Canals

Impuls a la qualitat

Per donar garanties al client i dotar de transparència, el sector el Departament d'Empresa i Ocupació incideix en el pla de treball que ha de permetre l'estructuració per categories de cada establiment turístic

El precedent el marca el sistema d'espigues aplicat al turisme rural
Marian Muro creu que és “un procés llarg i ambiciós però necessari”

La direcció general de Turisme continua el seu pla per ordenar i catalogar els establiments turístics del país. El pla deriva de la inexistència d'un criteri oficial per avaluar la categoria, per exemple, d'un apartament turístic i, fins no fa gaire, passava el mateix amb les cases de turisme rural. La categorització depenent del tipus d'allotjament que es tracti i del tipus de servei que ofereixi es presenta com una eina determinant per vetllar per la transparència del sector. La transparència ha de servir per donar plenes garanties al turista (que, només fixant-se en quin tipus de categoria ha estat qualificat l'establiment, ja pot conèixer amb certesa i amb antelació quines expectatives pot tenir) i també al sector, que veu com tota l'oferta turística queda qualificada segons un criteri clar.

Un cop consolidat el model de categorització dels allotjaments rurals (amb una graduació que va d'una a cinc espigues), ara la direcció general de Turisme procura articular la regulació dels habitatges d'ús turístic. La directora general de Turisme, Marian Muro, explica que “els habitatges d'ús turístic constitueixen una part important de l'activitat turística. Amb l'homologació turística d'aquesta oferta d'allotjament comencem la plena identificació i reconeixement d'aquest sector”.

Marian Muro apunta que “és un procés ambiciós i a llarg termini, però necessari. Catalunya esdevé pionera a l'Estat en assolir un repte d'aquestes característiques: regularitzar tota l'oferta d'apartaments turístics que tenim al nostre territori”. Els establiments d'apartaments turístics són aquells que formen part d'un únic edifici o conjunt d'edificis destinats íntegrament a l'activitat d'allotjament turístic i dotats obligatòriament de serveis. A diferència d'aquests, els habitatges d'ús turístic són aquells que es lloguen amb finalitats turístiques però que formen part d'un edifici amb habitatges particulars. D'acord amb la modificació de la llei de turisme, per tal d'habilitar l'activitat d'habitatge d'ús turístic, els seus propietaris han de comunicar l'activitat a l'Ajuntament on se situa l'habitatge. Els ajuntaments donen d'alta l'activitat i comuniquen les dades de l'habitatge, propietari i, en el seu cas, gestor, a la direcció general de Turisme per a la corresponent inscripció al Registre de Turisme de Catalunya.

Els establiments d'apartaments turístics també han de regularitzar la seva activitat i, per tant, figurar en el registre d'allotjaments de la direcció general de Turisme. La directora general de Turisme explica que “els habitatges d'ús turístic constitueixen una part important de l'activitat turística. Amb l'homologació turística d'aquesta oferta d'allotjament comença la plena identificació i reconeixement del sector”.

El precedent de la categorització dels equipaments turístics el marca el sector de turisme rural.

Com que, per descomptat, les possibilitats de promoció exterior del turisme rural depenen, en bona mesura, de la capacitat d'identificar i garantir unes característiques i uns paràmetres de servei de l'establiment (per generar confiança i certesa de producte als potencials clients), la Generalitat va apostar per categoritzar els establiments amb una gradació d'espigues. Així, la categoria d'aquest s'estableix pel nombre d'espigues (d'una a cinc).

L'accés al model de categorització és una decisió lliure del titular de l'establiment, motivada per uns objectius de millora, promoció i més penetració en el mercat, en cap cas de legalitat de l'establiment. Això el diferencia substancialment de les estrelles hoteleres, als quals ja des del moment que s'atorga la llicència corresponent, s'assigna una categoria determinada.

Un total de 518 nous establiments de turisme rural ja estan adherits al sistema de categorització per espigues i Catalunya té, per tant, més de mig miler d'establiments categoritzats dels 2.000 que hi ha en total.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.