Cultura

Salven els forns de suro negre

Són els més antics de l'Estat espanyol i es troben a Palafrugell, que adequarà el seu entorn com a plaça

“Hem decidit mantenir-los i integrar-los a la ciutat”, va dir la regidora de Patrimoni

L'Ajuntament de Palafrugell està restaurant per preservar-los els forns d'aglomerat de suro negre que es van descobrir a la Bòbila Vella i que són els més antics de l'Estat espanyol. Un cop feta la rehabilitació dels forns, que van funcionar durant el segon decenni del segle XX després de copiar una patent americana, es farà una actuació a l'entorn per convertir-lo en un nou espai públic de la vila.

La regidora de Patrimoni, Carme Bonal, va explicar que la preservació dels forns, que té un cost de 184.000 euros, s'enllestirà al llarg del mes vinent. Però després es preveu començar l'actuació de rehabilitació de l'entorn, que assumeix la promotora del bloc de pisos que es van fer a la finca. La rehabilitació de la finca puja a uns 140.000 euros. A més, com a extra, es pensa assentar amb peces de metall les pilastres que han quedat de l'antiga fàbrica, amb una inversió d'uns 29.000 euros.

Els forns de la Bòbila Vella es van començar a construir el 1913 i ja funcionaven a ple rendiment dos anys més tard. Els darrers van entrar en servei el 1920. La iniciativa va ser de l'empresa Miquel, Vincke i Meyer, que havia copiat una patent americana. En ser denunciats pels americans, l'empresa de Palafrugell, que a partir del 1916 es va passar a dir Manufacturas del Corcho, va comprar l'empresa de la patent i els seus enginyers van dissenyar la d'aquí. L'any 1920 l'empresa va crear la Bòbila Nova i es va vendre la vella a l'empresa Bertran, que va continuar-hi la fabricació fins al 1988. Al llarg dels anys noranta es va voler vendre la finca, però l'Ajuntament va decidir adquirir-la. Al final, una part de les antigues naus s'està adequant com a recinte firal i per fer-hi activitats culturals de petit format.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.