Economia

Benvinguts turistes

El sector preveu una bona temporada i en apartaments, càmpings i cases rurals es podria arribar al ple total

Es preveu una davallada als restaurants

El sector turístic preveu una bona temporada per aquest estiu. El president de la FOEG i hoteler, Jordi Comas, va assegurar divendres que s'estan confirmant les previsions i que aquest estiu la Costa Brava rebrà fins a un
12% més de visitants.

Pel que fa al president de l'Associació Costa
Brava Centre, Martí
Sabrià, no es tan optimista, malgrat que reconeix que aquest estiu serà
molt millor que els dos darrers, “la qual cosa no
és massa difícil perquè
els últims dos anys van
ser molts dolents”. Els
hotelers reconeixen que contracten un 20% menys de treballadors que fa
quatre anys, “perquè els hotelers tenen por”.

El sector turístic admet que el mercat europeu està remuntant i que enguany “no haurem de refiar-nos que els francesos ens treguin el ventre de pena”. S'espera turista holandès, però també belga, algun alemany i algun britànic. El turista rus també serà present a la Costa Brava, sobretot a Lloret de Mar i Platja d'Aro, ja que busca establiments d'alta gamma i molta oferta d'oci i botigues. El més perjudicat de tot el sector són els bars i restaurants, ja que el turista en general ha reduït la despesa i ho fa sobretot amb el menjar. Se serveixen més menús
que plats a la carta i es
canvien els vins de categoria per les cerveses.

12
per cent més
de visitants són les previsions que en fa la FOEG per aquest estiu.
20
per cent menys
de contractació de treballadors que fa quatre anys.
450 xàrters a l'aeroport

Arribaran més de 140.000 viatgers

Com és habitual, en els mesos d'estiu a l'aeroport de Girona es barrejarà el trànsit de rutes regulars amb el de xàrters. Segons les dades d'Aena, a hores d'ara ja hi ha confirmats més de 140.000 passatgers que arribaran en uns 450 xàrters, o sigui, més de 900 operacions. Els vols els operaran 18 companyies, i entre els orígens més habituals hi ha els aeroports polonesos de Varsòvia, Gdansk i Katowice. Els vols procedents d'Amsterdam, Brussel·les i les ciutats daneses de Copenhaguen i Billund també seran molt importants, així com el mercat anglès amb la companyia Thompson Airways, que volarà a Manchester, Londres i Birmingham. A aquests viatgers s'hi hauran de sumar els de les rutes regulars.

o.m.

Port de Palamós

Es preveu la visita d'uns 40.000 creueristes

Més de 13.000 turistes han estat a Palamós a través de les 12 escales de vaixells de creuer que ja s'han fet aquesta temporada al port. Sense oblidar els 5.500 tripulants. Però encara falten, fins al novembre, 25 escales més, amb les quals s'espera arribar a uns 40.000 turistes. Si es mantenen els números es podria aconseguir un nou rècord d'escales i creueristes al port palamosí. A més, la Generalitat, conscient que és un sector turístic que creix, més quan aquest any apareixen noves companyies navilieres, té previst incrementar el nombre d'escales de cara a l'any vinent –a l'entorn de cinquanta– i que es pugui embarcar o desembarcar, dins una connexió amb l'aeroport de Girona.

Turisme rural

Reserves de darrera hora al juliol i ple a l'agost

Les reserves de darrera hora marcaran l'ocupació a les cases de turisme rural aquest mes de juliol. De fet, aquesta és una situació habitual en el sector del turisme rural. A l'agost, en canvi, sí que es preveu un ple total pràcticament arreu de les comarques gironines, però especialment a les cases de l'Alt i el Baix Empordà. Segons fonts de l'associació Turisme Rural Girona, durant tot l'any, i no només a l'estiu, té més èxit el lloguer de cases senceres. No obstant això, el mes d'agost, el lloguer per habitacions també funciona molt bé i es preveu que els empresaris del sector, d'una manera o d'una altra, acabaran omplint els seus establiments. La demarcació de Girona és líder a l'Estat en turisme rural.

a.p.

Restaurants

Menys comensals i menys despesa

Els restauradors són els que ho estan passant pitjor i no
es preveu que la situació millori aquest estiu, amb l'excepció dels grans restaurants. Això passa perquè el turista ha reduït despesa i ho fa en el menjar. “A l'hora de dinar passa amb un menú o canvia el vi per una cervesa, que
li surt més econòmic, i si va a la platja compra fruita, i a
la nit ja menja una pizza”, expliquen els restauradors.
Per això, els restaurants de tota la vida que tenien un
cert volum de treballadors han escurçat la plantilla, i
la resta d'establiments malviuen.

I.B.

Càmpings

El sector preveu penjar el cartell de “complet”

Els càmpings gironins preveuen arribar al 100% d'ocupació entre el 15 de juliol i el 15 d'agost, tot i que a inicis de temporada, durant el mes de maig, es va produir un descens de l'ocupació del 13% respecte al mateix mes de l'any passat. El sector creu que el turisme familiar, el de l'Estat espanyol que per la crisi surt menys i aprofita per anar de càmping i “les inseguretats als països àrabs” afavoriran la temporada turística d'enguany i es podrà tancar l'any, com a mínim, en els nivells de l'any 2010. Els turistes estrangers, sobretot holandesos i belgues, representen un 60% de l'ocupació dels càmpings gironins, mentre que la resta són catalans i clients provinents de l'Estat espanyol. Els càmpings aposten per promocionar-se en altres països com Rússia, amb fires i a través d'internet, aprofitant el nou vol gironí que uneix Girona amb Moscou.

A. Fumanal

Hotels

Un 90% d'ocupació, però a preus més baixos

Els hotels gironins de la Costa Brava preveuen una ocupació que voreja el 90%. Per aquest estiu, però, els establiments gironins han baixat els preus de les habitacions, segons les dades facilitades per la Federació d'Hostaleria de Girona. La mitjana per habitació oscil·la entre els 65 i els 100 euros, un 10% menys que la mitjana de l'any passat. Malgrat això, els propietaris d'hotels preveuen obtenir un nivell d'ingressos igual o superior que l'any passat, “encara que alguns temen obtenir-ne menys”. Pel que fa al perfil dels visitants és familiar i parelles, i en menys quantitat grups de joves d'entre 20 i 25 anys. I pel que fa a la nacionalitat, predomina la francesa, però també hi ha turista holandès i belga. A Lloret de Mar i a Platja d'Aro han captat turistes russos que en general s'allotgen en hotels de quatre i cinc
estrelles, però que “busquen indrets on hi ha ambient i botigues”.

I.B.

Apartaments

Un estiu rodó a partir del quinze de juliol

Del proper 16 de juliol a finals d'agost, els apartaments turístics de la demarcació tenen garantit pràcticament el ple absolut. Per tant, des del sector es fa una valoració molt positiva d'aquesta temporada turística d'estiu. El president de l'Associació d'Apartaments Turístics (ATA) a Girona, Josep Comaposada, explica que, pel que fa al tipus de client, predominarà el turista francès a la Costa Brava nord, a part de l'alemany. Pel que fa a la Costa Brava centre i sud, hem de parlar de turisme anglès, holandès i belga. Cal destacar que molts visitants russos han començat a llogar apartaments a la costa gironina, especialment a la zona centre i sud. D'altra banda, pel que fa a la modificació del decret dels apartaments turístics, Comaposada va parlar de bona sintonia amb l'actual govern català. De fet, el consens ja existeix i només se n'estan tancant els darrers serrells.

a.p.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.