cultura

vilanova i la geltrú

Can Papiol s'obrirà a finals d'abril i l'auditori, al juny

El museu romàntic reobrirà només la planta noble perquè encara queden actuacions pendents

El president de la Diputació, Antoni Fogué, va visitar ahir els dos equipaments, que estaran a ple rendiment aquest estiu

El Museu Romàntic Can Papiol es reobrirà a finals del mes d'abril, tot i que només parcialment. Els primers visitants podran comprovar únicament a la planta noble com han anat les obres de rehabilitació que han tingut tancat l'equipament cultural durant més de quatre anys. La regidora de Cultura de Vilanova i la Geltrú, Isabel Pla, ha confirmat que el museu obrirà les portes en dues fases: la planta noble s'obrirà al públic a finals del proper mes d'abril i al mes de juny ja es podrà visitat tot el museu. I és que actualment s'està pendent d'algunes intervencions puntuals, com ara la col·locació dels vidres de l'escala, i del muntatge escenogràfic del museu, que implica la reubicació de tot el mobiliari de la casa, que s'ha hagut de restaurar també peça per peça.

Pel que fa al nou auditori municipal, l'altre equipament municipal que s'havia anunciat que estaria en marxa aquesta primavera, és previst que entri en funcionament a mitjan juny. Isabel Pla ha explicat que es treballa amb artistes i entitats vilanovines per oferir un programa inaugural molt local que permeti donar a conèixer l'equipament a la ciutat. El nou auditori portarà el nom del músic vilanoví Eduard Toldrà.

El president de la Diputació de Barcelona, Antoni Fogué, i diversos diputats i regidors del govern vilanoví van visitar ahir al migdia les instal·lacions dels dos equipaments, que Fogué considera importants per crear identitat de ciutat: “La inversió que s'ha fet en aquestes obres no es recuperarà econòmicament sinó amb valors socials, culturals... Generaran un valor afegit a la cultura i al sentiment d'identitat de la ciutat”. La Diputació ha aportat 2.100.000 euros a la reforma i rehabilitació del museu romàntic, fet que representa el cost integral de l'obra, i 1.800.000 euros a la construcció de l'auditori, que ha tingut una inversió total de 5.470.278 euros. Pel que fa a les actuacions concretes, Fogué ha destacat la intervenció feta al Papiol pel deteriorament que es va detectar en l'estructura del museu, que va coincidir en el temps amb la cessió de l'equipament de la Diputació a l'Ajuntament: “Ha estat una feina extraordinària de recuperació d'un espai que s'estava morint per dins, tenia greus problemes estructurals, però ara podem dir que tindrem Papiol per cent anys més”. En aquest sentit, l'alcalde Joan Ignasi Elena, ha agraït la inversió de la Diputació i que la institució donés suport als municipis, tenint en compte que “hi ha vida més enllà de Barcelona i de l'àrea metropolitana”: “Els dos equipaments ens ajudaran a recuperar la identitat de la ciutat, milloraran la qualitat de vida dels ciutadans, i alhora ens permetran mostrar una ciutat amb força i amb prou identitat per projectar-se més enllà d'ella mateixa”.

LA FRASE

No recuperarem econòmicament la inversió sinó amb valors socials, culturals i d'identitat
Antoni Fogué
president de la diputació de barcelona
El programa inaugural serà absolutament local, amb artistes i entitats de diferents estils
Isabel Pla
regidora de cultura de vilanova i la geltrú

Dues incorporacions a la xarxa

L'auditori i el Museu Papiol s'incorporaran aquest estiu, amb retard, a la xarxa d'equipaments municipals. El museu romàntic obrirà les portes per oferir de nou el testimoni del segle XIX. Va tancar l'any 2006 per fer una rehabilitació que es va anar complicant i s'ha convertit en una actuació integral a tota la casa, des de la coberta fins a les estructures i bigues interiors, molt afectades per la plaga xilòfaga. A aquests treballs pràcticament artesanals, s'ha afegit la feina de restauració i rehabilitació del mobiliari i col·leccions pròpies.

Per la seva part, l'auditori Eduard Toldrà s'ha projectat com un equipament condicionat per fer-hi concerts, que té una capacitat de 409 localitats més quatre espais reservats per a persones amb cadira de rodes i l'equipament tècnic necessari per atendre les especificacions tècniques de diferents formacions musicals. La sala petita, l'espai de connexió de l'auditori amb l'Escola i Conservatori Municipal de Música Mestre Montserrat, també està sent condicionada com a sala d'assaig i d'audicions de cambra, tot i que mantindrà igualment la seva utilitat com a aula escolar. És previst que fins a la tardor no s'estreni la primera temporada de concerts a l'auditori municipal.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.