Cultura

Centre del patrimoni palamosí

S'inaugurarà per Sant Jordi a l'església del Carme un cop s'executi la segona fase que ara l'Ajuntament licita

Serà un espai d'interpretació del patrimoni del fons del pintor Ezequiel Torroella i un local polivalent

L'església del Carme de Palamós, dins el nucli antic, es convertirà en un espai permanent d'interpretació del patrimoni del municipi, un centre per donar a conèixer l'obra del pintor Ezequiel Torroella i un local polivalent que permeti la realització d'actes culturals. La regidora de Cultura, Maria Gràcia Artigas, confia inaugurar el nou espai d'art i patrimoni al llarg del mes d'abril, a l'entorn de la diada de sant Jordi.

La separació entre els diferents àmbits es resoldrà amb mobiliari que quedarà definit i detallat en el projecte museogràfic que s'està enllestint. L'espai d'interpretació del patrimoni intentarà posar-lo en valor, des de la dimensió històrica, cultural, natural i social. Comptarà amb un muntatge audiovisual i escenogràfic que parlarà i mostrarà els valors i les singularitats locals, posant en relleu l'ocupació humana del territori. També vol que sigui la porta d'entrada a la història de la vila i el punt d'informació sobre els altres centres d'interpretació del municipi.

Foment d'artistes

L'espai Ezequiel Torroella servirà per donar a conèixer més l'obra del pintor local, davant la cessió d'unes 50 obres per part de la seva vídua, Maria Forné, a finals del 2000. A més de ser un espai expositiu de l'obra del pintor Torroella, també es vol que sigui un espai de difusió, de reflexió i de creació artística. “L'espai Ezequiel Torroella ha de ser una plataforma de creació i de foment de les arts plàstiques”, va assenyalar la regidora de Cultura.

I a la zona polivalent es podran fer conferències, concerts de petit format, presentacions i activitats de promoció de la vila, amb una capacitat màxima per a 100 persones. Es tracta de recuperar-ne l'ús social, que va deixar de donar durant la dècada dels anys 50 del segle passat.

Segona fase

Per fer-ho possible, cal executar ara la segona i darrera fase del projecte d'adequació de l'equipament municipal. La segona fase, que ara l'Ajuntament ha tret a licitació per 193.560 euros, es concreta en pavimentar l'immoble amb pedra natural, acabar amb la restauració de les façanes de la banda nord, eliminar la humitat de les parets amb resina, fer una escala d'accés al presbiteri, canviar les finestres per millorar la ventilació, millorar els accessos, fer un envà per a les projeccions, instal·lar un sistema de climatització i tota la instal·lació elèctrica i enllumenat. El termini és de 4 mesos, però Artigas creu que “es pot reduir”.

En la primera fase, que es va executar l'any 2008 i va tenir un cost de 355.000 euros, l'actuació, realitzada per l'empresa Construccions Rebugent, es va concretar en la consolidació de l'edifici, on destacava, per sobre de tot, la col·locació de la teulada, que feia molts anys que havia caigut.

L'Ajuntament de Palamós va adquirir l'església del Carme ara fa 11 anys. Va permutar-la al Bisbat de Girona, per la rectoria de la parròquia. L'església parroquial encara és municipal. Durant els anys 90 del segle passat, un rector de Palamós es va plantejar convertir l'església en un bloc de pisos per guanyar uns locals a la planta baixa.

LA FRASE

La nostra idea és que l'església del Carme sigui la porta d'entrada al patrimoni de Palamós
Maria Gràcia Artigas
regidora de cultura
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.