cultura

Dany col·lateral

L'absorció de Caixa Girona deixa en suspens la major part del sistema de préstec interbibliotecari gestionat per la Diputació

La Diputació de Girona ha demanat a La Caixa que patrocini aquest servei

L'absorció de Caixa Girona per part de La Caixa i, per tant, de la Fundació Caixa Girona, ha deixat en suspens des de mitjan mes de gener el servei de préstec interbibliotecari a les biblioteques de les comarques gironines, que es duia a terme des de l'any 2001 a través de les valises de Caixa Girona, i que gestionava la Central de Biblioteques de la Diputació de Girona, que havia signat un conveni amb l'obra social de l'entitat financera. El sistema de comunicació i missatgeria entre les diverses oficines de Caixa Girona servia per fer el trasllat dels llibres o documents sol·licitats pels usuaris a biblioteques de la demarcació, fora del seu municipi, un servei que segons la cap de la Central de Biblioteques de la Diputació de Girona, Elena Redó, era molt ben valorat pels usuaris, un extrem que confirma el creixement exponencial de sol·licituds, que va obligar fa un any a replantejar tot el sistema, segons explica Redó. El volum de documents sol·licitats ja era inassumible per part de les oficines, i calia també estudiar un sistema de filtratge per detectar i descartar peticions de documents innecessàries, que no observava, però, el pagament d'una quota per part de l'usuari o una cosa semblant. L'objectiu era que el servei continués essent gratuït, com fins ara.

La Diputació de Girona va plantejar el novembre del 2010 a la Fundació Caixa Girona de La Caixa que la fórmula per mantenir aquest servei, veient la impossibilitat de fer servir les valises entre oficines, sigui a través d'un mecenatge o patrocini pur, és a dir, aportant diners per cobrir els ingents costos de transport dels documents. Fonts de l'Obra Social de La Caixa a Barcelona, responsable de la Fundació Caixa Girona, es van remetre ahir un altre cop a les explicacions que oferiran en roda de premsa per als mitjans, que van anunciar que convocarien dins el primer trimestre d'aquest any, per tal de concretar “com es desplega tot el projecte de l'obra social a Girona”. Redó també va explicar ahir que estan mirant d'implicar en el projecte una empresa privada de missatgeria.

El que està aturat actualment és el servei de proximitat, mentre que des de la Central de Biblioteques de la Diputació, Redó va confirmar que estava garantit, i que es manté en funcionament, el servei que fa arribar documents d'altres biblioteques d'arreu del territori nacional fins a les biblioteques gironines comarcals de referència, un servei que depèn de la Subdirecció General de Biblioteques de la Generalitat i que es va engegar l'any passat.

El 2001 el volum de préstecs sol·licitats a la demarcació en el marc d'aquest programa era de 2.130 comandes; l'any 2007 ja havia crescut fins les 12.976 comandes; el 2009 el nombre de documents enviats i rebuts entre biblioteques de les comarques gironines i la resta de Catalunya va ser de 19.937, mentre que un any després, el volum va ser de 36.089 documents. L'any passat, el Servei de Biblioteques de la Diputació d va destinar al programa de préstec interbibliotecari 63.700 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.