Societat

EDUARD GIRONELLA

COACH FINANCER. IMPULSOR DE LA CONSULTORIA ACONSEGUIR

“S'hauria d'ensenyar finances a l'ESO”

Què fa un coach financer?

És una persona que ajuda les famílies a gestionar els seus diners aplicant criteris empresarials a l'economia domèstica. Jo ho faig des de fa dos anys a través d'Aconseguir i estic veient casos de gent que està molt desesperada a la qual pràcticament ja no puc ajudar.

I què és el primer que fa?

Es tracta de fer un pressupost amb els ingressos i les despeses i intentar que quadri. Si no es poden cobrir totes les despeses, s'han de començar a suprimir coses.

Què costa més suprimir?

Això depèn. N'hi ha que diuen que el menjar és sagrat i els has de fer veure que no cal menjar proteïnes cada dia, que fins i tot és bo tornar a aliments bàsics com ara les patates, els llegums o l'arròs, que són més econòmics.

Molts d'aquests casos desesperats es podrien haver evitat amb una bona gestió?

Jo diria que un 99% dels casos. El que passa és que hi ha molt poca cultura financera, s'hauria d'ensenyar a primària o com a molt tard a l'ESO.

Quins són els seus consells?

Un consum responsable, tornar a plaers senzills, com ara el de la lectura o una partida de cartes, tenir entre un i tres mesos de sou estalviats per a imprevistos. Ah, i que la gent que tingui diners, sisplau, que en gasti.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.