El Brossa Quartet i Sílvia Pérez Cruz estrenen a Torroella «Les cançons dels brigadistes»

Història i música convergeixen en un emotiu espectacle

Tot va començar per un encàrrec que la Generalitat de Catalunya va fer al Brossa Quartet, que va ser el responsable d'interpretar, comptant ja amb Sílvia Pérez, les cançons i himnes que van ser emblema de la lluita de les Brigades Internacionals en el darrer acte d'homenatge a aquests excombatents de la Guerra Civil, que el govern català va organitzar el 25 d'octubre de l'any passat. El quartet, que ja havia fet un treball amb una càrrega emotiva superior o semblant amb Músiques de l'Holocaust, que va acabar enregistrant en un CD, veient la càrrega emotiva d'un material tan sensible, va aprofitar aquesta incursió en les cançons i himnes dels brigadistes per aprofundir-hi, per fer una selecció de les «melodies més belles i algunes de les més significatives», segons el membre del quartet, Aleix Puig, i escometre la tasca d'elaborar els arranjaments necessaris, de manera que el resultat és un repertori en què es recuperen melodies històriques en defensa dels valors de llibertat i solidaritat, amb connexions amb el flamenc, la música gitana o el jazz. L'objectiu final declarat del treball és «recuperar la memòria històrica a través de la música i l'emoció.»

El programa del concert inclou cançons com Gallo negro, gallo rojo, Si me quieres escribir, El quinto regimiento, El turururú, Viva la quinta brigada, Bella Ciao, Los cuatro generales, Txoria, txori, Canción de las brigadas internacionales, Himne de Riego, No pasarán, Dime donde vas morena, Himne de l'exèrcit popular o Tango del camp d'Argelers, un tema inèdit en què la lletra acompanya una melodia popular del cantant argentí Carlos Gardel.

L'arranjament de les cançons ha anat a càrrec de Gregori Ferrer i Aleix Puig. Aquest explica que li van fer la proposta de cantar amb ells a Sílvia Pérez Cruz –«una de les veus més interessants del panorama jove»– perquè els semblava interessant el contrast d'una veu com la seva amb les veus masculines que habitualment interpretaven aquestes cançons. Puig també va anunciar que és molt possible que també facin un enregistrament de tot aquest material, però és una qüestió que encara s'ha de concretar.

Abans de començar el concert es projectarà una entrevista feta a Lluís Martí Bielsa, supervivent del 32è grup d'assalt de la Guerra Civil espanyola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.