Cultura

Macba i La Caixa compraran junts

Les dues institucions compartiran col·leccions d'art i organitzaran activitats artístiques conjuntament

La Fundació La Caixa i la Fundació del Museu d'Art Contemporani de Barcelona (Macba) tindran una política conjunta d'adquisicions d'obres d'art amb una comissió assessora internacional comuna. Aquesta és una de les conseqüències de l'acord de col·laboració entre les dues fundacions signat el juliol, que permetrà unir les respectives col·leccions d'art contemporani per quatre anys. Unió, sí, però no fusió, segons van aclarir ahir els responsables de les respectives institucions, ja que en cap moment es perdrà la titularitat de les obres ni la personalitat dels conjunts. Es tracta de dos fons “complementaris, que permetran reforçar l'escena de l'art contemporani”, segons Elisa Duran, directora general adjunta de la Fundació La Caixa.

Les xifres de l'acord canten: els dos fons sumen 4.450 obres, 3.681 procedents del museu (1.509, de la Fundació Macba, i 2.172 del consorci del museu participat entre la Generalitat, l'Ajuntament i la mateixa Fundació) i 869 de la Fundació La Caixa. El valor estimat dels dos fons és de 160 milions d'euros. La directora general de la Fundació, Ainhoa Grandes, assegura que l'acord permet organitzar exposicions conjuntes i fer intercanvis, però també organitzar simposis internacionals i programes pedagògics conjunts.

Pel director del Macba, Bartomeu Marí, l'acord suposa un notable “salt qualitatiu” per al museu. “Ens permetrà abordar l'art de la segona part del segle XX amb més llibertat i abast”, diu. Per la directora de la col·lecció de La Caixa, Nimfa Bisbe, la unió dels fons obrirà noves línies d'investigació sobre l'art del segle XX. La col·lecció de La Caixa, fundada el 1987 i amb obres a partir dels anys 80, posa l'accent en obres d'artistes que han estat referents d'aquestes dècades. En canvi, el fons del Macba, ric en els anys 60 i 70, ha donat una visió alternativa al cànon tradicional.

Amb la suma de totes dues col·leccions, el fons resultarà especialment ric, entre altres, en obres de Tàpies, Juan Muñoz, Palazuelo, Ferran García Sevilla i Soledad Sevilla.

A més, la Fundació La Caixa ha anunciat que donarà 4.000 volums del fons bibliogràfic de la Mediateca al Centre de Documentació del Macba.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.