Societat

TERRORISME

La CIA reforça la vigilància dels gihadistes a Catalunya

L'agència nord-americana d'espionatge instal·la un dispositiu fix al consolat de Barcelona per controlar grups islamistes radicals

També han enviat agents Israel, el Pakistan, el Marroc i l'Índia

Els serveis d'espionatge nord-americans han intensificat en els últims mesos la vigilància de grups gihadistes establerts a Catalunya per controlar de prop els seus moviments i detectar a temps qualsevol preparatiu d'atemptat. Els agents secrets nord-americans estan principalment desplegats a Barcelona i les comarques de Tarragona, on s'han detectat la majoria d'aquests grups radicals, i treballen coordinats des d'una oficina estable que la CIA ha instal·lat al consolat dels EUA a Barcelona. Per si fos poc, països com el Pakistan, l'Índia, el Marroc i Israel, a més d'Espanya, també han desplaçat a territori català agents dels seus serveis secrets. Aquestes informacions es van donar a conèixer dimecres durant unes jornades sobre terrorisme gihadista celebrades a Madrid i organitzades per l'associació d'afectats de l'11-M. Les va fer públiques l'únic representant del cos de Mossos d'Esquadra que hi va participar com a ponent, David Miquel, en representació del Sindicat de Policies de Catalunya (SPC), i les van confirmar fonts de la lluita antiterrorista consultades per aquest diari.

La tasca dels agents estrangers al nostre país se centra sobretot a tenir identificats els líders dels grups radicals establerts a Catalunya i les seves activitats, que principalment se centren en tasques de suport logístic, finançament i captació de militants. La majoria d'aquests grups disposen de delinqüents comuns que proporcionen a la xarxa terrorista importants quantitats de diners a partir del tràfic de droga, el robatori de targetes de crèdit i la venda de material prèviament robat. Igualment aquests grups han proporcionat als terroristes passaports robats a Catalunya que després són utilitzats pels activistes per suplantar la seva identitat. En opinió de David Miquel, la concentració d'aquests grups islamistes radicals a Catalunya constitueix una amenaça real que només es pot neutralitzar amb la cooperació i intercanvi d'informació entre els diferents serveis d'intel·ligència que treballen al nostre país i la seva col·laboració amb els cossos i forces de seguretat. El representant de l'SPC va defensar en la seva ponència la necessitat d'intensificar el control dels interlocutors de les comunitats islàmiques a Catalunya i fiscalitzar les subvencions que reben associacions creades per grups islàmics que poden estar controlats per radicals. David Miquel va fer la seva intervenció al costat d'un jutge de vigilància penitenciària i de la màxima responsable espanyola de presons.

LA FRASE

Hem de conscienciar la classe política de la gravetat del problema. Calen més recursos
David Miquel
Portaveu del sindicat de policies de catalunya (spc)

Al-Qaida del Magrib Islàmic, el grup més actiu

El grup sens dubte més actiu i perillós amb estructura a Catalunya és l'AQMI (Al-Qaida del Magrib Islàmic), que va néixer el 1997 fruit d'una escissió del GIA i que a final del 2006 es va integrar a la xarxa terrorista d'Ussama ben Laden. És l'autor del segrest dels cooperants catalans a Mauritània i la seva xarxa s'estén també a França i el Canadà.

Els grups pakistanesos, molt perillosos

Dues organitzacions pakistaneses perilloses detectades a Catalunya, l'Exèrcit dels Purs i l'Exèrcit de Mahoma, estarien al darrere de l'intent d'atemptat al metro de Barcelona el gener del 2008.

Wikileaks i l'interès de la CIA per Catalunya

L'interès de la CIA per l'islamisme radical establert a Catalunya queda acreditat en els cables secrets difosos per Wikileaks. L'agència nord-americana admet que cal vigilar de prop el fenomen.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.