Graham Peter Turner. EXCORRESPONSAL DE LA REVISTA DE LA UEFA.«A Catalunya, un estranger que vol parlar català es veu com una ‘rara avis'»

Va arribar a Catalunya el setembre del 1974. Turner confessa que s'havia enamorat del país en viatges anteriors, i quan li va sorgir l'oportunitat de venir-hi a treballar no s'ho va pensar dues vegades. Treballava com a periodista esportiu, però això no li donava la residència, així que es va decidir a obrir una acadèmia d'anglès, i amb el permís de professor va aconseguir el permís residencial. Entre setmana treballava de professor i els caps de setmana continuava fent de periodista, però al cap de pocs anys va haver de deixar les classes per excés de feina.

Turner prefereix no pronunciar-se sobre política perquè treballa per a una organització internacional (UEFA), però sí que parla de la seva experiència al país. Considera que el millor de Catalunya és l'actitud de la gent: «M'han acollit d'una manera magnífica, ara Catalunya és casa meva.» Explica que a Suïssa la gent té un caràcter i una cultura bastant diferents, i que ell s'identifica més amb els mediterranis. Pel que fa al català, la gent l'ha ajudat: «Un estranger que vol parlar català es veu com una rara avis. La gent n'estava contenta i m'ho perdonava tot.» Considera molt positiu que s'ensenyi i es parli el català: «Qualsevol llengua és bona. La llengua és per comunicar, i mai no ha de representar un problema. No entenc que la gent utilitzi una llengua com a arma política.»

D'altra banda, per a ell el pitjor de Catalunya és el fet que després de 35 anys no pugui votar: «No puc votar, ni jo ni les meves filles, nascudes aquí, i crec que el vot és imprescindible, és la base de les democràcies.»

Actualment ja no exerceix de corresponsal d'esports, sinó que es dedica a les publicacions i a fer informes tècnics per a la UEFA, feina que l'obliga a passar gran part del temps viatjant arreu del món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.