PUV publica un volum de converses amb J.F. Mira
Lector apassionat de Joan Francesc Mira des de fa deu anys, el jove filòleg mallorquí Pere Antoni Pons va pensar a fer una llarga entrevista a l'escriptor valencià per copsar el personatge en els seus múltiples vessants, com a escriptor, com a figura política, ideològica o com a antropòleg vocacional.
El resultat del projecte, La vida, el temps, el món: sis dies de conversa amb Joan F. Mira, publicat per Publicacions de la Universitat de València (PUV), és un volum de converses de prop de tres-centes pàgines que recull més de trenta hores de conversa, sis dies de treball intens.
El volum, des de la primera pregunta –«Quin és l'origen dels seus cognoms?»– fins a la darrera –«Fins a què n'espereu del futur? Del vostre personal, vull dir?»–, desplega la cosmovisió de Mira, tot tractant d'aspectes personals, ideològics, polítics, literaris, històrics, etc.
«Sempre he pensat que m'agradaria tenir una entrevista d'aquestes característiques de Shakespeare, Dante o Balzac, ja que permeten conèixer aspectes i detalls personals, com ara, en el cas del Mira, saber els horaris dels cigarrets que es fuma», comenta Pons. Joan Francesc Mira, «satisfet» pel treball, comenta: «En el llibre el lector podrà trobar moltes claus, i algunes explicacions, del que ha estat la meua trajectòria com a escriptor, i d'una bona part de la meua vida i de les coses que pense sobre la literatura, el país, el món i la història.»
Convençut que el conjunt de materials que es recullen en aquest volum «difícilment es podrien trobar en un altre lloc», l'autor de Purgatori ha trobat a faltar, tanmateix, algunes preguntes «més clàssiques», com ara el sentit final de la creació literària o la relació entre vida i escriptura.
Joan Francesc Mira ha estat recentment guardonat amb el premi Crexells per l'obra El professor d'història (Proa), una novel·la que tanca una trilogia al voltant de la València contemporània i que està basada en el mite de Faust. Per aquesta mateixa novel·la ha estat distingit amb el premi Ciutat de Barcelona de novel·la, el premi de la Crítica Catalana i el premi Maria Àngels Anglada.
Actualment, l'intel·lectual assegura que no pensa publicar res fins d'aquí a uns anys. Ara bé, preveu fer alguna traducció de Shakespeare o d'Homer, una tasca, la traducció, que li ha servit per «fer un treball més profund sobre el llenguatge literari». Pere Antoni Pons (Campanet, 1980) ha publicat alguns poemaris i és coautor de Qui no mereix una pallissa! (2005). Li hauria agradat fer la mateixa operació amb Baltasar Porcel.