Sense - Econòmic

L'ICAEN prepara nous incentius per a les accions d'estalvi i eficiència energètica

La Generalitat anuncia un paquet d'ajudes per impulsar un millor aïllament de portes i finestres a les cases i una optimització dels sistemes d'il·luminació en botigues i comerços

La climatització suposa el 40%
de la despesa energètica a la llar
Enguany s'han destinat 24 milions a ajuts en estalvi i eficiència

L'Institut Català d'Energia (ICAEN), adscrit al Departament d'Empresa i Ocupació, treballa per posar en marxa una nova edició del Pla Renova't de finestres i una altra del Pla Renova't d'enllumenat per a comerços a principis de l'any 2012. Les dues iniciatives tenen com a objectiu fomentar l'aplicació de mesures que permetin l'estalvi i l'eficiència energètica tant a les llars com en els comerços i, al mateix temps, conscienciar la ciutadania de la importància de fer un bon ús d'un bé escàs com és l'energia.

El Pla Renova't de finestres parteix del fet que un 40% de la despesa energètica de les llars catalanes correspon a la climatització. Segons les dades de l'ICAEN, per les finestres, portes i vidrieres es perden 1.400 kWh dels 3.500 kWh que consumeix anualment cada llar en climatització. El programa té com a objectiu incentivar la substitució d'obertures velles (finestres, portes, vidrieres, claraboies, ...) per altres de noves amb més aïllament tèrmic, tant en habitatges particulars com en edificis del sector terciari, de manera que es produeixin estalvis mínims del 20% en el consum d'energia pel que fa a la climatització. Amb aquest mateix objectiu, també se subvencionarà la renovació o la incorporació de proteccions solars, sempre que el tancament també es renovi.

En el cas dels habitatges particulars, se subvencionaran fins a 4.000 euros per beneficiari (fins a 3.000 euros per obertures renovades i fins a 1.000 euros per protecció solar instal·lada), mentre que en el cas dels edificis terciaris o en el cas d'actuacions integrals en edificis l'ajut màxim serà de 100.000 euros. La inversió mínima per optar als ajuts és de 1.000 euros.

Les dues edicions anteriors del pla han facilitat la substitució de 9.500 finestres o tancaments.

Per la seva banda, el Pla Renova't d'enllumenat per a comerços preveu concedir ajuts a actuacions que permetin racionalitzar el consum energètic en il·luminació en establiments comercials, sense que això es tradueixi en pèrdues de confort. Així, per exemple, se subvencionarà el canvi de lluminàries, làmpades i equips per altres de més eficients i de més rendiment, que permetin reduir un 30% la potència dels equips instal·lats; la instal·lació d'equips de control d'encesa i de regulació de l'enllumenat amb un estalvi mínim del 20%, o bé la reubicació dels punts de llum que suposi un estalvi mínim del 30% en el consum elèctric anual. La quantia màxima dels ajuts serà del 30% de la inversió, amb un límit de 15.000 euros i una inversió mínima de 1.000 euros per actuació. Enguany, la gestió d'aquest programa es realitzarà conjuntament amb el Consorci de Comerç, Artesania i Moda de la Generalitat.

ELECTRODOMÈSTICS.

Pel que fa a l'ICAEN, ja ha dut a terme sis programes de renovació d'electrodomèstics, que s'han saldat amb la substitució de 406.641 aparells per uns altres de nous més eficients energèticament, i sis edicions de Pla Renova't de calderes i aires condicionats, que s'han completat amb la renovació de 24.069 aparells.

La tasca incentivadora de l'ICAEN en matèria d'estalvi i eficiència energètica també s'ha estès a tots els àmbits econòmics del país mitjançant les línies d'ajuts acordades amb l'Instituto para la Diversificación y Ahorro de la Energía (IDAE). Entre els anys 2006 i 2010, l'ICAEN ha posat a disposició d'empreses i ciutadans fins a 132,6 milions d'euros per incentivar l'aplicació de mesures d'estalvi i eficiència energètica en àmbits com el transport, la indústria, l'edificació o els serveis. Aquests ajuts han generat una inversió induïda d'uns 550 milions d'euros.

La pràctica s'ha prolongat aquest 2011, en què s'ha habilitat una línia d'ajuts, dotada amb 24 milions d'euros i que es destinarà a àmbits com el sector industrial -com ara la instal·lació o renovació de tecnologies energèticament eficients o la realització d'auditories energètiques-; el transport; els serveis públics, com l'enllumenat exterior; l'edificació; la cogeneració; serveis energètics com ara les xarxes urbanes de fred i calor o l'agricultura. Els ajuts es poden sol·licitar fins al 30 de desembre.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.