Política

La contraportada

Racisme

El racisme és una ideologia o una manera de fer profundament cruel, estúpida i perjudicial. I a més a més és delicte. Tothom ho sap, això, inclosos els candidats i els votants racistes

Passats uns dies d'anàlisis postelectorals, poca cosa puc afegir ara als fets que resulten evidents: el retrocés de les esquerres –excepte en casos molt i molt meritoris– i l'avenç de l'abstenció i de les dretes. Òbviament, em preocupa haver de veure el meu país i les seves ciutats i pobles governats pels responsables de la crisi, pels que se n'enriqueixen i, de passada, canvien les regles del joc per continuar aprofitant-se'n quan la crisi s'acabi. Però com que l'optimisme, o el sentit comú, em repeteixen la famosa dita segons la qual és impossible enredar un gran nombre de persones durant un llarg període de temps, penso que tard o d'hora les coses tornaran a ser normals i les dretes, a l'oposició.

El que no trobo de cap manera normal, en canvi, és el fet que hi hagi regidors electes de Plataforma per Catalunya en diversos municipis. El que no em sembla normal és que el PP, amb un discurs xenòfob, hagi estat la llista més votada a Badalona. El que no em sembla normal és que Plataforma per Catalunya hagi ofert l'alcaldia del Vendrell “sense condicions” al candidat de CiU, o que Albiol esperi, a Badalona, que CiU li permeti assolir aquest mateix càrrec. I el que de cap manera em sembla normal és que la mateixa CiU hagi deixat passar gairebé una setmana sense dir res sobre la qüestió, com si el racisme fos una trivialitat que afecta els altres i que no pot tacar-los a ells, encara que se'n beneficiïn per acció o per omissió. Perquè, diguem-ho clarament, un regidor de Plataforma per Catalunya, o el mateix Albiol del PP a Badalona, no són càrrecs electes com els altres, i no poden pretendre que els vots que han rebut siguin una mena de taló en blanc per dir o fer qualsevol cosa a partir d'ara. Una persona, tant si és votant com candidat, pot mostrar-se partidària del bé públic o de l'interès privat. Encara que aquestes opcions contraposades no puguin prevaldre simultàniament, el fet de tenir-les i defensar-les no és res de l'altre món. Per això hi ha democràcia i es fan eleccions, i per això ens agrada més o menys que guanyin els uns o els altres. Però el racisme és tota una altra cosa. És una ideologia o una manera de fer profundament cruel, estúpida i perjudicial. I a més a més és delicte. No perdré ni un moment argumentant aquestes dues darreres frases. Tothom ho sap, això que acabo de dir. Inclosos els candidats i els votants racistes. Crec, a més, que part de la culpa pel fet que votar racista acabi semblant acceptable la tenen els que es deixen dur a la discussió, rebaixant-se a debatre coses que no es poden qüestionar sense perdre la pròpia humanitat i acceptant, en canvi, que un contradictor hàbil pugui guanyar el debat. N'estic fart, de llegir articles que pretenen demostrar que la immigració és econòmicament avantatjosa per al país receptor. Si no ho fos, estaria bé deportar les famílies “sobreres”? N'estic fart, de llegir articles que afirmen que els immigrants no utilitzen tants recursos sanitaris com la població “local”. En cas contrari, estaria bé negar la medicina a un malalt? N'estic fart, que companys periodistes programin debats amb un capítol dedicat a “immigració i seguretat” en comptes d'immigració i cultura, o immigració i recerca científica. Ja n'hi ha prou.

Segurament, els que actuen així ho fan motivats per un propòsit noble: dissipar un malentès, o il·lustrar els ignorants. Però no he vist mai que un raonament lògic acabi amb un prejudici o una conducta delictiva, de manera que potser ha arribat el moment de dedicar-hi una mica de bel·ligerància, de la mateixa manera com som bel·ligerants contra les altres coses tipificades al Codi Penal. No debatem el robatori o l'assassinat: hi estem en contra. Això mateix hauria de valdre per al racisme, recordant també que no parlem de cap cas abstracte, sinó de l'accés a l'alcaldia del Vendrell, o la de Badalona.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.