Articles

Reinventar el CIPB

El Centre Internacional de Premsa de Barcelona perilla. El Col·legi de Periodistes de Catalunya no pot continuar sostenint-lo i demana a les administracions que evitin el seu tancament. La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona estan tips que l'administració espanyola figuri en el consorci però no hi aporti els diners compromesos. Com que els números no surten i al Col·legi de Periodistes també són temps de vaques magres, el degà Josep Maria Martí va aprofitar la tradicional recepció de Nadal de l'alcalde de Barcelona per llançar un missatge desesperat. El Centre Internacional de Premsa té els dies comptats. Paradoxalment, ha estat l'any que més corresponsals estrangers han assistit a la recepció anual de l'alcalde, gairebé tants com periodistes barcelonins.

El Centre Internacional de Premsa es va crear amb motiu dels Jocs Olímpics, per acollir els periodistes estrangers. Divuit anys després, amb la majoria d'edat, arriba la decadència del centre i l'agonia financera, símptomes dels quals no té cap culpa la periodista Rosa Maria Calaf, que l'any passat va accedir a la presidència. Aquesta icona de la Barcelona olímpica decau, curiosament, quan més interès mediàtic provoca Catalunya enfora. La prohibició de les curses de braus, el debat estatutari, les consultes independentistes, el Barça gloriós i la visita del Papa han posat de manifest l'interès de la premsa internacional per Catalunya.

Internet ha fet el món més abastable. La revolta digital i la crisi que afecta el sector de la comunicació, que s'ha traduït en la reducció de corresponsalies internacionals, ha transformat l'escenari del 1992. Avui qualsevol centre internacional de premsa té un altre sentit del de fa 18 anys. Barcelona com a capital de Catalunya necessita un centre internacional de premsa, però adaptat als nous temps. La xarxa és una bona aliada, així com col·laborar amb altres agents que tenen pes en el panorama comunicatiu del país i poden oferir el seu suport als corresponsals estrangers. Ara cal imaginació i atreviment professional per reinventar el Centre Internacional de Premsa. Catalunya no es pot tancar al món.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.