Iniciativa pionera per impulsar la producció i el consum ecològic a l'Ebre

Entre les propostes destaca un mercat agrobiològic mensual a Ulldecona i activitats a les escoles

El proper dissabte 19 de setembre se celebrarà a la plaça de l'Església d'Ulldecona el mercat agrobiològic Del camp a la taula, un mercat de carrer que se celebrarà mensualment el tercer dissabte de cada mes i on es comercialitzaran productes ecològics, biodinàmics, frescos i elaborats, produïts majoritàriament a les comarques del Baix Ebre i del Montsià. Paral·lelament al voltant d'aquest mercat s'organitzaran diversos tallers (taller de cuina solar, taller d'elaboració de pa i de manualitats amb productes reciclats) i tastos de diverses varietats de tomates, mandarines i taronges. Aquesta és la primera activitat del projecte Aula Camp i Taula, una iniciativa pionera que han impulsat l'Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) de Producció Ecològica del Montsià i el Baix Ebre; La Vianda, una associació de consumidors crítics i responsables que prioritzen la producció ecològica local i el comerç just, i l'associació juvenil Obre't'ebre, que treballa en la mateixa línia. Aquestes entitats han aconseguit la implicació de la societat municipal Ulldecona Activa perquè promou la gestió d'un banc de terres amb tècniques ecològiques, del Consell Comarcal del Montsià perquè ha posat en marxa una xarxa de menjadors ecològics escolars al Montsià, i del CEIP Ramon i Cajal d'Ulldecona, integrat a la xarxa d'escoles verdes des del 2002 i pioner en la introducció de productes ecològics al menú escolar. Tots plegats han programat per al proper trimestre una sèrie d'activitats que tenen per objectiu incrementar la producció ecològica a les Terres de l'Ebre i conscienciar els consumidors i els escolars de fer un consum responsable amb el medi ambient. «Som pioners per l'ampli abast del projecte ja que abastem els productors, els consumidors i la població escolar», explica Xavier Fontanet, coordinador del projecte, que va precisar que les activitats programades per aquest primer trimestre són només un primer pas i que el projecte naix amb voluntat de futur i ganes d'involucrar més centres educatius i administracions públiques.

Al marge del mercat agrobiològic d'Ulldecona també s'ha organitzat una jornada tècnica per a productors i s'obrirà una oficina tècnica i d'informació de la producció ecològica a Amposta. Pel que fa a les escoles, de moment hi participaran només cinc centres de primària del Montsià, on es faran jornades i tallers sobre alimentació sana i agricultura ecològica i un taller de formació per a personal de cuina escolar. A l'hora de dur-les a terme cada entitat participant ha aportat els seus propis recursos humans, materials i econòmics.

ALGUNES ACTIVITATS

Mercat agrobiològic «Del camp a la taula»
19 de setembre, 17 d'octubre, 21 de novembre i 19 de desembre. Lloc: plaça de l'Església d'Ulldecona. De 10 a 14 h. (Inclou tallers i tastos)
Jornades d'agrobiologia, paisatge i patrimoni d'Ulldecona
Del 16 al 18 d'octubre. Inclou una mostra sobre patrimoni, paisatge i agricultura; cursos i visites
Exposició escolar itinerant i joc de la producció ecològica
La setmana del 26 d'octubre al CEIP Agustí Barberà (Amposta)
La setmana del 2 de novembre al CEIP Sant Jaume (Sant Jaume d'Enveja)
La setmana del 9 de novembre al CEIP Joan Baptista Serra (Alcanar)
La setmana del 16 de novembre al CEIP Ramón i Cajal (Ulldecona)
Jornades de formació i intercanvi d'horts escolars ecològics
10 i 24 d'octubre al CEIP Horta Vella (la Ràpita)
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.