Societat

MARÍA-ELBA ROJAS

ADVOCADA ESPECIALITZADA EN DRET SUCCESSORI

“Quan vulguis protegir un ésser estimat, fes testament”

Amb la crisi, més gent reclama la legítima, la part del patrimoni del difunt que la llei reserva als seus descendents
Els catalans tenim manies a l'hora de fer testament?
El cert és que a Catalunya es fan més testaments que a la resta de l'Estat. Aquí la gent es preocupa més per aquest tema, no sé si perquè crea més patrimoni o perquè és més conscient que tots naixem amb una data de caducitat.
Quin és el testament més comú?
Primer cal saber que a l'Estat hi ha set legislacions civils diferents, que afecten el dret d'herència, i que la catalana és la més moderna i avançada. Dit això, aquí el testament més comú és el notarial, que pot ser obert o tancat. Si és obert, el prepara el notari i, si és tancat, el redactes tu i li dónes en un sobre tancat perquè el custodiï. Cal recordar, però, que s'ha de firmar, posar-hi la data i el lloc i nomenar un hereu.
I no el podem guardar nosaltres?
En aquest cas s'ha de fer un testament hològraf, escrit a mà, en què ha de constar la firma, la data i el lloc on s'ha redactat. És important que hi figuri la paraula hereu o la frase deixo tots els meus béns a perquè, si no, no servirà. Recordo el cas d'un home que va venir al despatx després de la mort del seu pare, que havia deixat una nota en què deia: “Pedro, la casa de la platja és per a tu.” És clar, el paper no especificava que ell era l'hereu i no valia com a testament. Hauria d'haver dit: “Pedro és el meu hereu i vull que es quedi la casa de la platja.”
Carai, i què va passar amb la casa?
Doncs que Pedro tenia germans i, com que la llei diu que els fills són hereus, la casa va ser per a tots.
I si es grava un vídeo amb l'última voluntat, és vàlid?
A Catalunya no té valor, el testament sempre s'ha de fer per escrit. Un altre requisit és que el testador tingui plena capacitat d'obrar. Una persona amb Alzheimer, per exemple, no podrà fer testament quan la malaltia s'hagi desenvolupat, però si el fa abans tindrà ple valor.
Quan hem de començar a pensar a fer testament?
A partir dels quaranta, segur, perquè en teoria ja has creat un patrimoni. Però, més que esperar fins a una edat concreta, quan vulguis protegir un ésser estimat, fes testament, encara que no tinguis patrimoni en aquell moment.
Encara que no tinguem patrimoni?
Sí. Imagina't que ara m'atropellen i que la culpa és del conductor del cotxe. La meva mort generarà una indemnització a favor dels meus hereus. Hem de fer testament, encara que només sigui per dir qui heretarà els nostres béns. Si no, l'únic que deixarem és un problema perquè llavors cal fer molts tràmits perquè et nomenin hereu. Val la pena, no és car. Si ho tens clar i vas al notari, et cobraran uns 50 euros.
I és aconsellable revisar-lo?
Sí, nosaltres recomanem fer-ho com a mínim cada deu anys perquè veiem el testament com una manera de deixar regals d'agraïment a les persones que es preocupen per nosaltres i, en deu anys, el nostre entorn pot canviar molt.
La crisi ha influït també en el cobrament de les herències?
La crisi aguditza l'enginy i ara molta més gent reclama la legítima, que és la part del patrimoni del difunt que la llei reserva als seus descendents i, si no n'hi ha, als seus ascendents. A Catalunya és una quarta part del patrimoni. És a dir, si el teu pare t'exclou del testament, per exemple, tindràs dret a cobrar la legítima pel fet de ser fill seu.
I si et deshereta?
Llavors no podràs cobrar ni la legítima. Ara bé, al testament hi has de fer constar la causa per la qual desheretes perquè, si no, no té efecte. Pot ser, per exemple, per una falta de continuïtat en les relacions familiars o per maltractaments.
Es pot repudiar una herència?
Sí, hi ha herències tòxiques que suposen més deutes que coses bones. Una altra opció és acceptar-la a benefici d'inventari i, si el patrimoni positiu que et deixen no cobreix tots els deutes, no has de respondre amb el patrimoni privatiu.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.