Economia

Nou intent de Zapatero de crear ocupació en la construcció

S'amplia del 10% al 20% la deducció en l'IRPF per obres de rehabilitació

La desgravació, a més, s'estén a segones residències

L'executiu vol “donar una empenta” a una activitat que revitalitza altres sectors

Després del polèmic pla E, anomenat malèvolament pla de les voreres, el govern espanyol torna a intentar crear llocs de treball en un dels sectors més castigats, el de la construcció. Aquest cop ho fa augmentant la quantitat i l'abast de les desgravacions fiscals que s'apliquen a les obres de reforma. L'executiu va anunciar ahir que ampliarà del 10% al 20% la deducció en l'IRPF per rehabilitació d'habitatges, que a més s'estendrà a les segones residències.

Ho va explicar el vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, que va destacar que cal “donar una empenta” a la rehabilitació perquè és una activitat que “beneficia a tot el món”. La reforma també eleva el límit màxim de base de deducció anual, que passa de 4.000 a 6.750 euros. Els canvis afectaran obres realitzades fins al 31 de desembre del 2012.

El requisit que s'ha mantingut inalterable és que els contribuents podran desgravar-se part de la inversió feta sempre que l'objectiu de les reformes sigui millorar l'eficiència energètica i l'ús de l'aigua, l'accessibilitat a l'habitatge o la instal·lació d'infraestructures d'accés a internet o a la TDT.

Anteriorment, l'executiu havia intentat revitalitzar el sector de la construcció amb un paquet d'inversions en obra pública, el pla E, que va generar 90.000 llocs de treball a Catalunya, tot i que –i aquesta era la crítica que se li feia– la fi dels projectes ha anat deixant sense feina molts obrers. Ahir, la UGT celebrava els nous estímuls fiscals, però continuava reclamant un pla integral de rehabilitació que duri almenys deu anys.

LA XIFRA

90.000
llocs de treball
va crear el pla E a Catalunya, tot i que molts van desaparèixer a mesura que s'acabaven les obres.

Rebaixa de l'IVA

El Gremi de Constructors d'Obres de Barcelona i Comarques va celebrar ahir la reforma fiscal anunciada per l'executiu perquè qualsevol canvi que ajudi a aflorar l'economia submergida és positiu, però l'entitat vol anar més enllà. Així, l'organisme que representa més de 4.000 pimes del sector constructor català considera que l'ampliació de la desgravació “s'hauria d'acompanyar d'altres mesures per impulsar de manera significativa el sector i la generació d'ocupació”. La principal demanda, de fet, és que es rebaixi el tipus de l'IVA que s'aplica a les obres de reforma.

El president del gremi, Néstor Turró, va recordar que l'entitat, juntament amb la Cambra Oficial de Contractistes d'Obres, “fa quatre anys que demana l'aplicació de manera indefinida d'un tipus reduït o superreduït d'IVA per a totes les activitats de rehabilitació i manteniment d'edificis”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.