Mor la nena nascuda després que la seva mare fos assassinada a Barcelona

El jove detingut, de 20 anys, passarà avui a disposició judicial i podria ser acusat de doble crim

Quan els metges van arribar al carrer Lorena del barri de la Guineueta de Barcelona, la mare, Nàdia Roca, embarassada de nou mesos i que havia rebut un tret al cap, havia perdut molta sang i ja no es podia fer res per salvar-li la vida. Només hi havia una possibilitat de treure amb vida el nadó, i els metges van decidir dur a terme una cesària d'emergència allà mateix, al replà de l'edifici. Una unitat mòbil de pediatria del SEM es va traslladar fins al lloc dels fets per atendre el nadó tan bon punt sortís de la panxa de la víctima, de 22 anys. La cesària va durar dotze minuts, i en néixer la nena va tenir una aturada cardiorespiratòria. Però pocs segons després el cor de la nena va recuperar espontàniament el batec i els metges van traslladar-la amb respiració assistida urgentment a l'hospital de la Vall d'Hebron. Tot i la rapidesa amb què van actuar els serveis mèdics, des del primer moment l'estat del nadó era greu i va ser ingressat a la UCI de nounats de l'hospital. El pronòstic mèdic no va millorar, i ahir al migdia els metges de l'hospital de la Vall d'Hebron van confirmar la mort del nounat.

L'acusat de la mort de la noia, Daniel Doya, de 20 anys, va ser detingut poc després dels fets pels Mossos d'Esquadra quan tenia la intenció de fugir amb l'altra filla que tenia amb la víctima. En ser detingut, Doya es va defensar dient que havia disparat el tret al cap de la seva companya accidentalment quan jugava amb la pistola a dins de l'ascensor. Els Mossos li van confiscar l'arma del crim i el van acusar d'un delicte de tinença il·lícita d'armes, ja que el jove no tenia permís per dur la pistola. Avui està previst que el detingut, que té antecedents per delictes de tràfic de droga, lesions i contra la seguretat del trànsit, passi a disposició del jutge, que haurà de decidir si l'acusa o no d'un doble crim.

La parella convivia al pis del carrer Lorena amb la mare d'ell, que per ara continua encarregant-se de l'altra filla que tenien. De moment, la direcció d'Atenció a la Infància i Adolescència està analitzant quina és la millor solució per a la nena, de 3 anys, que es podria quedar amb algun familiar. El Departament d'Acció Social i Ciutadania i l'Institut Català de les Dones van condemnar ahir, en un comunicat, la mort de la noia embarassada, la sisena víctima de violència domèstica d'aquest any.

Doble homicidi?

laura sayavera

La jutgessa de violència sobre la dona que avui prendrà declaració a Daniel Doya, sempre que aquest vulgui explicar la seva versió dels fets, haurà de resoldre també una qüestió complexa. És responsable el detingut de la mort de la seva filla acabada de néixer, conseqüència directa del tret mortal que va disparar a la seva parella? Fonts judicials van explicar ahir a aquest diari que és possible que la magistrada, a banda d'un delicte de tinença il·lícita d'armes i del crim de la seva companya sentimental, imputi a Doya la mort de la seva filla, ja que la mare estava embarassada de nou mesos i la criatura hauria nascut sense complicacions al cap de pocs dies. De fet, el nadó va sobreviure a la cesària post mortem que els serveis d'emergència van fer a la seva mare, malgrat que unes hores després no va poder superar els danys cerebrals derivats de la falta d'oxigen que va tenir minuts abans de néixer. Si la jutgessa decideix responsabilitzar Doya de la mort de la seva filla, el debat se centrarà a concretar el delicte que va cometre. Es tracta d'un homicidi, d'un assassinat o, fins i tot, d'un delicte d'avortament? Les fonts consultades s'inclinen per la primera opció, en considerar que Doya tenia la intenció de posar fi a la vida de les víctimes, però van recordar que la investigació tot just acaba de començar i que la qualificació jurídica final dels fets pot variar.

Unitats mòbils de pediatria pioneres a l'Estat

«La cesària post mortem va ser un èxit gràcies a la coordinació mèdica», recordava ahir el director d'operacions del SEM, el doctor Carballo. Després de la intervenció, el nadó va ser traslladat a l'hospital de la Vall d'Hebron amb una ambulància equipada amb una unitat de suport vital avançat pediàtric del SEM. «És una ambulància que sobretot s'utilitza per fer traslladats de nounats prematurs entre hospitals», explica el doctor Domínguez, responsable assistencial de la unitat de transport pediàtric de l'hospital de la Vall d'Hebron, que diu que el cas de dimarts «va ser excepcional». Només l'any passat es van fer 1.586 trasllats de nounats i pediàtrics entre hospitals. El Servei d'Emergències Mèdiques disposa de dues unitats pediàtriques mòbils, unes ambulàncies que incorporen una tecnologia pionera a l'Estat espanyol. Les ambulàncies duen incorporada una incubadora i un sistema de respiració assistida adaptat als nounats, entre l'equipament mèdic de pediatria. En l'ambulància, sempre hi viatja un metge i un infermer experts en cures intensives de pediatria. A banda, el SEM també té una ambulància de suport de pediatria per als casos que no són tan crítics, amb professionals d'infermeria, i un helicòpter medicalitzat per traslladar nounats i nens en estat crític, amb pediatres especialitzats.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.