Canals

Compensar el sector primari

La comunitat científica, d’extinció d’incendis i gastronòmica reclama compensacions econòmiques i incentius fiscals per als pagesos, viticultors i ramaders per la seva contribució a frenar els focs forestals

El compromís i la tasca, molts cops altruista, que duen a terme els pagesos, viticultors i ramaders, els ho hem de compensar, perquè és l’únic camí per preservar el paisatge

La comunitat científica i l’especialitzada en extinció d’incendis reclamen obertament compensacions econòmiques i incentius fiscals per al sector primari per la seva contribució a frenar els focs forestals. En la sessió inaugural del seminari Fire Wine-Vins de Foc, l’inspector i analista en cap dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Marc Castellnou, i el sommelier d’El Celler de Can Roca, Josep Roca, van ser els primers a manifestar-se en aquesta línia i van instar la Generalitat a ser valenta i actuar de manera urgent per fer arribar ajudes econòmiques i fiscals als pagesos, viticultors i ramaders, que mitjançant el manteniment de les seves finques en àrees properes a zones forestals o envoltades de bosc contribueixen a reduir l’impacte dels incendis. Coincideixen que cal activar ajudes econòmiques públiques per als sectors de la pagesia, la viticultura i la ramaderia, i reconèixer que la seva tasca és essencial per garantir un paisatge de mosaic resistent als nous megaincendis que amenacen el planeta. “Com a societat hem de reconèixer el compromís i la tasca, molts cops altruista, que duen a terme els nostres pagesos, viticultors i ramaders, i els ho hem de compensar, perquè és l’únic camí per preservar aquesta tasca de prevenció i creació de paisatges resistents i resilients”, va assenyalar Marc Castellnou. El sommelier Josep Roca es va sumar a aquesta reivindicació i hi va afegir que en el terreny enogastronòmic “els vins procedents de vinyes que han patit els efectes del foc i han ajudat a frenar-lo tenen un valor afegit que hem de ser capaços d’apreciar perquè ens descriuen el paisatge d’on venen”, va concloure el sommelier d’El Celler de Can Roca.

Soazig Darnay, coordinadora del projecte Fire Wine, i Elena Górriz, coordinadora de Fire-Res a Catalunya, totes dues investigadores del CTFC, van explicar els detalls del projecte a tots els assistents. A més, al llarg del matí van intervenir diversos ponents, la majoria viticultors experts en gestió forestal que han tingut experiències amb el foc a les seves finques. Anna Espelt, d’Espelt Viticultors (DO Empordà); Valentí Roqueta, president de l’Associació Vitícola Catalana; Mar Viana, del CSIC; Julián Palacios, viticultor a San Martín de Unx (Navarra) i consultor vitícola; Armand Casado (IRTA); Fernando Pulido (Universitat d’Extremadura), i Jacques Rousseau, de l’Institut Coopératif du Vin-Supagro Montpellier), van ser alguns dels ponents més destacats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia