La Taula del Sénia comptabilitza més de 4.000 oliveres mil·lenàries

Rebrà 1 milió d'euros per potenciar-les com a font de progrés

Després d'una recerca sobre el terreny, poble a poble (catalogant tots els exemplars coneguts), el resultat final han confirmat que l'àrea de la Taula del Sénia, amb un total de 4.080 oliveres mil·lenàries censades en divuit municipis, és possiblement el territori amb la major densitat del món d'aquest arbre. «És una zona única en concentració i també pels exemplars que s'han pogut trobar, molts de vuit a deu metres de diàmetre», va manifestar l'encarregat d'elaborar l'inventari, Romà Senar.

Dividits en sis categories, de menor a major, en funció del seu diàmetre i les seves peculiaritats, la major part dels exemplars s'han trobat als termes municipals d'Ulldecona (1.237), Canet lo Roig (1.118) i la Jana (939). Especialment rellevant resulta aquest darrer cas, per l'elevada concentració en un terme municipal d'únicament 19,5 quilòmetres quadrats. A Traiguera (Baix Maestrat) ha estat localitzat l'exemplar de major perímetre: 10,2 metres. Tots els exemplars són de la varietat farga.

L'estudi, però, no insisteix en la qüestió de l'edat dels arbres, després que científics de la UB calculessin que l'antiguitat màxima dels arbres de la finca de l'Arion, a Ulldecona, és de 700 anys, fet que va generar certa controvèrsia. «Segons els experts, si l'olivera no es talla no se'n pot saber l'edat», va dir l'alcaldessa d'Ulldecona, Núria Ventura. En la mateixa línia, el gerent de la mancomunitat, Jaume Antich, va al·ludir a estudis que parlen d'una antiguitat de 2.300 anys.

L'inventari ha de servir per fonamentar diversos projectes de desenvolupament econòmic i territorial vinculats a aquest patrimoni natural. Ventura va avançar que aquesta setmana es coneixerà la quantitat exacta de l'ajut que el Ministeri de Medi Ambient, Medi Rural i Marí concedirà al projecte amb el lema Oli i oliveres mil·lenàries, motor de desenvolupament sostenible del territori del Sénia. Una subvenció que podria arribar a un milió d'euros. És una iniciativa per aprofitar aquest patrimoni com a opció per al turisme natural i cultural, amb la creació de museus i centres d'interpretació. També hi ha previst un estudi de l'Institut de Tecnologia i Recerca Agroalimentàries (IRTA) sobre els genotips de les oliveres. Per fer-lo possible, l'alcaldessa d'Ulldecona va reclamar la «implicació del sector privat», perquè aprofiti aquests recursos.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.