El museu del còmic i la il·lustració de Catalunya serà una realitat l'any 2012
L'equipament, situat en una fàbrica a primera línia de mar a Badalona, tindrà una col·lecció permanent
El museu tindrà una superfície de 4.000 metres quadrats dels quals 1.275 es destinaran a espais expositius, 1.200 a magatzem, 230 a espais formatius, 230 al centre de documentació i 230 més a l'auditori. Està previst que l'equipament tingui una exposició permanent que s'anomenarà Tresors del còmic i la il·lustració, hi seguirà un discurs cronològic i mostrarà l'evolució històrica del còmic nacional, estatal i internacional. Hi haurà espais per a tres exposicions temporals que es podran fer de forma simultània i que tindran ritmes i continguts diferents. Una d'elles estarà dedicada a les noves tecnologies en el terreny de la creació i la reproducció de la imatge, un dels aspectes en què pretén incidir el museu. L'altre inclourà temes de caràcter transversal amb capacitat d'atracció de grans públics i una tercera servirà per retre homenatge als creadors de reconegut prestigi. L'equipament també tindrà botiga, que serà una llibreria especialitzada en les darreres novetats de còmics i productes de marxandatge propi, i una cafeteria restaurant.
El pressupost de l'equipament és d'11,4 milions d'euros dels quals 8 van a càrrec de la Generalitat de Catalunya i la resta els posa l'Ajuntament de Badalona per a les tasques de consolidació i recuperació de l'edifici. Les previsions són que el museu pugui entrar en funcionament l'any 2012 i perquè això sigui possible les tasques de consolidació es faran paral·leles a la creació del consorci de gestió de l'equipament, l'elecció de la direcció i l'elaboració del pla museològic i del projecte museogràfic.
El conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras, va destacar durant l'acte de signatura del conveni per a la creació del museu la importància de la tradició industrial i cultural del món del còmic a Catalunya, i va assegurar que la posada en funcionament del MCIC «és una aposta per un sector que ha estat històricament menystingut». Tresserras va remarcar la voluntat i el compromís per desenvolupar el museu tot i que va reconèixer que a hores d'ara el seu departament no disposa de tot el finançament necessari per tirar-lo endavant. Pel que fa als continguts de l'equipament, Tresserras es va mostrar confiat que hi haurà nombrosos col·leccionistes privats que hi col·laboraran i sumaran les seves aportacions a les que puguin arribar procedents de l'Arxiu Nacional de Catalunya i els fons hemerogràfics de la Biblioteca de Catalunya. «Ja s'han posat en contacte amb nosaltres diversos col·leccionistes que ens han manifestat la seva predisposició a cedir material al museu», hi va afegir. Eduard Voltas, secretari de Cultura de la Generalitat, va explicar que la comissió encarregada de redactar el pla de treball del MCIC, que ha estat formada pel Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació i representants del sector, serà també la responsable del pla museològic que ha de definir els continguts de la col·lecció del museu. En el pla director es recull que es prioritzarà l'adquisició de grans tresors del còmic mundial amb atenció especial als autors i a les publicacions catalanes, amb l'objectiu d'aconseguir una col·lecció gràfica representativa de l'evolució històrica del còmic i de la il·lustració a Catalunya.
El tramvia arribarà fins a la porta del nou equipament
Les obres a l'antiga fàbrica que ha d'acollir el museu començaran aquest mateix any. L'edifici modernista de la Companyia Auxiliar del Comerç i la Indústria (CACI), situat a primera línia de mar, necessita un treball de consolidació estructural i de construcció d'una nova coberta –la que hi ha a hores d'ara està en condicions molt precàries– que es tirarà endavant a través del finançament aportat pels fons estatals per a l'ocupació i la sostenibilitat local (FEOSL), la segona tanda del pla Zapatero. El treballs tenen un pressupost de 3,4 milions d'euros i constitueixen la partida més important d'aquest fons a Badalona per aquest any. Està previst que les obres comencin abans de l'estiu, quan estigui enllestida la redacció del projecte i s'hagi licitat l'obra. Els treballs de consolidació haurien d'estar acabats a final d'aquest 2010 perquè aquesta és una de les condicions que marquen els FEOSL.
Durant la signatura del conveni, l'alcalde de Badalona, Jordi Serra, va assegurar que el museu «és molt benvingut a Badalona». L'alcalde va destacar la importància que té per a la ciutat «salvar un edifici que forma part del patrimoni», referint-se a la CACI, i va explicar que amb l'arribada del museu a Badalona «apareixerà a la ruta cultural». El regidor de Cultura i Patrimoni, Mateu Chalmeta, va remarcar l'interès de la ciutat a participar de manera activa en la gestió a través de la constitució d'un consorci integrat per l'Ajuntament de Badalona i el Departament de Cultura i Mitjans de Comunicació. «Badalona no vol viure d'esquena al museu i per això volem sumar esforços.» Tot i així, el regidor va voler deixar clar que es tracta d'un museu amb continguts que aniran molt més enllà de l'àmbit local, «de referència internacional«, va dir,
Jordi Serra va enumerar les millores pendents a la zona on s'emplaça el museu i va destacar l'inici imminent de les obres d'allargament del passeig Marítim per davant del futur equipament, que han de començar abans de l'estiu. A més, l'alcalde es va mostrar convençut que la instal·lació del museu del còmic i la il·lustració a la CACI «ajudarà a aconseguir l'allargament de la línia del tramvia que a hores d'ara acaba a l'estació de Renfe de Sant Adrià de Besòs». Serra assegura que la voluntat municipal és que el tramvia arribi fins el museu i tingui dues noves parades, una a l'altura del port de la ciutat i una altra a l'entrada del nou equipament cultural. A més, va explicar que quan el museu obri portes la nova línia 10 de metro també serà una realitat.