Cultura

Mapa del castrum

La primera intervenció en 60 anys al jaciment del Puig Rom permet aixecar la planimetria del poblat

Els treballs permetran valorar l'estat de conservació de la muralla i les cases interiors

Els treballs de neteja i desbrossament que des del juliol passat s'estan fent al castrum visigòtic del Puig Rom, han permès posar al descobert i delimitar el perímetre de la muralla d'aquest poblat datat entre els segles VII i VIII i que constitueix un dels escassos exemples de poblament comunitari que es conserven d'aquesta època en territori català. Aquesta és la primera intervenció al jaciment en els últims seixanta anys, descomptant-hi una actuació de neteja de 1987, motiu pel qual tota la informació que se'n tenia procedia fins ara de campanyes impulsades amb metodologia antiga: la que va posar en pràctica Joaquim Folch i Torres en la primera exploració, el 1917, i la que va dirigir-hi Pere de Palol el 1946-47.

Amb els treballs actuals, que s'allargaran fins al 15 de gener i en els quals participen una arqueòloga, dos topògrafs i quatre operaris, es preveu procedir a l'aixecament planimètric de totes les estructures visibles del jaciment, incloent-hi la muralla i un grup de deu habitacles adossats a l'interior, i a una prospecció arqueològica superficial, amb recollida de material, que ajudin a valorar l'estat de conservació del poblat i a programar campanyes de consolidació. El jaciment, catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional i protegit pel POUM de Roses, va ser visitat dilluns pel delegat de Cultura, Miquel Sitjar, l'alcaldessa, Magda Casamitjana, i l'arqueòloga territorial, Montserrat Mataró.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.