Societat

Catalunya s'estanca en les noves estrelles Michelin

Només hi haurà una sola estrella nova, el Pakta d'Albert Adrià

Els restaurants catalans i bascos perden pes

Sense cap nou tres estrelles, el triomfador és Ángel León amb dues per a l'Aponiente

Els inspectors de la Guia Michelin havien insinuat que el 2015 seria un any de moltes primeres estrelles. I així ha estat, amb dinou incorporacions noves, però a l'Estat. Catalunya només en suma una a la seva llista, que va a parar al Pakta, l'aposta de cuina nikkei (hi conviuen el Japó i el Perú) que elaboren Jorge Muñoz i Kyoko Li sota la supervisió dels germans Adrià i dels Iglesias. La suma, però relativament, ja que la concessió va acompanyada de la retirada de l'estrella al 41 Graus, l'aposta més gastronòmica dels restaurants del grup, que té com a far el sempre ple local de tapes bullinianes Tickets (també amb una estrella). La retirada s'espera que sigui temporal, ja que Albert Adrià està en ple procés de trasllat de la proposta a un nou espai.

Cap dels noms que sonaven, com ara el Coure i el Compartir, n'han tret res. I, a això, cal sumar-hi la desaparició per causes naturals de tres restaurants amb una estrella. L'Aliança d'Anglès, per la mort del cuiner Lluís Feliu, tot i que fa poc va reobrir amb nou xef; La Llar (Castelló d'Empúries), per fi d'activitat, i Mas Pau d'Avinyonet de Puigventós, per no haver renovat la propietat del local.

Amb els mateixos vuit tres estrelles de sempre a l'Estat –els dos catalans d'El Celler i el Sant Pau–, el gran triomfador de la vetllada d'ahir a Marbella va ser Ángel León, que va aconseguir la segona per al seu Aponiente. L'anomenat xef del mar, per la radicalitat marinera de la seva proposta avantguardista, explicava en una entrevista a El Punt Avui que no se l'esperava però que lluitaria per ella amb tanta convicció com ho ha fet en els últims onze anys per aconseguir que el plàncton entri en les cartes dels restaurants. Fa un mes la CE el va admetre com a ingredient alimentari. El triomf de León també té una part catalana, ja que des d'aquesta tardor podem gaudir de la part més distesa de la seva cuina al BistrEau de l'hotel Mandarin de Barcelona.

Cap dels candidats catalans a segona estrella va aconseguir la grossa. Ni Nandu Jubany, ni els germans Torres, ni Romain Fornell, ni Oriol Rovira…

El que més abunda en la nova guia estatal són les noves primeres estrelles, que no van majoritàriament ni a Catalunya (una) ni al País Basc (dues: Aizian i Elkano). El territori més premiat és Madrid, amb cinc incorporacions noves. La més destacada és la del nou DSTAgE, de Diego Guerrero (que ha deixat El Club Allard), on fa una cuina de gran creativitat. També Albora, La Cabra, Punto MX (cuina mexicana i d'avantguarda) i Montia. Les Balears aconsegueixen tres guardons per a restaurants de cuina mediterrània actual (Andreu Genestra, Can Dani i Simply Fosh). Castella i Lleó en suma dues: la Lobita i el Refectorio, restaurant a càrrec de Pablo Montero, situat en la restaurada Abadia Retuerta a Sardón del Duero (Valladolid). És un restaurant que té l'assessorament d'Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), un cuiner que mai arriba a la tercera estrella, tot i ser sempre en les llistes de favorits. Aquest any tampoc no ha tingut sort amb la tercera Paco Pérez, tot i la bona feina que fa a Llançà.

N'hi ha hagut una per a Astúries (El Retiro), una per a Ourense (Nova), una per a Santa Cruz de Tenerife (Kazan), una altra per a Osca (Tatau Bistro), per a Toledo (El Carmen de Montesión) i també per a València (Casa Manolo). Sembla que els inspectors han trobat el talent força dispers. L'atomització és més que evident. Poca generositat o potser els temps de crisi no permeten que la corda doni més de si.

LA XIFRA

50
restaurants
tenen alguna estrella a Catalunya. L'han perdut el Mas Pau, el 41 Graus, L'Aliança i La Llar.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia