Cultura

miravet

Crearan un museu al castell sobre l'orde del temple

Els 36.000 turistes consoliden el castell com el tercer monument més visitat dels que gestiona el Museu d'Història de Catalunya, després dels monestirs de Sant Pere de Rodes i Santes Creus

El Museu d'Història de Catalunya, que gestiona el castell de Miravet, ha realitzat un projecte de museïtzació que preveu instal·lar-hi un centre d'interpretació de l'Orde del Temple a la Corona d'Aragó. L'anunci es va fer ahir en el transcurs de la inauguració de les obres de restauració del castell, que va presidir el conseller de Cultura de la Generalitat, Ferran Mascarell, que va explicar que les inversions per a la recuperació del patrimoni català no s'aturaran tot i les dificultats que travessen els comptes de la Generalitat: “Tot s'haurà de fer a uns ritmes més lents però les coses importants s'han de continuar fent”. Les intervencions al castell de Miravet han consistit en la reparació i reforç de les muralles inferiors i de la torre del Tresor. També s'han realitzat les excavacions arqueològiques del refectori, que han permès entendre la manera en què els templers van construir la fortalesa sobre les construccions andalusines.

Toni Borrell, alcalde de Miravet, va dir que s'hi pretenen potenciar les activitats lúdiques i culturals per tal d'afegir més valor al de monument històric: “Volem fer del castell un monument amb molta més vida: més concerts, més exposicions, fins i tot algunes pinzellades teatrals. Que la gent que ja l'hagi visitat pugui gaudir-lo també d'una altra manera”. Aquest 2011 hi ha prevista una inversió de 10.000 euros per remodelar la zona d'accés i 3.500 euros per a la reparació dels problemes d'humitat de la teulada de recepció.

Des de l'any 2004, el castell no ha parat d'incrementar el nombre de visitants, passant de 26.000 persones fa set anys a les més de 36.000 de l'any 2010. Un increment del 36'6% que l'ha consolidat com el tercer monument en nombre de visitants del país gestionat pel Museu d'Història de Catalunya després dels monestirs de Sant Pere de Rodes i de Santes Creus.

LA XIFRA

750.000
euros són els que s'han invertit en la restauració i consolidació de la fortificació des de l'any 2007.

Excavacions arqueològiques

En els darrers quatre anys s'han portat a terme al castell de Miravet cinc actuacions i n'hi ha una de programada. “És un procés que encara no s'ha acabat”, explica Carles Brull, arquitecte que supervisa les intervencions al castell de Miravet des del 2007. S'estan fent actuacions per dues vies: per una banda, recerca arqueològica de l'evolució de la història del castell i, per l'altra, la seva recuperació i posada en valor. Les actuacions al refectori són les més recents: van començar el juny del 2010 i està previst que finalitzin aquest 2011. S'hi havien descobert restes arqueològiques importants on prèviament es volia construir el centre d'interpretació. Es van enderrocar les estructures interiors del menjador medieval i en el subsòl de la nau s'han documentat construccions del castell andalusí del segle XI. També van sortir tres pilars centrals, murs i estructures associades que explicaven la transformació del castell musulmà en fortificació templera.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.