
organització Vinya & tast
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.