Societat

societat

Palafrugell manté un monòlit franquista posant-hi xapa d'acer i un nou escrit

És l'acord a què han arribat l'Ajuntament, obligat a treure'l, i els descendents de l'honorat

Està situat a l'entrada del cementiri de Calella

L'Ajuntament de Palafrugell ha decidit mantenir un monòlit franquista que està situat a l'entrada del camí del cementiri de Calella de Palafrugell després d'arribar a un acord amb els descendents de la persona honorada en l'estela. L'acord amb els familiars s'ha concretat a tapar l'actual inscripció amb una xapa d'acer Corten (metall rovellat) i posar-hi a sobre una altra inscripció en memòria de la persona assassinada en aquest indret, Josep Maria Manich, però sense fer cap exaltació al règim dictatorial. A la xapa, hi posarà només el nom del difunt, el dia de la mort, una creu i el poema de Miquel Martí i Pol que diu: “Convertim el vell dolor en amor i el llegarem, solemnes, a la història.”

L'acord entre l'Ajuntament i els familiars de Manich es va ratificar en la junta de govern de dijous passat, segons va explicar ahir a aquest diari el regidor de Cultura, Xavier Rocas. El regidor va manifestar que inicialment l'Ajuntament, i així es va preveure en la junta de govern del primer de setembre, volia treure l'estela, sobretot perquè ho havia demanat l'Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica d'acord amb la llei de la memòria històrica per eliminar elements del franquisme. Però abans de retirar-la, Rocas, veient que només feia referència a una persona, va decidir comentar-ho als descendents. “Era de justícia”, va afirmar Rocas. Llavors els familiars van fer veure a l'Ajuntament que, si desapareixia l'exaltació a l'anterior règim, el monòlit es podia mantenir, segons estableix un altre punt de l'article 15 de la mateixa llei.

En un primer moment, els descendents van proposar repicar la pedra i deixar-hi només el nom i la data de la defunció. “Però vam considerar que mutilar-la no era correcte”, va explicar el regidor. I els familiars van contraproposar tapar la cara on hi ha l'escrit amb una peça de metall enganxada amb quatre cargols i posar-hi un nou escrit. Els familiars, a més, n'assumeixen tot el cost.

LA XIFRA

1
persona
va ser assassinada al terme de Palafrugell, encara que d'altres van ser-ho en altres termes municipals.

LA FRASE

Com que l'estela només honorava una persona, era de justícia parlar amb la família
Xavier Rocas
Regidor de Cultura
Les claus

L'única persona morta a Palafrugell

albert vilar

Josep Maria Manich, enginyer de la fàbrica Armstrong de Palafrugell, va ser l'única persona que va ser assassinada arran de l'aixecament militar del 1936 al terme de Palafrugell. Per això, l'estela dedicada a ell, tot i que tenia alguna exaltació a l'anterior règim, era bo preservar-la al seu lloc, com defensa el regidor de Cultura i historiador, Xavier Rocas. El regidor tenia clar que no tenia sentit treure-la, que és l'opció més fàcil, tal com ja va passar en el cas dels assassinats de la platja de Pals –on hi havia un fill del mateix Manich, que també es deia Josep Maria–, ni tampoc mutilar-la amb la desaparició de segons quines grafies. Per això, i sobretot després d'haver-ho consensuat amb els descendents familiars, la solució serveix per no oblidar aquest passat i, alhora, perquè la família Manich pugui continuar honorant el seu avantpassat, que va perdre la vida pel seu caire religiós, més que no pas per haver estat un home de dretes, tot i que no es descarta alguna revenja personal. Un altre fill de Manich, Salvador, que també va ser empresonat al Casal, es va poder salvar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.