Catalunya segons Monsanto

Per fi Televisió de Catalunya ha emès la primera part del documental El món segons Monsanto. Ja està programat el segon lliurament d'aquest –es justificaven– tan polèmic reportatge. El vist fins ara, més que polèmic és esgarrifós. Resumint: els tripijocs d'una empresa amb mil tentacles que amb la complicitat de l'administració Reagan es va saltar tots els principis de precaució i d'honestedat empresarial per saturar els mercats amb pesticides sense control, hormones de creixement frankensteinianes i finalment el seu producte estrella: la soja transgènica amb el seu herbicida associat.

I precisament l'endemà des de la Plataforma Som lo que Sembrem es denuncia una situació similar. De nou resumint: els informes encarregats pel Parlament de Catalunya per valorar si era pertinent o no el debat sol·licitat per més de 105 mil catalanes i catalans a propòsit dels cultius transgènics que es conreen a casa nostra, són dignes d'un altre documental. Podem pensar ja en un tercer lliurament, titulat Catalunya segons Monsanto. En concret tres informes el cost dels quals desconeixem (que ja no sorprèn però continua empipant) i dels quals dos estan elaborats amb poc rigor científic, ometen alguns dels estudis més significatius dels últims cinc anys i són clarament esbiaixats.

Moltes pressions i influències sobre el PSC, PP i CiU que –impressionats o submisos– els duen a tancar el pas a una cosa tan inusual com un debat amb la ciutadania a qui, recordem-ho, representen.