Societat

L'ajut per a residències es limitarà a dependència greu

Benestar Social recupera la prestació suspesa des del juliol del 2013, però tindrà en compte el nivell de renda

Les patronals de geriàtrics privats demanen que les ajudes no es limitin a les persones de grau III

Les prestacions econòmiques derivades de la llei de la dependència per pagar part d'una residència privada, que es van suspendre al juliol del 2013 per problemes pressupostaris, es recuperaran, però només per a persones amb una gran dependència (grau III) i que alhora tinguin capacitat econòmica per acabar-se de pagar la plaça. La directora general de l'Institut Català d'Assistència i Serveis Socials (ICASS), Carme Fortuny, va explicar ahir que la represa de les prestacions “ha de respondre a la vulnerabilitat de les persones destinatàries, ja sigui per qüestions econòmiques com de salut, i, alhora, ha de permetre la sostenibilitat del sistema”.

Així, per tal de fer-les sostenibles econòmicament, Benestar Social i Família les limitarà a les persones amb grau màxim de dependència i per calcular-ne i l'import a pagar es calcularà tenint en compte la seva capacitat econòmica. L'import màxim de la prestació és el que estableix la llei, que actualment se situa en 715 euros mensuals. Aquest nou model de càlcul podria entrar en funcionament abans de finals d'any i, segons va precisar Benestar, s'aplicarà a les prestacions concedides un cop s'aprovi la nova normativa i no afectarà les que ja les estan cobrant actualment.

La directora general de l'ICASS va presentar la proposta a la Comissió Funcional del Consell General dels Serveis Socials. Ara es posarà a exposició pública per tal que s'hi puguin presentar al·legacions. Ahir mateix, l'Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) va demanar al govern que reconsideri la decisió de restringir les ajudes a les persones de grau III i que les ampliï a les de grau II. “Són prestacions imprescindibles, perquè unes 17.000 persones esperen una plaça pública, mentre que en el sector privat n'hi ha 8.000 de disponibles”, va explicar l'ACRA.

“Els recursos pressupostaris són limitats –va indicar Fortuny– i no podem enganyar ni al sector ni a la gent”. Amb el nou sistema de càlcul la intenció és que les persones amb ingressos elevats quedin fora de les ajudes, perquè es considera que ja se'n poden pagar una de privada. “Intentem contribuir a eliminar al màxim les situacions injustes”, hi va afegir la responsable de l'ICASS.

Hi ha unes 6.600 persones amb dependència de grau III en llista d'espera per a una plaça de residència i 5.800 de grau II. ACRA denuncia que el sector d'assistència a la gent gran està “molt tensionat” pels deutes de l'administració amb les entitats col·laboradores.

LA XIFRA

9.000
persones
amb dependència estan cobrant a Catalunya una prestació per pagar part d'una plaça de residència.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia