Badalona mostra al món el llegat romà més espectacular
La museografia del nou espai arqueològic del Decumanus utilitza noves tecnologies per explicar la història de Baetulo
El seixanta per cent del material de l'exposició permanent no s'havia mostrat mai
Badalona redescobreix el seu passat i li dóna projecció de futur amb la inauguració d'un dels recintes arqueològics soterrats més importants del món romà a tota Europa. Es tracta del jaciment del Decumanus, un espai de 3.400 metres quadrats que utilitza les tècniques museogràfiques més avançades del món per difondre com era la vida quotidiana en una ciutat romana del segle I dC. Carrers, clavegueres, habitatges, botigues, edificis públics i monuments funeraris configuren l'entramat central dels vestigis de les termes i el decumanus de la ciutat romana de Baetulo, que ara posa a l'abast de tothom per apropar de forma entenedora el passat romà. És el que el director del Museu de Badalona, Joan Mayné, qualifica de “museografia de les sensacions” per explicar els diferents recursos audiovisuals, d'il·luminació i d'atrezzo utilitzats per entendre millor les restes arqueològiques i el context.
L'exposició permanent situada al mateix nivell que el decumanus multiplica per cinc la superfície anterior dedicada a vitrines amb objectes d'època romana trobats a Badalona. De fet, el seixanta per cent de les peces no s'havien ensenyat mai, tal i com ha explicat Joan Mayné. Destaquen peces com ara el cap d'Agripina –la mare de Calígula– trobat a Badalona durant els anys 20 del segle passat, que torna a la ciutat cedit en dipòsit pel Museu d'Arqueologia de Catalunya. Hi ha també restes espectaculars com ara l'esquelet d'un cavall, trobat a dintre d'un forn durant els treballs de construcció de l'estació de metro de Pompeu Fabra, i les restes del monument funerari de la vil·la romana de Can Peixau, que per primer cop es mostra alçat en una disposició que permet entendre la majestuositat del conjunt. Les vitrines estan organitzades per temàtiques que ajuden a fer-se una idea de diferents aspectes de la vida quotidiana de la Badalona d'època romana, com ara el transport, l'agricultura, la pesca, l'oci, l'escriptura, el menjar i la higiene. Destaca una important col·lecció de pintures murals, restaurades per a l'ocasió, que s'havien anat trobant en diferents indrets de la ciutat i que es mostren juntes per primer cop.
L'alcalde de Badalona, Jordi Serra, manté que la ciutat té ara “un dels millors museus del país”, mentre que el regidor de Cultura, Mateu Chalmeta, assegura que la remodelació de l'edifici del museu i la inauguració del jaciment del Decumanus “és el testimoni del compromís de futur que té Badalona amb la cultura”.
Portes obertes
Centenars de badalonins van desafiar ahir el fred del capvespre per ser els primers en conèixer el nou jaciment i ahir mateix van poder passejar-se per l'espai arqueològic. Les portes del museu van ser obertes fins ben entrada la nit per donar cabuda a totes les persones que, en grups de trenta, van anar visitant el nou jaciment del subsòl. Pels que no van ser a temps de fer-ho, el Museu de Badalona farà jornades de portes obertes fins a finals de les festes nadalenques. L'horari de visita serà de dimarts a divendres de cinc de la tarda a vuit del vespre, dissabtes i festius de deu del matí a dues del migdia. La instal·lació estarà tancada els dies de Nadal, Sant Esteve, Cap d'Any i Reis. Després de Reis, tothom que vulgui visitar el jaciment haurà de pagar una entrada que costarà sis euros i que inclourà l'accés a la resta de recintes arqueològics museïtzats que depenen del Museu de Badalona: el Jardí de Quint Licini, la Casa dels Dofins i el Conducte d'Aigües del carrer Pujol. També hi haurà entrades a preu reduït per a grups i bonificacions per a diversos col·lectius.