Una amenaça de bomba fa desallotjar més de 10.000 persones de la platja de Calella

Un ampli desplegament policial tanca els accessos al litoral durant una hora

Desenes de Mossos d'Esquadra, amb la col·laboració dels artificiers de la Guàrdia Civil i dels agents de la policia local van ocupar els més de tres quilòmetres de platja de Calella alertant els banyistes que calia abandonar la zona. Els agents, amb embarcacions, cotxes amb megafonia i a peu per la sorra van aconseguir desallotjar les més de 10.000 persones que es calcula que gaudien de la jornada de platja en un dels dies que, per tradició, més ple es troba la costa de Calella. La policia va acordonar el litoral i el passeig marítim i va blindar tots els accessos perquè els artificiers poguessin fer la seva feina.

Segons l'agència EFE, al voltant d'un quart de tres una trucada telefònica al servei d'atenció en carretera (DYA) de Biscaia que a través d'una gravació alertava que s'havia col·locat un artefacte explosiu en una motxilla a la platja de Calella –posteriorment es va parlar de dues bombes en dues motxilles– que esclataria a les quatre de la tarda. A la gravació ningú no va reivindicar l'acció.

La ràpida actuació de les forces policials va deixar buida la costa abans d'aquella hora i deixant una imatge impensable en ple mes d'agost i en una ciutat turística com Calella. Els banyistes i visitants que dinaven tant a les guinguetes de la platja com en els restaurants propers van seguir atentament des de l'altra banda de la via del tren el procés que es va allargar poc més d'una hora. Quan es va confirmar que havia estat una falsa alarma, la gran majoria dels turistes desallotjats van tornar a ocupar el seu lloc a la platja amb total normalitat. El trànsit, tant de vehicles com de trens, es va tornar a restablir.

Condemnar l'acció

En una roda de premsa posterior als fets, l'alcalde de Calella, Josep Maria Juhé (PSC), va agrair la ràpida actuació de les forces policials i va condemnar una acció «que només té per objectiu crear la intranquil·litat entre els ciutadans i la gent que ens visita». Juhé també va assegurar que en cap moment no havien estat alertats per l'administració de l'Estat que la ciutat podia ser escenari d'una amenaça de bomba atesa la seva condició de coneguda destinació turística. Per la seva banda, l'alcalde de Pineda, Xavier Amor (PSC), que també va veure com li tancaven la platja a tocar de Calella condemnava l'acció i destacava que els mateixos banyistes havien minimitzat l'impacte de la notícia quan havien tornat tranquil·lament a la platja.

Finalment, el president de l'Associació Turística de Calella (ATC), Enric Hernández, que aglutina la majoria d'empresaris del sector, es va felicitar que l'amenaça de bomba fos falsa, però va recordar que «el sector no viu un bon moment per haver de suportar situacions de crisi com aquesta». Hernández, però, també va reconèixer que la bona i ràpida actuació policial «és un punt a valorar pel turista que ens visita i que constata que la seva seguretat està garantida». L'empresari hoteler va destacar, a més, que l'acció no havia estat reivindicada.

LES REACCIONS

JOSEP MARIA JUHÉ
ALCALDE DE CALELLA
«Hem d'agrair la coordinació de les forces policials i d'emergència i la predisposició dels banyistes a col·laborar»
«Volem condemnar aquesta acció i traslladar un missatge de tranquil·litat a tota la gent que ens visita»
XAVIER AMOR
alcalde de pineda
«Ens hem de felicitar que hagi estat una falsa alarma i que la gent que ha tornat a la platja confirmi que la situació s'ha normalitzat del tot»
ENRIC HERNÁNDEZ
PRESIDENT DE L'ASSOCIACIÓ TURÍSTICA DE CALELLA (atc)
«El sector es pot ressentir de situacions com aquesta, però la no- reivindicació de cap grup terrorista minimitza l'impacte»
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.